Effect van stress op je lichaam

Het effect van stress op je lichaam

Stress is een bijzonder iets. Daarbij is het effect van stress op je lichaam groot. Stress is om te beginnen een containerbegrip voor allerlei dingen die je systeem uit balans brengen. Die verstoring van je balans ontstaat niet alleen als je letterlijk in de stress schiet. Er zijn veel, heel veel dingen die stress in je systeem kunnen veroorzaken. Zelfs als je het bewust niet als stress ervaart (omdat je er bv. al zolang aan gewend bent en niet meer anders weet), maar bijvoorbeeld ook een griep of andere ziekte geeft stress in je systeem. Dus of je het in de gaten hebt of niet dan nog brengen veel factoren stress in je systeem en kunnen daarmee enorme impact hebben op je lichaam. Wat doet stress in je lijf?

Door naar Effect van stress op je lichaam »


Hoe denken doen wordt

Verantwoordelijkheid nemen

Een hele ont-dekking vond ik het, toen ik me bewust werd dat (vrijwel) alles wat ik in mijn leven meemaakte in twee werelden bestond. Twee werelden, omdat er in jouw leven, en ook mijn leven twee werelden zijn. Je hebt namelijk je binnenwereld en je hebt je buitenwereld. En alles wat je meemaakt in je buitenwereld, maak je op de een of andere manier ook mee in je binnenwereld. 

Door naar Hoe denken doen wordt »


Hoogsensitief personen HSP, de ene is de andere niet

Naast hoe je blauwdruk en je zelfvertrouwen is, zijn er een aantal dingen die voor verschillen tussen hoogsensitief personen kunnen zorgen. Een verschil is bijvoorbeeld ook of je meer introvert of meer extravert bent. Of je meer of juist minder nieuwsgierig bent. Of je van nature meer verlegen of juist vrij bent. Of je meer een ochtendmens of meer een avondmens bent.

Door naar Hoogsensitief personen HSP, de ene is de andere niet »


De winst van het verlies

Meer informatie »


De test van het bos

Meer informatie »


Dat komt echt nooit meer goed!

Het gebeurt regelmatig dat een klant bij me komt en me (onder andere) vertelt dat de relatie die hij of zij met een of beide ouders heeft niet meer goed komt. Dat kan overigens ook met iemand anders dan de ouders zijn. Hoewel een verstoorde relatie met de ouders vaak de meest impactvolle is, omdat je de bloedband nu eenmaal nooit compleet zult kunnen doorknippen. Hoewel ik in een dergelijke situatie aangeef te begrijpen hoe dat moet voelen (ik heb het zelf ook aan den lijve ervaren in een ver verleden) geef ik ook heel duidelijk aan dat dat in mijn beleving niet zo hoeft te zijn.

Door naar Dat komt echt nooit meer goed! »


Emoties

Angst, bang zijn, verantwoordelijkheid nemen voor de angst

Misschien heb je al ervaren dat wanneer je met je aandacht in het hier en nu bent, het vrij simpel is om alert te zijn op wat zich voordoet. Je kunt dan als het ware van een afstand naar jezelf in de situatie kijken en je bewust worden/zijn van wat er is en wat er wil zijn. Gedoe ontstaat vaak pas wanneer bepaalde gebeurtenissen in dat hier en nu raken aan pijn uit je verleden. Meestal is dat pijn of angst ergens uit je vroege kindertijd (de eerste vijf tot zeven jaar van je leven). En dan ineens kun je je zo maar totaal overdonderd voelen. En heeft de emotie (angst, pijn, verdriet, boosheid etc.) je te pakken. Ai... dat was niet je bedoeling. Maar ja, je zit er ineens zomaar in.

Door naar Emoties »


Hoe ontstaat stress?

Stress, met de handen in je haar zitten en de tekst: OMG

Stress door je werk

Een van de meest voorkomende veroorzakers van stress is de werkvloer. Zeker in de economisch mindere tijden zijn veel mensen bang voor hun baan en blijven ondanks dat ze voelen dat het niet goed voor ze is, keihard doorwerken. Ook als je verzuipt in het werk, getreiterd wordt door collega’s of niet gewaardeerd wordt door je baas. Voor jou tien anderen. Een hoge werkdruk is echter niet echt iets nieuws. Vroeger heette het overspannen zijn of overwerkt, tegenwoordig plakken we massaal het etiket burnout of ook wel bijnieruitputting, hetgeen de fysieke vertaling van een burnout is. De precieze betekenis van al die etiketjes is misschien in de nuance iets anders, maar onderliggend is in ieder geval aan de orde dat er grenzen worden overschreden.

Door naar Hoe ontstaat stress? »