Loopbaanbegeleiding: Netwerken, hoe doe je dat?

Netwerken, relaties leggen

Netwerken werkt! Je weet wat je wilt, maar hoe scoor je die (droom)baan? Misschien weet je het, misschien ook niet. Maar veel vacatures komen nooit in de krant of andere media terecht. Zo'n zeventig procent van de vacatures wordt namelijk via via ingevuld. Daarom is netwerken een veel effectievere manier om aan werk te komen. Of het nu om offline of online netwerken gaat. Dus goed om je te realiseren dat er een andere en veel grotere vijver is om in te vissen.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Netwerken, hoe doe je dat? »


Communicatie: Je baas de baas?

Je baas de baas

Heb jij ook zo’n baas, die je het gevoel geeft dat je zo ongeveer nergens voor deugt? Die in staat is om je zelfvertrouwen met een paar subtiele woorden terug te brengen naar -10? Hoewel alle emoties uiteindelijk op projectie berusten, is het soms best wel lastig om in dat soort situaties adequaat te reageren. Juist omdat die emoties op projectie berusten en je meestal als emoties spelen je niet in je beste doen bent. Toch hoef je je niet te voelen zoals je je voelt. Dit soort situaties hebben een boodschap voor je.

Door naar Communicatie: Je baas de baas? »


Ben jij een hoogsensitieve vrouw?

Dan ben ik op zoek naar jou! Ik heb jouw hulp nodig. Omdat ik in de praktijk heb geconstateerd dat een belangrijk deel van mijn vrouwelijke klanten hoogsensitief is, willen we daar graag verder onderzoek naar doen. Weten wat  hoogsensitiviteit is? Een stagiair die in het laatste jaar van haar opleiding Toegepaste Psychologie van de Hanzehogeschool in Groningen zit gaat specifiek voor de uitdagingen die deze doelgroep ervaart een training ontwikkelen. Omdat het een vrij grote doelgroep betreft hebben we vooreerst besloten de groep wat te verkleinen door een leeftijdsrestrictie. Het onderzoek zal zich daarom in eerste instantie richten op vrouwen tussen de (ongeveer) 18 en 35 jaar. 

Door naar Ben jij een hoogsensitieve vrouw? »


Communicatie: De oorzaak van alle problemen is "Ja, maar..." (Loesje)

Ja, maar...

Taal heeft een grote invloed op ons bestaan. We gebruiken haar onder andere om ons met andere mensen te verbinden en te communiceren. En niet te vergeten: Onze conditionering verloopt grotendeels via taal. Veel mensen denken in taal, anderen in beelden. Maar ook die beelden geven ze weer betekenis in de vorm van taal. Taal kan maken en taal kan breken. Taal kan verbinden en taal kan afstand veroorzaken. Maar altijd is taal belangrijk. Vooral als er dingen niet soepel lijken te gaan. 

Door naar Communicatie: De oorzaak van alle problemen is "Ja, maar..." (Loesje) »


Adem tellen en volgen

Meditatie je adem tellen

Je adem tellen en volgen is een snelle en gemakkelijk aan te leren manier van mediteren die je helpt om je te ontspannen. Een eenvoudige manier als je wilt leren mediteren is het volgen van de duur van je ademhaling. Als je deze oefening doen wilt, zoek dan een gemakkelijke en comfortabele houding aan. Liefst liggend. Op de grond, in je bed, op de bank. Dat doet er niet zoveel toe. Maar in ieder geval op een plek waar je niet gestoord zult worden. En doe vooral niet te veel je best. Het is niet de bedoeling dat je een grote inspanning moet leveren. Laat je ademhaling gewoon ademen. Je ademhaling weet als geen ander hoe ze ademen moet.

Door naar Adem tellen en volgen »


Ademen, simpel maar lastig

Ademen Meditatie

Bewust ademen. Hoe simpel en tegelijkertijd soms zo lastig. Gewoon je adem volgen met heel je aandacht is een groot cadeau aan jezelf, maar met je opdringerige gedachten altijd in de buurt nog niet altijd zo simpel. En het is ook op een andere manier dubbel. Het in de mindfulness middel en doel tegelijk. Je adem volgen betekent dat je aandacht volledig is gericht op je ademhaling.  

Door naar Ademen, simpel maar lastig »


Angst nader bekeken

Angst, angstig

Ik heb onlangs gelezen dat 1 op de 5 mensen op enig moment in zijn of haar leven een angststoornis ontwikkelt. Ik schrok van het aantal. Het woord 'angst' roept vaak negatieve associaties op bij mensen. Zo ook bij mij, als ik bang ben, voel ik me niet fijn. Toch is angst wel degelijk een effectieve emotie. Want zonder angstgevoelens, heb je ook geen grenzen en zou je extreem gevaarlijke dingen kunnen doen. De angst die wij mensen over het algemeen ervaren, is dus toch soms effectief en het weerhoudt je om gevaarlijke dingen te doen. Zo weet je dat het niet handig is om je hand in het vuur te steken of je partner te bedriegen, uit angst dat hij je verlaat.

Door naar Angst nader bekeken »


Kruiwagens, netwerken en vriendjespolitiek

Kruiwagens, netwerken en vriendjespolitiek

Ik groeide op in Oost-Groningen, destijds een bolwerk van communisten en socialisten die  zich hard maakten voor het arbeidersvolk. Hartstikke leuk vond ik dat als kind, want mijn meester kon vol vuur vertellen over alle keren dat gewone mensen onheus bejegend werden door Het Kapitaal (“En toen werd hij niet aangenomen, alleen maar omdat hij een hanenkam had en veiligheidsspelden door zijn lip!”) en bij sommige vriendinnetjes thuis was het net Villa Kakelbont, met een vegetarische moeder en een bebaarde stiefvader die protesteerden  tegen de rijke elite en hun kat Mao noemden. Van jongs af aan groeiden we allemaal op met de wetenschap dat de machthebbers, de rijken, de leiders en bazen de slechteriken waren, die elkaar hielpen aan lucratieve baantjes en invloedrijke posities. Wij, het gewone volk, waren de underdog.

Door naar Kruiwagens, netwerken en vriendjespolitiek »