Communicatie: Non verbale communicatie

Ssst niets zeggen

Geplaatst op woensdag 20 januari 2010 door Nelly de Jong

Wat je niet met woorden zegt….

Uit allerlei onderzoek blijkt steeds opnieuw dat wát je zegt in de communicatie volkomen ondergeschikt is aan hóe je het zegt. Wat bedoel je daar nu mee, vraag je je misschien af?

Drie elementen

Communicatie bestaat globaal uit drie elementen: De boodschap zelf (verbaal), de stem, de intonatie, projectie en resonantie (vocaal) en wat je ziet: gezicht, lichaam, bewegingen en gebaren (visueel).

Incongruent

Als de inhoud van de boodschap niet klopt (incongruent is) met wat je laat zien, dan telt het visuele deel van de boodschap (wat je ziet) het zwaarst. Een paar voorbeelden:

In al deze voorbeelden geloof je eerder hoe het wordt gezegd dan wát er wordt gezegd. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 7% van de boodschap verbaal is, 38% wordt bepaald door de toon waarop iets wordt gezegd en 55% door de houding.

Zonder woorden

Als je bv. naar een stomme film kijkt kun je ervaren hoeveel je zonder woorden kunt overbrengen. Of kijk maar eens naar een televisieprogramma zonder het geluid daarbij. Waarschijnlijk ben je best in staat om te beoordelen hoe de mensen zich voelen en hoe mensen (in een groep) met elkaar omgaan. Je kunt zien wat de machtsverhouding is, wat de status en of ze elkaar aardig vinden of niet. Ook of ze het met elkaar eens zijn of niet. Lichaamstaal lezen doe je de hele dag door in vrijwel iedere situatie.

Ook een betere communicatie?

Wil je ook leren je communicatie te verbeteren? Meld je dan nu aan voor de training Liever Communicatiever. 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Communicatiestijlen: De warme aardse groene standvastigen
Communicatiestijlen: Omgaan met de invloedrijke gedragsstijl »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Communicatie: Non verbale communicatie

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.