Effectiviteit: Fouten maken moet

Fouten maken moet, Oeps

Om succesvol te kunnen zijn in het bereiken van je doelen is een aantal stappen belangrijk. Succes ontstaat namelijk niet zomaar. Daar moet je bepaalde dingen wel voor doen en andere dingen juist weer niet. Het eerste en meeste belangrijke dat nodig is, is dat je weet waar je naar toe wilt. Dat je weet wat je doel is. Waarom dat is? Als je bijvoorbeeld naar Amsterdam wilt, dan kun je daar op vele manieren naar toe reizen, afhankelijk van hoe je reizen wilt.

Door naar Effectiviteit: Fouten maken moet »


Ho Opono Pono: Vrede in jezelf en met elkaar

Veel van de spanning die we in onszelf ervaren is in ons systeem terechtgekomen in en door onze relatie met andere mensen. Door de boodschappen die ze ons gaven en door wat ze deden. Door hun gedrag. Zowel die boodschappen als de acties van anderen geven we (meestal volkomen onbewust) een bepaalde betekenis. En het is in het geven van die betekenis dat we uiteindelijk onszelf pijn doen. Want afgezien van iemand die je fysiek pijn doet, hoeven de acties en woorden van anderen je geen pijn te doen. Tot het moment dat je (dus meestal volledig onbewust) besluit dat het je pijn doet. Daarom kan een conflict ook alleen maar ontstaan als beide partijen een negatieve betekenis geven aan de woorden en acties van de ander.

Door naar Ho Opono Pono: Vrede in jezelf en met elkaar »


Problemen laten bij wie ze horen

Toen ik het verhaal van de vlinder voor het eerst hoorde, schoten de tranen me in de ogen. Want oh, wat herkende ik me in wat Herman deed. Gezegend of vervloekt was ik en ben ik op een bepaalde manier nog steeds met het helpersvirus. Door mijn gevoeligheid voor het leed van andere mensen (dat overigens mijn eigen pijn vaak onbewust weerspiegelde) en door het voorbeeld van mijn moeder, die veel te lief en te goed was kon ik lang niet anders dan anderen helpen.

Door naar Problemen laten bij wie ze horen »


Conflicten oplossen

Allemaal komen we van tijd tot tijd wel eens in een conflict terecht. Dat kan in je privé situatie gebeuren, op je werk maar ook met een volslagen wildvreemde. Wat is een conflict eigenlijk? Definitie van een conflict: Een conflict is een situatie waarin twee of meer partijen methodes hanteren, doelstellingen nastreven of waarden aanhangen die, daadwerkelijk of in de perceptie van de partijen, onverenigbaar zijn en daardoor in botsing komen. Hoewel dat niet voor iedereen zo voelt, is een conflict op zich niet verkeerd. Maar het is wel handig dat je er op een adequate manier mee omgaat. En daar hoort elkaar voor alles wat mooi en lelijk is uitmaken niet bij. Ook het andere uiterste: altijd maar de lieve vrede willen bewaren is geen handige optie. Want wat doe je na die tijd? Kijk je de ander nog steeds recht in de ogen aan? En kun je uiteindelijk met jezelf in het reine blijven als je niet goed zorgt voor wat voor jou belangrijk is en wat jij nodig hebt? Maar wat dan wel?

Door naar Conflicten oplossen »


Zelfvertrouwen vergroten met EFT oefening

Zelfvertrouwen hebben is je geboorterecht. Zelfvertrouwen hoort bij je basale innerlijke staat. Het is de staat waarin de meeste mensen ter wereld zijn gekomen. De meeste mensen, omdat er tijdens de zwangerschap al iets gebeurd kan zijn waardoor je moeder zoveel stress en spanning had, dat er bij jou ook al een eerste deuk is gekomen in dat geboorterecht. Maar voor de meeste mensen geldt dat je gewoon als jezelf wordt geboren, zonder verhaal. Nog niet volgestopt met allerlei aangeleerde angsten, maar gewoon helemaal wie je bent. Nog niet bang voor wat de buren of je ouders van je denken. Nog niet bang dat je niet goed genoeg bent. Nog niet bang dat je niet belangrijk bent. Enzovoorts. Je bent gewoon wie je bent.

Door naar Zelfvertrouwen vergroten met EFT oefening »


Hoe schermverslaafd ben jij?

Afstandsbediening tv

Tot niet zolang geleden leed ik er zelf ook in zekere mate aan: Schermverslaving. En ik ben daar zeker niet uniek in. Overal waar je om je heen kijkt is het beeld compleet anders dan zeg zo'n tien tot twintig jaar geleden. Waar je ook kijkt mensen kijken op hun schermpje, en dat is dan steeds vaker hun telefoon. Ik kom ze als ik in de natuur loop ook tegen. Mensen die hun hond uitlaten en tegelijkertijd op hun schermpje kijken. En ook ieder nieuw wetenschappelijk onderzoek laat het zien. We zitten met zijn allen steeds meer achter een beeld- of televisiescherm. Hoewel het tv kijken iets afneemt, neemt het internetgebruik steeds verder toe. Misschien ben je het je bewust maar misschien ook niet, maar dat heeft net als iedere andere keuze die je in je leven maakt consequenties. Ik deel hier met je wat ik ervan weet en ook wat mijn overwegingen erbij zijn. En mijn verlangen is dat je bewuste keuzes gaat maken. En dan zeg ik daarbij, een beetje dramatisch, nu het nog kan.

Door naar Hoe schermverslaafd ben jij? »


Mededogen werkt. Hoe mededogend ben jij? Of heb je vooral medelijden?

Mededogen handen vasthouden

Mededogen roept bij veel mensen associaties op met medelijden. Maar mededogen is niet hetzelfde als medelijden. Het verschil tussen mededogen en medelijden is dat het lijden eruit is. Mededogen laat de ander zelf verantwoordelijk zijn of verantwoordelijkheid nemen voor wat er in zijn of haar werkelijkheid is. Tussen medelijden en mededogen is als het ware een soort van machtsverschil. Een machtsverschil tussen die twee situaties en woorden. Mededogen gaat erover aan de ander te laten weten: Ik begrijp je en ik voel met je mee. Waar medelijden de ander ‘klein’ kan maken. Er zit iets neerbuigends in medelijden. Waar mededogen veel meer uit gaat van gelijkwaardigheid.

Door naar Mededogen werkt. Hoe mededogend ben jij? Of heb je vooral medelijden? »


Hoogsensitiviteit en trauma

Gevoelige mensen zijn niet alleen in zijn algemeenheid gevoeliger, maar ze zijn ook vaak gevoeliger voor trauma. Vooral als er sprake is van een niet veilige en warme ontvankelijke situatie in de kindertijd. Ik ervaar vaak in mijn werk dat er in die zin een relatie is tussen trauma en hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit.

Door naar Hoogsensitiviteit en trauma »