Vriendschap

Dikke vriendinnen

Vriendschap. Wat is dat eigenlijk? Ik vraag me wel eens af of ik ware vriendschap heb gekend. Veel van mijn vriendschappen gaan over of zijn over gegaan. Ik steun mijn vrienden op mijn manier onvoorwaardelijk. Soms heb ik het gevoel dat de vriendschap niet geheel wederzijds is, en dat kan heel pijnlijk zijn. Ik denk dat in hoeverre je een vriendschap als positief ervaart afhangt van welke verwachtingen je ervan hebt. Als ik terugkijk naar de vriendschappen die bij mij stukliepen, zie ik een patroon.

Door naar Vriendschap »


Communicatie: Je begrijpt me niet

Luisteren, communicatie

Wist je dat wij als mensen, voor zover onderzoek tot nu toe heeft kunnen aantonen, de enige diersoort die door middel van taal communiceren? De enigen die via woorden geleerd hebben betekenis te geven aan situaties en gebeurtenissen. Als gevolg waarvan we allerlei subtiele en minder subtiele gevoelens ervaren. Dat heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Want een boodschap bestaat uit meerdere verschillende dingen. En naast dat de boodschap uit verschillende dingen bestaat luisteren en ontvangen we dus ook via allerlei verschillende filters. Die filters zorgen ervoor dat er heel vaak ruis op de lijn ontstaat als je niet bewust bent van het feit dat die filters er zijn. Filters die maken dat we de werkelijkheid allemaal anders ervaren.

Door naar Communicatie: Je begrijpt me niet »


Dochter 2.0

Dochter 2.0

Ze ziet er klein en kwetsbaar uit, en het ziekenhuisbed lijkt veel te groot voor haar. We staan voor de deuren van het operatiecentrum. Hier moeten we afscheid nemen, maar dat gaat moeilijk. Mijn hart zit zo ongeveer in mijn tenen. “Het komt wel goed, voor je het weet ben je weer terug,” zeg ik. Ik probeer haar gerust te stellen, maar ondertussen schieten de gruwelijkste scenario’s door mijn hoofd. “Ik ben geen klein kind hoor!” zegt ze obstinaat. Ik geef haar een knuffel, en nog een. Ze verbijt haar tranen terwijl we elkaar blijven kussen, tot de verpleegkundige zegt dat ze nu toch echt moeten gaan. Ze verdwijnt door de klapdeuren en ik blijf achter. Alleen.

Door naar Dochter 2.0 »


Terug naar de basis vermindert je stress

Vermijd stress en relax

Vandaag de dag hebben steeds meer mensen lange werkdagen. De kinderen hebben tegenwoordig ook steeds meer verplichtingen in de vorm van allerlei sport en activiteit. Het gevolg daarvan is dat met name in de gezinnen met jonge kinderen er steeds meer druk en stress ervaren wordt. Natuurlijk heeft dat ook mooie en spannende kanten, maar veel mensen ervaren er ook een behoorlijke dosis langdurige spanning en stress van. Het woord chaos komt in mijn praktijk steeds vaker naar voren.

Door naar Terug naar de basis vermindert je stress »


Assertiviteit: Onzekerheid Tips

Onzekerheid

Heb je wel eens een onzekere baby gezien? Ik niet in ieder geval. Jonge kinderen staan volkomen onbevangen in de wereld. Ze willen alles ontdekken en alles weten en kennen maar twee aangeboren angsten: De angst om te vallen en de angst voor harde geluiden. Wat je daaruit kunt afleiden is dat angst en onzekerheid iets is dat ergens in je leven wordt aangeleerd en iets is dat dan ook weer afgeleerd kan worden. Ergens in de ontwikkeling van je denken loop je als kind deuken en butsen op. En die deuken butsen zorgen ervoor dat je in bepaalde situaties op je hoede bent. Je bent als je last hebt van bepaalde angsten niet altijd en overal bang. Er zijn bepaalde beelden, geluiden of situaties die je angst triggeren. Je hersens werken associatief, wat zoveel betekent dat je in vergelijkbare situaties vergelijkbaar reageert. 

Door naar Assertiviteit: Onzekerheid Tips »


Effectiviteit: Wat zijn jouw risicovolle situaties?

Wat zijn jouw risicovolle situaties waardoor je moe wordt?

We hebben allemaal zo onze energievreters. Dingen die ons zo op het oog lijken te overkomen en waar we niets aan kunnen doen, denken we. Toch als je er eens rustig voor gaat zitten, kun je er vaak wel een lijn in terug vinden. Welke situaties zijn in jouw leven risicovol en zorgen ervoor dat jouw balans verstoord raakt? Stephen Covey, de auteur van het boek de Zeven eigenschappen van effectief leiderschap schrijft in zijn boek hoe belangrijk het is om regelmatig de tijd te nemen om jezelf, je werk en je leven eens van een afstand te bekijken en vast te stellen wat echt belangrijk is. Een goede vraag daarin zou kunnen zijn: Hoe zorg ik zo goed voor mezelf (en mijn omgeving) dat ik in balans blijf?

Door naar Effectiviteit: Wat zijn jouw risicovolle situaties? »


Arme ik en de tiran

Arme ik en de tiran

We staan er denk ik niet dagelijks bij stil. Maar de werkelijkheid waarin we leven is er een van twee. De werkelijkheid van de dualiteit. Van mannen en van vrouwen, van licht en van donker, van zwart en van wit, van lief en van stout, van groot en van klein. Alles in onze werkelijkheid bestaat bij de gratie van zijn of haar tegendeel. Het is die dualiteit die ons ervaringen laat opdoen. Allerlei verschillende ervaringen die ons tezamen het spel dat leven heet laat spelen. In dat spel spelen we allerlei verschillende rollen.

Door naar Arme ik en de tiran »


Baas over eigen valkuil

Pas op! Valkuil

Zeg je ook zo vaak ‘sorry’ omdat het je – ondanks alle goede bedoelingen – weer niet is gelukt om iets op tijd af te krijgen? Omdat je in de hectiek van alledag straal vergeten bent dat je had aangeboden dat jij die dertig luizenzakken wel ‘even’ in elkaar zou naaien? Dan ben je waarschijnlijk net zo’n enthousiaste perfectionist als ik: eentje die altijd alles goed wil doen, iedereen tevreden wil stellen en nooit nee zegt. En bovendien ook nog eens Heel Erg Slecht is in plannen.

Door naar Baas over eigen valkuil »