Mindfulness: Vijf minuten stress oplossers

Blije springende vrouw

Geplaatst op vrijdag 12 maart 2010 door Nelly de Jong

Heb jij ook wel een zo’n dag? Je weet wel, zo’n dag waarop alles mis lijkt te gaan en de stress je te pakken heeft? Soms heb je gewoon zo’n dag. Gaan de dingen niet allemaal helemaal zoals je dacht dat ze zouden gaan. Soms kan dat aardig wat energie vreten. Wees maar gerust je bent echt de enige niet. Hieronder vind je wat manieren om met zulke dagen om te gaan. Ik wens je in ieder geval vandaag een hele fijne dag!

Stress in de hand houden

Welke dingen doe ik allemaal op zo’n dag om de stress in de hand te houden. Dat vroeg ik me laatst af. En ik kom tot de conclusie dat ik twee verschillende soorten oplossingen gebruik. De ene soort oplossingen zijn gericht op het oplossen van het probleem en de andere manier is hoe zorg ik dat ik de spanning in de hand houd en loslaat. En dan is er ook nog een combinatie van die twee. Hieronder kun je lezen hoe.

Mediteren

Een goed getimede meditatie kun je als een minivakantie ervaren. Zeker als je een pechdag hebt. Reguliere meditaties hebben vele voordelen, maar zelfs een vijf minuten meditatie, helpt je om de reset knop van je hersens in te drukken, zodat je je spanning los kunt laten.

Gebruik herkaderingstechnieken

Soms zit destress gewoon in de manier waarop je naar de dingen kijkt. Een situatie voelt anders als je ‘m als een uitdaging ziet, dan wanneer je het als een probleem ziet. Negatief denken maakt het probleem alleen maar groter. Als je je bewust wordt dat je dat aan het doen bent en bijvoorbeeld tegen jezelf zegt dat je het allemaal niet meer aankunt, zeg dan gewoon: "Stop" tegen jezelf. Of lees verder bij het artikel over stress verminderen door positieve gedachten.

 

Nee zeggen

Soms is zo’n dag alleen maar zo’n dag omdat we onszelf zoveel kleine en grotere verplichtingen op de hals hebben gehaald omdat we het lastig vinden om nee te zeggen en we graag alles goed willen doen. Maak dan eens een overzicht van wat je denkt dat er allemaal nog gebeuren moet en doe dan het belangrijkste eerst. Vraag jezelf daarbij gewoon af wat voor jou je belangrijkste issues zijn. En zeg daarna op een positieve manier nee, tegen alle dingen die daar niet bij horen.

Zoek hulp

Een schouder zoeken om even op uit te huilen en opnieuw te beginnen is ook fijn. Even de hele brut op tafel gooien en een luisterend oor ervaren, zodat je je gehoord en gesteund voelt. Heerlijk is dat. Onderzoek toont aan dat de warmte van een goed steunsysteem een waanzinnige stressverlager is. Dus laat je vriend(in) je bijstaan en sta je vriend(in) ook bij wanneer hij of zij een slechte dag heeft.

Lachen

Lachen is een geweldige manier om de angel uit je stress te halen. En ook lachen heeft vele positieve bijwerkingen. Dus kijk een leuke lachfilm of cabaret of doe een lachmeditatie of wat dan ook waar jij de humor van in ziet.

Ademhalen

Een snelle en effectieve manier in allerlei situaties is je ademhaling. Ademhaligsoefeningen brengen je terug naar het hier en nu. Uit je hoofd vandaan in je lijf. Haal nu maar eens een paar keer diep adem en voel maar eens wat het effect daarvan is. Je verlaagt onmiddellijk het stressniveau in je lichaam als je ademhalingsoefeningen doet. Druk daarna op de reset knop van je slechte dag en zeg tegen jezelf: dit is mijn beste dag. Je zult zien dat je stress verdwijnt of in ieder geval een stuk minder wordt.

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness

Meditatiepakket

Je kunt natuurlijk ook gewoon net als ik beginnen met geleide meditaties, door een losse meditatie te bestellen of een meditatiepakket met allerlei verschillende meditaties met voor verschillende situaties.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Effectiviteit: Liever effectiever
Communicatiestijlen: Omgaan met standvastige mensen »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 9.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress, mindfulness en meditatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Mindfulness: Vijf minuten stress oplossers

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.