Uitstelgedrag en doorzettingsvermogen

Uitstelgedrag: Van de pot komen

Uitstelgedrag en doorzettingsvermogen, wat hebben ze met elkaar te maken? Doorzettingsvermogen is als benzine voor je auto. Natuurlijk kan het wel eens gebeuren dat je het gevoel hebt dat de wielen van je auto spinnen, maar met echt doorzettingsvermogen kom je daar altijd wel weer uit. Zonder doorzettingsvermogen is het zelfs maar de vraag of je je auto aan de praat krijgt. Of sterker nog: Of je ooit wel in de auto stapt...  Het tegenovergestelde van doorzettingsvermogen is uitstelgedrag. Waar je bij doorzettingsvermogen nooit opgeeft, begin je er bij uitstelgedrag maar niet eens aan. Je komt gewoon niet van de pot... Zowel doorzettingsvermogen als uitstelgedrag hebben zo hun voor- en nadelen. En beide kan een boodschap voor je hebben over of wat je aan het doen bent of wilt gaan doen echt bij je hoort...

Door naar Uitstelgedrag en doorzettingsvermogen »


Loopbaanbegeleiding: Talenten

De kans dat er een tweede persoon is met hetzelfde karakter en talent is 1 op 50 biljoen. Dat betekent dat jij het potentieel hebt om iets unieks te doen met je leven. Iets wat niemand anders kan. De vraag is alleen? Doe je het ook? 

Gemiddelde talenten

Natuurlijk wordt niet iedereen met een heel groot en heel bijzonder talent geboren. Waarschijnlijk heb ook jij maar net als de meeste anderen wat gemiddelde talenten. En dat is ook helemaal prima, want om succesvol te zijn hoef je niet speciaal heel bijzondere gaven te hebben. 

Hard aan werken

Degenen die succesvol zijn, zijn dat omdat ze dat ene specifieke talent steeds verder ontwikkeld hebben. Ook jouw talent is iets wat je moet koesteren, ontwikkelen en hard aan werken als je er iets groots mee wilt bereiken in je leven. 

Wat bepaalt je gedrag?

Er zijn in dit verband drie factoren die je individuele gedrag bepalen. 
1. Je aangeboren temperament en mentale vermogens 
2. Je aangeleerde en ontwikkelde kennis, talent en vermogens 
3. Je houding. Je mentale energie die je inzet bij de combinatie van je aangeboren en aangeleerde vermogens 

Op hoog niveau functioneren

Er is een formule die zegt dat de optelsom van de eerste twee punten, vermenigvuldigd met de derde uiteindelijk je gedrag bepalen. Dat betekent, omdat je de kwaliteit en kwantiteit van je houding steeds kunt blijven vergroten en verbeteren, dat ook als je maar over gemiddelde talenten en kwaliteiten beschikt je toch op een hoog niveau kunt leren functioneren als je over een heel positieve houding beschikt.

Ieder mens heeft zijn eigen talenten en bijbehorende valkuilen. Die talenten of kwaliteiten zijn voor een deel aangeboren en voor een deel aangeleerd. Het zijn die dingen die je als het ware vanzelf doet, zonder er moeite voor te hoeven doen. Iedere kwaliteit heeft ook zijn schaduwkant. Wanneer je teveel van die kwaliteit laat zien ontstaat er een vervorming. Zo wordt flexibiliteit bij een teveel grenzeloos. En creativiteit leidt bij een teveel tot chaos.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Talenten »


Wiens leven leef jij?

Weet jij wie je bent? En wie je wilt zijn? Leef jij je eigen leven? Of leef je een flink aangepaste variant van jezelf? Een soort van tweedehands leven? Mag je van jezelf jezelf zijn? Of is er al heel vroeg in je leven een boodschap ingepompt dat je niet goed bent zoals je bent? Of dat je alleen goed bent als je je voegt naar wat de gevestigde orde oké vindt. Jezelf zijn is in deze wereld nog zo eenvoudig niet. We hebben het ook gewoon niet geleerd!

Door naar Wiens leven leef jij? »


Effect van stress op je lichaam

Het effect van stress op je lichaam

Stress is een bijzonder iets. Daarbij is het effect van stress op je lichaam groot. Stress is om te beginnen een containerbegrip voor allerlei dingen die je systeem uit balans brengen. Die verstoring van je balans ontstaat niet alleen als je letterlijk in de stress schiet. Er zijn veel, heel veel dingen die stress in je systeem kunnen veroorzaken. Zelfs als je het bewust niet als stress ervaart (omdat je er bv. al zolang aan gewend bent en niet meer anders weet), maar bijvoorbeeld ook een griep of andere ziekte geeft stress in je systeem. Dus of je het in de gaten hebt of niet dan nog brengen veel factoren stress in je systeem en kunnen daarmee enorme impact hebben op je lichaam. Wat doet stress in je lijf?

Door naar Effect van stress op je lichaam »


Hoe denken doen wordt

Verantwoordelijkheid nemen

Een hele ont-dekking vond ik het, toen ik me bewust werd dat (vrijwel) alles wat ik in mijn leven meemaakte in twee werelden bestond. Twee werelden, omdat er in jouw leven, en ook mijn leven twee werelden zijn. Je hebt namelijk je binnenwereld en je hebt je buitenwereld. En alles wat je meemaakt in je buitenwereld, maak je op de een of andere manier ook mee in je binnenwereld. 

Door naar Hoe denken doen wordt »


Hoogsensitief personen HSP, de ene is de andere niet

Naast hoe je blauwdruk en je zelfvertrouwen is, zijn er een aantal dingen die voor verschillen tussen hoogsensitief personen kunnen zorgen. Een verschil is bijvoorbeeld ook of je meer introvert of meer extravert bent. Of je meer of juist minder nieuwsgierig bent. Of je van nature meer verlegen of juist vrij bent. Of je meer een ochtendmens of meer een avondmens bent.

Door naar Hoogsensitief personen HSP, de ene is de andere niet »


De winst van het verlies

Meer informatie »


De test van het bos

Meer informatie »