Conflicten oplossen

Allemaal komen we van tijd tot tijd wel eens in een conflict terecht. Dat kan in je privé situatie gebeuren, op je werk maar ook met een volslagen wildvreemde. Wat is een conflict eigenlijk? Definitie van een conflict: Een conflict is een situatie waarin twee of meer partijen methodes hanteren, doelstellingen nastreven of waarden aanhangen die, daadwerkelijk of in de perceptie van de partijen, onverenigbaar zijn en daardoor in botsing komen. Hoewel dat niet voor iedereen zo voelt, is een conflict op zich niet verkeerd. Maar het is wel handig dat je er op een adequate manier mee omgaat. En daar hoort elkaar voor alles wat mooi en lelijk is uitmaken niet bij. Ook het andere uiterste: altijd maar de lieve vrede willen bewaren is geen handige optie. Want wat doe je na die tijd? Kijk je de ander nog steeds recht in de ogen aan? En kun je uiteindelijk met jezelf in het reine blijven als je niet goed zorgt voor wat voor jou belangrijk is en wat jij nodig hebt? Maar wat dan wel?

Door naar Conflicten oplossen »


Zelfvertrouwen vergroten met EFT oefening

Zelfvertrouwen hebben is je geboorterecht. Zelfvertrouwen hoort bij je basale innerlijke staat. Het is de staat waarin de meeste mensen ter wereld zijn gekomen. De meeste mensen, omdat er tijdens de zwangerschap al iets gebeurd kan zijn waardoor je moeder zoveel stress en spanning had, dat er bij jou ook al een eerste deuk is gekomen in dat geboorterecht. Maar voor de meeste mensen geldt dat je gewoon als jezelf wordt geboren, zonder verhaal. Nog niet volgestopt met allerlei aangeleerde angsten, maar gewoon helemaal wie je bent. Nog niet bang voor wat de buren of je ouders van je denken. Nog niet bang dat je niet goed genoeg bent. Nog niet bang dat je niet belangrijk bent. Enzovoorts. Je bent gewoon wie je bent.

Door naar Zelfvertrouwen vergroten met EFT oefening »


Hoe schermverslaafd ben jij?

Afstandsbediening tv

Tot niet zolang geleden leed ik er zelf ook in zekere mate aan: Schermverslaving. En ik ben daar zeker niet uniek in. Overal waar je om je heen kijkt is het beeld compleet anders dan zeg zo'n tien tot twintig jaar geleden. Waar je ook kijkt mensen kijken op hun schermpje, en dat is dan steeds vaker hun telefoon. Ik kom ze als ik in de natuur loop ook tegen. Mensen die hun hond uitlaten en tegelijkertijd op hun schermpje kijken. En ook ieder nieuw wetenschappelijk onderzoek laat het zien. We zitten met zijn allen steeds meer achter een beeld- of televisiescherm. Hoewel het tv kijken iets afneemt, neemt het internetgebruik steeds verder toe. Misschien ben je het je bewust maar misschien ook niet, maar dat heeft net als iedere andere keuze die je in je leven maakt consequenties. Ik deel hier met je wat ik ervan weet en ook wat mijn overwegingen erbij zijn. En mijn verlangen is dat je bewuste keuzes gaat maken. En dan zeg ik daarbij, een beetje dramatisch, nu het nog kan.

Door naar Hoe schermverslaafd ben jij? »


Mededogen werkt. Hoe mededogend ben jij? Of heb je vooral medelijden?

Mededogen handen vasthouden

Mededogen roept bij veel mensen associaties op met medelijden. Maar mededogen is niet hetzelfde als medelijden. Het verschil tussen mededogen en medelijden is dat het lijden eruit is. Mededogen laat de ander zelf verantwoordelijk zijn of verantwoordelijkheid nemen voor wat er in zijn of haar werkelijkheid is. Tussen medelijden en mededogen is als het ware een soort van machtsverschil. Een machtsverschil tussen die twee situaties en woorden. Mededogen gaat erover aan de ander te laten weten: Ik begrijp je en ik voel met je mee. Waar medelijden de ander ‘klein’ kan maken. Er zit iets neerbuigends in medelijden. Waar mededogen veel meer uit gaat van gelijkwaardigheid.

Door naar Mededogen werkt. Hoe mededogend ben jij? Of heb je vooral medelijden? »


Hoogsensitiviteit en trauma

Gevoelige mensen zijn niet alleen in zijn algemeenheid gevoeliger, maar ze zijn ook vaak gevoeliger voor trauma. Vooral als er sprake is van een niet veilige en warme ontvankelijke situatie in de kindertijd. Ik ervaar vaak in mijn werk dat er in die zin een relatie is tussen trauma en hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit.

Door naar Hoogsensitiviteit en trauma »


Hoe heilig zijn jouw grenzen?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Iemand maakt rotopmerking tegen je. Je voelt je erdoor onderuitgehaald, maar je houdt je mond. Waarom is dat? Hoezo zou je de ander daar niet in laten weten dat jouw grenzen overschreden zijn. Hoezo zeg je niets als je moeder of je vader voor de zoveelste keer kritiek hebben op wie je bent en wat je doet? Waarom is dat? Waarom staan we toe dat anderen op die manier over onze grenzen gaan?

Door naar Hoe heilig zijn jouw grenzen? »


Pijn en plezier, de sturende kracht in je leven

Pijn en plezier, angst en verlangen

Je staat er misschien niet echt bij stil, maar alles, maar dan ook echt echt alles wat we in ons leven doen, wordt bepaald door twee fundamentele behoeften. Het wordt ook wel het pijn en plezier principe genoemd. Want het is enerzijds de behoefte om pijn of angst te vermijden en anderzijds de behoefte om plezier te hebben of je verlangen te leven. Je kunt het zo gek niet bedenken maar alles wat je doet of juist niet doet, kun je terugvoeren op een van beide behoeften. 

Door naar Pijn en plezier, de sturende kracht in je leven »


Wie ben ik?

Wie ben ik?

De meeste van ons in het Westen groeien op met het idee dat wie we zijn onlosmakelijk verbonden is met ons denken. We denken over het algemeen dat we zijn wie we denken dat we zijn. Het zit ook duidelijk in ons spraakgebruik. We hebben in onze conditioneringe geen boze gedachten, nee: We ZIJN boos. We identificeren ons volledig met onze gedachten. Dat zal vast wat te maken hebben met de geschiedenis van onze cultuur en filosofie. In het Oosten denken ze daar gemiddeld gesproken anders over. Het Oosten heeft een andere geschiedenis van cultuur en filosofie. En beide kunnen we van elkaar leren.

Door naar Wie ben ik? »