Meditatie voor ongeduldige mensen

Duim op wijisvinger

Ongeduldige mensen, en eerlijk is eerlijk: ik ben er zelf ook een, hebben vaak moeite met mediteren. En al helemaal met het volhouden ervan. Veel ongeduldige mensen zijn echte ‘hoofd’ mensen. Ze leven vaak doelgericht, willen alles uit het leven halen en hebben meestal haast. Ze hebben nog zo veel te doen en ze vinden het om die reden vaak moeilijk om tijd vrij te maken om alleen maar te zijn. Want dat levert niks op. Denken ze. En het is niet nuttig. Denken ze.

Door naar Meditatie voor ongeduldige mensen »


Wat is waarheid?

Joke ontvangt in haar mailbox de volgende inspiratiekaart: Als ik open sta voor waarheid, zal waarheid mij ten deel vallen. Ze beantwoordt die mail met de vraag of ik ook eens een artikel wil wijden aan wat waarheid is. En dat wil ik wel. En het is ook wel een mooi onderwerp om eens wat dieper in te duiken, want er valt wel het een en ander over te zeggen.  Allereerst maar eens de definitie erbij gepakt:

Door naar Wat is waarheid? »


Hoogsensitief? Zorg voor jezelf!

Hoogsensitieve vrouw

Hoogsensitief, wat is dat?

Mensen die hoogsensitief zijn hebben een zenuwstelsel dat gevoeliger reageert op prikkels dan andere mensen. Dat betekent dat ze ook eerder overprikkeld raken in situaties die voor andere mensen prima te hanteren zijn. Uiteraard is het voor ieder mens belangrijk om goed voor zichzelf te zorgen, maar voor hooggevoelige mensen is dat nog belangrijker. Hun grenzen liggen nu eenmaal anders dan die van andere mensen. Elaine Aron is degene geweest die hoogsensitiviteit middels haar boeken onder een groter publiek bekend maakte. Elaine is een Amerikaanse psychologe en heeft over dit onderwerp diverse boeken geschreven.

Door naar Hoogsensitief? Zorg voor jezelf! »


Wat doe jij als alles verandert?

Alles verandert altijd. Of je dat nu leuk vindt of niet. Niet blijft zoals het is. We staan daar vaak niet zo bij stil, maar het is het afgelopen jaar wel overduidelijk in onze realiteit aanwezig geweest. Verandering is een integraal onderdeel van die realiteit. Misschien wel goed om eens even echt bij stil te staan. Waarom?

Door naar Wat doe jij als alles verandert? »


Ben jij niet bang dan?

Ben jij niet bang dan? Is een vraag die de laatste tijd vaker aan mij gesteld wordt. En vaak zijn mensen verrast als ze mijn antwoord horen. Daar ben ik dan weer niet verrast door want ik weet dat ik een ander leven heb geleefd dan zij. Andere dingen heb meegemaakt en geleerd en ervaren en daar andere dingen mee heb gedaan. Zo heeft de diagnose borstkanker vier jaar geleden en de zeer persoonlijke route die ik daarna bewandeld heb mij een andere en misschien wat meer unieke kijk gegeven op hoe onze werkelijkheid in elkaar steekt. Het heeft me ook veel bewuster gemaakt van hoe onze werkelijkheid in elkaar steekt en bewuster van iets dat ik mindcontrol noem.

Door naar Ben jij niet bang dan? »


Coaching: 100 wensen

Pijlen en doel

Het loopt weer tegen het eind van het jaar. De dagen zijn weer op zijn kortst en ik realiseer me dat het voor mij weer tijd wordt om te kijken wat ik heb waargemaakt van alle plannen die ik voor het afgelopen jaar had en wat ik volgend jaar wil doen. Inmiddels al weer vele jaren geleden was ik niet zo van de plannen en doelen. Ik zag wel wat er gebeurde en kon me daar prima mee verhouden. Maar eerlijk is eerlijk, sinds ik mezelf een schop onder de kont heb gegeven en wel werk met doelen en plannen is mijn leven stukken leuker geworden. En tegelijkertijd was dit een jaar waarin sommige plannen een andere uitkomst lieten zien. Of eigelijk ook weer niet. Er is alleen iets veranderd in de planning en er zijn nieuwe wensen bij gekomen.

Door naar Coaching: 100 wensen »


Mindfulness: Omgaan met eenzaamheid

Eenzaamheid, eenzaam kind

Eenzaamheid is van alle tijden en heeft in de tijd waarin we nu leven misschien een andere verschijningsvorm gekregen, maar is nog net zo actueel. Er doet zich wel een wat tegenstrijdig fenomeen in voor. Aan de ene kant zijn er steeds meer alleengaanden, die zich in bepaalde situaties eenzaam voelen. Aan de andere kant zijn daar de social media waarlangs steeds meer mensen contact met elkaar onderhouden. Alleen is dat contact via die media toch vaak wat oppervlakkiger. Het vervangt niet de arm om je heen als je hem nodig hebt. Maar het is wel een heel laagdrempelige manier om in contact te blijven. Een opa en oma met kinderen en kleinkinderen op afstand kunnen op die manier wel gemakkelijker het wel en wee van de (klein)kinderen volgen. Maar het kan nooit de warmte van die fysieke knuffel vervangen. 

Door naar Mindfulness: Omgaan met eenzaamheid »


Alles is energie en informatie

Plantje dat in een hart groeit

Volgens de moderne natuurkundigen uit de kwantumfysica is alles energie en informatie. Alles, maar dan ook alles. En alles trilt op een bepaalde frequentie, op een bepaalde golflengte. Toen meneer Claus, mijn natuurkundeleraar me vijfenveertig jaar geleden vertelde dat de kachel waar ik tegenaan zat vooral leegte was, zat ik hem volkomen verdwaasd aan te kijken. Huh… Leegte? Dat ding was zo vast als wat. Dat konden we allemaal toch zien? Maar kennelijk maakte wat hij zei wel indruk. Want het is een van de dingen die ik in ieder geval bewust onthouden heb van de middelbare school…

Door naar Alles is energie en informatie »