Onzekerheid. Als 'ik ben niet goed genoeg' jouw waarheid is

Onzekerheid is net een sluipmoordenaar. Ineens of heel stilletjes verschijnt ze in ons leven en langzamerhand maken we steeds meer en steeds vaker waar waar we bang voor zijn. En door onze onzekerheid herhalen we als een kapotte grammofoonplaat vaak allerlei zinloze patronen in onszelf. Oeverloos opnieuw doen we wat we al jarenlang en misschien al decennia lang doen. Steeds opnieuw lopen we dezelfde patronen en hebben we niet in de gaten dat het niet echt zinvol is waar we mee bezig zijn. We hebben niet in de gaten op welke manier we onze onzekerheid DOEN. Sterker nog vaak zijn we heel goed in het de ‘schuld’ ervan bij een ander neerleggen. We hebben allemaal zo onze eigen uitdagingen, te leren lessen en problemen die keer op keer opnieuw bij ons komen aanbellen. En steeds opnieuw doen we zonder er bij na te denken de deur open en reageren we zoals we tot nu toe altijd hebben gedaan.

Door naar Onzekerheid. Als 'ik ben niet goed genoeg' jouw waarheid is »


Assertiviteit: Op je standpunt blijven staan

Op je standpunt blijven staan

Het voelt soms best lastig om voet bij stuk te houden en op je standpunt te blijven staan. Vooral als je druk voelt bij bepaalde gesprekspartners of wat je misschien als je tegenstanders ervaart. Misschien denk je wel als hij of zij wat zegt: Ja daar zit ook wel wat in. En voor je het weet waai je met alle winden mee. Waar jij voor staat, wat voor jou belangrijk is wordt niet zichtbaar als je niet bij je standpunt blijft. Jij wordt niet zichtbaar. Wie ben je eigenlijk? Waar sta jij voor? Het blijft voor je omgeving vaag als je je standpunt steeds aanpast aan wat anderen vinden.

Door naar Assertiviteit: Op je standpunt blijven staan »


Hoogsensitief of gewoon gevoelig?

Voor wie net iets sneller geraakt is dan anderen. Er zijn nogal wat mensen (schatting is zo'n 20% van alle mensen) bij wie geuren, geluiden en de stemmingen van anderen harder binnenkomen dan bij anderen. Hoe dat heet? Hooggevoelig! Of is het niets anders dan gewoon aanstellerij? Want dat is wel het etiket dat hooggevoeligen vaak opgeplakt krijgen. En waar ze natuurlijk ook weer gevoelig voor zijn...

Door naar Hoogsensitief of gewoon gevoelig? »


Eenzaam of alleen?

Er was een tijd dat ik me heel eenzaam voelde. En ik was niet eens alleen. Dat heb ik ook heel lang heel gek gevonden. Was ik samen maar des te meer voelde ik me alleen en meer nog eenzaam. En toen ik feitelijk alleen was en geen relatie meer had, voelde ik me stukken minder eenzaam. Eenzaam is dus niet hetzelfde als alleen. Je kunt alleen zijn en niet eenzaam en je kunt eenzaam zijn en niet alleen. Maar wat maakt dan dat je je eenzaam voelt als je  niet alleen bent?

Door naar Eenzaam of alleen? »


Moeilijke mensen, ik begrijp ze niet

Frustratie, gefrustreerde vrouw

Moeilijke mensen…. Bestaan moeilijke mensen eigelijk wel? Misschien vind je het een rare vraag en zeg je: Ja natuurlijk bestaan moeilijke mensen wel. Ik heb er dagelijks mee te maken. En als je dat zegt dan begrijp ik dat. En er zijn absoluut tijden geweest dat ik er ook zo over dacht. Maar inmiddels denk ik daar zelf genuanceerder over. En bovendien denk ik dat ik voor sommige andere mensen misschien zelf ook wel een moeilijk mens ben…. En misschien zijn we allemaal van tijd tot tijd wel een moeilijk mens.

Door naar Moeilijke mensen, ik begrijp ze niet »


Intense gevoelens

Zoals je ongetwijfeld in je eigen leven ervaren hebt is gevoel niet een heel stabiele kwaliteit. Soms ervaar je intense gevoelens en soms zijn ze minder dominant aanwezig. Gevoelens kunnen nogal varieren in intensiteit. Je kunt een beetje blij zijn als je opstaat en het zonnetje schijnt. Of je ervaart de intens gevoelde blijheid als je bijvoorbeeld je rijbewijs haalt. Of je bent een beetje bang met een soort van onderbuik gevoel als je voelt dat er iets niet helemaal klopt. En als er bij je wordt ingebroken terwijl je in het donker thuis in je bed ligt, ervaar je juist intens gevoelde angst. Je kunt dus zeggen dat gevoel varieert al naar gelang de omstandigheden en afhankelijk van de ervaringen die je eerder in je leven hebt opgedaan en de betekenis die je er destijds aan hebt gegeven. Gevoel kan je subtiel en genuanceerd ervaren of je kan gevoel heel heftig en ongedifferentieerd ervaren.

Door naar Intense gevoelens »


Assertiviteit: Je veilig voelen

Vraag van een lezer:

Wat kun je doen als iemand je in een groep bv. niet groet en je dat als onveilig ervaart? Het eerste dat bij me opkomt bij deze vraag is: Doe iets aan je gevoel van onveiligheid. Dat klinkt misschien wat kort door de bocht, maar ik zal het toelichten. De onveiligheid zit namelijk in jou en niet in de ander of de buitenwereld.

Door naar Assertiviteit: Je veilig voelen »


Oefening in dankbaarheid

Meer informatie »