Wat geef jij je kind mee?

Wat geef jij je kind mee?

Meestal staan we er niet zo vaak bij stil. Maar soms zie ik mensen echt schrikken als ze zich bewust worden van wat zij als ouders hun kinderen meegeven. En misschien ben jij je daar ook nog niet zo bewust van. Kinderen nemen onbewust heel veel mee en over van hun ouders. Het is niet voor niets dat Stef Bos zingt, dat hij steeds meer op zijn vader gaat lijken. Naarmate je ouder wordt, komt dat besef vaak steeds meer in het bewustzijn. Datgene waar je je als kind altijd tegen hebt verzet doe je vaak zelf ook. Je werd geslagen door je vader en slaat, weliswaar zwaar tegen je zin, af en toe je eigen kind ook. Of je schreeuwt tegen je kind, terwijl je dat misschien niet wilt, maar je hebt even niets anders in je rugzak zitten.

Door naar Wat geef jij je kind mee? »


Internetloze dag

internetloze dag

Ineens ligt de hele wifi plat. Ik denk nog even dat het aan mijn telefoon ligt, die tenslotte al heel wat valpartijen heeft overleefd (inclusief eentje in een grote plas regen), maar door de oerkreet vanuit de woonkamer weet ik dat dit een Groot Probleem is. Zoon zit met verwilderde ogen op de bank naar de iPad te staren. Geen internet meer. Vanuit zijn thuiskantoor hoor ik man hartgrondig vloeken. Na wat beschuldigingen over en weer (wie heeft er op welk knopje gedrukt, wie is er het laatst in de meterkast geweest en is de rekening wel betaald?) doe ik wat elke vrouw in zo’n situatie zou doen: ik bel de helpdesk.

Door naar Internetloze dag »


Relaties: Boosheid de baas

Boosheid de baas, boze vrouw met koekepan

Word jij gemakkelijk boos of heb je veel boze mensen in je omgeving? 

Boosheid is een sterke energie en emotie, maar is feitelijk niets anders dan een verdergaande vorm van frustratie, die soms veel spanning en stress oproept. Boosheid is een aangeleerde vorm van gedrag. Je wordt namelijk niet boos geboren, maar in feite boos 'gemaakt'. Als baby worden in een 'normale' situatie je behoeften vrij snel bevredigd. Je hebt honger. Je huilt en mama komt met melk. Je voelt je alleen. Je huilt en mama of papa komt je knuffelen. Enz. Geen enkele reden voor boosheid dus.

Door naar Relaties: Boosheid de baas »


Tips voor uitstellers!

Uitstelgedrag

Help, waar begin ik? Tips om te beginnen Soms heb je een hoofd vol met ideeën en allerlei plannen. En ze zijn allemaal goed. Maar het zijn er zoveel, dat je tegelijkertijd geen idee meer hebt waar en hoe je het beste kunt beginnen. De kans is groot dat het je onrustig maakt. Onrustig, gespannen, overweldigend of juist boordevol energie! Het moet eruit. Je wilt beginnen, maar hoe, en wat? En met wie en wanneer... Soms heb je een beetje hulp nodig om van de pot te komen en je dromen waar te maken. Weet je? Je bent niet alleen. Je bevindt je in het gezelschap van veel andere mensen die tegen hetzelfde aan lopen. Soms is je plaatje, plan of idee te groot om in zijn geheel te overzien en is het handig om ‘gewoon’ maar te beginnen. Ik wil met je delen wat voor in dit soort grote en onoverzichtelijke situaties voor mij helpt. Misschien heb er voor jezelf wat aan en misschien heb je ook nog wat tips voor mij!

Door naar Tips voor uitstellers! »


Vriendschap

Dikke vriendinnen

Vriendschap. Wat is dat eigenlijk? Ik vraag me wel eens af of ik ware vriendschap heb gekend. Veel van mijn vriendschappen gaan over of zijn over gegaan. Ik steun mijn vrienden op mijn manier onvoorwaardelijk. Soms heb ik het gevoel dat de vriendschap niet geheel wederzijds is, en dat kan heel pijnlijk zijn. Ik denk dat in hoeverre je een vriendschap als positief ervaart afhangt van welke verwachtingen je ervan hebt. Als ik terugkijk naar de vriendschappen die bij mij stukliepen, zie ik een patroon.

Door naar Vriendschap »


Communicatie: Je begrijpt me niet

Luisteren, communicatie

Wist je dat wij als mensen, voor zover onderzoek tot nu toe heeft kunnen aantonen, de enige diersoort die door middel van taal communiceren? De enigen die via woorden geleerd hebben betekenis te geven aan situaties en gebeurtenissen. Als gevolg waarvan we allerlei subtiele en minder subtiele gevoelens ervaren. Dat heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Want een boodschap bestaat uit meerdere verschillende dingen. En naast dat de boodschap uit verschillende dingen bestaat luisteren en ontvangen we dus ook via allerlei verschillende filters. Die filters zorgen ervoor dat er heel vaak ruis op de lijn ontstaat als je niet bewust bent van het feit dat die filters er zijn. Filters die maken dat we de werkelijkheid allemaal anders ervaren.

Door naar Communicatie: Je begrijpt me niet »


Dochter 2.0

Dochter 2.0

Ze ziet er klein en kwetsbaar uit, en het ziekenhuisbed lijkt veel te groot voor haar. We staan voor de deuren van het operatiecentrum. Hier moeten we afscheid nemen, maar dat gaat moeilijk. Mijn hart zit zo ongeveer in mijn tenen. “Het komt wel goed, voor je het weet ben je weer terug,” zeg ik. Ik probeer haar gerust te stellen, maar ondertussen schieten de gruwelijkste scenario’s door mijn hoofd. “Ik ben geen klein kind hoor!” zegt ze obstinaat. Ik geef haar een knuffel, en nog een. Ze verbijt haar tranen terwijl we elkaar blijven kussen, tot de verpleegkundige zegt dat ze nu toch echt moeten gaan. Ze verdwijnt door de klapdeuren en ik blijf achter. Alleen.

Door naar Dochter 2.0 »


Terug naar de basis vermindert je stress

Vermijd stress en relax

Vandaag de dag hebben steeds meer mensen lange werkdagen. De kinderen hebben tegenwoordig ook steeds meer verplichtingen in de vorm van allerlei sport en activiteit. Het gevolg daarvan is dat met name in de gezinnen met jonge kinderen er steeds meer druk en stress ervaren wordt. Natuurlijk heeft dat ook mooie en spannende kanten, maar veel mensen ervaren er ook een behoorlijke dosis langdurige spanning en stress van. Het woord chaos komt in mijn praktijk steeds vaker naar voren.

Door naar Terug naar de basis vermindert je stress »