Mindfulness: Omgaan met eenzaamheid

Eenzaamheid, eenzaam kind

Geplaatst op zondag 1 mei 2016 door Nelly de Jong

Eenzaamheid is van alle tijden en heeft in de tijd waarin we nu leven misschien een andere verschijningsvorm gekregen, maar is nog net zo actueel. Er doet zich wel een wat tegenstrijdig fenomeen in voor. Aan de ene kant zijn er steeds meer alleengaanden, die zich in bepaalde situaties eenzaam voelen. Aan de andere kant zijn daar de social media als facebook en google+ waarlangs steeds meer mensen contact met elkaar onderhouden. Alleen is dat contact via die media toch vaak wat oppervlakkiger. Het vervangt niet de arm om je heen als je hem nodig hebt. Maar het is wel een heel laagdrempelige manier om in contact te blijven. Een opa en oma met kinderen en kleinkinderen op afstand kunnen op die manier wel gemakkelijker het wel en wee van de (klein)kinderen volgen. Maar het kan nooit de warmte van die fysieke knuffel vervangen. 

Iedereen kent momenten van eenzaamheid

Iedereen voelt zich in een specifieke situatie wel eens eenzaam. Dat kan ontstaan doordat je op dat moment letterlijk alleen bent en er even geen andere mensen voorhanden zijn om contact mee te leggen. Maar het is ook vaak een gevolg van een innerlijk gevoel van eenzaamheid

Innerlijke eenzaamheid

Innerlijke eenzaamheid kun je ook voelen terwijl je in het gezelschap van andere mensen bent. Ik herinner me nog maar al te goed bepaalde momenten uit mijn vroegere relaties, waarin ik samen met mijn partner was, maar me juist in zijn gezelschap eenzamer dan ooit voelde. Eenzaam omdat het me  niet lukte om echt contact te leggen. ik voelde me toen ook heel machteloos, gespannen en de stress door zijn onbereikbaarheid en mijn onvermogen om daar een wel werkende vorm in te vinden. De ruzies die er wel waren, waren ook vaak geen uitnodiging om te blijven proberen.

Eenzaamheid is een kist waar ik zelf de sleutel van heb

Zelfgecreëerde eenzaamheid

Wat dat gevoel destijds versterkte was dat ik me ook vooral bezig hield met wat mijn partner en mijn dochter nodig hadden. Ik dacht destijds dat als zij maar gelukkig waren ik het ook zou zijn. Een beetje naief achteraf gezien, maar toen was het mijn werkelijkheid. Als gevolg daarvan zorgde ik niet goed voor mezelf en leefde zelf in tekort. Ik kon wel contacten maken, dat was voor mij het probleem niet. Maar ik vond mezelf niet belangrijk genoeg, waardoor ik weinig of geen tijd en energie stak in het creeren van een netwerk van mensen om me heen waar ik terecht kon als ik daar behoefte aan had. Het gevolg was dat ik mijn partner op een bepaalde manier verantwoordelijk maakte voor mijn geluk. En daarmee versterkte ik mijn zelf gecreeerde eenzaamheid. En natuurlijk zijn er ook allerlei andere vormen van eenzaamheid.

Eenzaamheid ontstaat al in de kindertijd

Veel mensen voelen zich op de een of andere manier buitengesloten. Meestal ligt de aanleiding of de oorzaak daarvan al in de vroege kindertijd. Hetgeen overigens geen reden is om niet de verantwoordelijkheid in het hier en nu voor je gevoel te nemen. Als je als kind gepest werd en je buitengesloten voelde, dan zul je dat hoogstwaarschijnlijk later in je leven opnieuw ervaren in andere situaties. Buitensluiten levert bij degene die buitengesloten wordt vaak een eenzaam gevoel op. Helaas is het echter ook zo dat degene die buitengesloten wordt bewust of onbewust gedrag vertoont waardoor hij of zij dat buitensluiten ook oproept. Daarom is het ook zo belangrijk dat je je bewust wordt van jouw deel, van jouw verantwoordelijkheid in het ontstaan van jouw eenzaamheid.

Uiteindelijk ben ik altijd alleen maar eenzaam, als ik niet geef om degene met wie ik alleen ben

Eenzaamheid als signaal

Een moeder die haar kind al jaren niet meer heeft gezien en gesproken. Of een oudere die zijn of haar dagen alleen slijt in een verzorgingstehuis en geen bezoek meer ontvangt. Wat de aanleiding en oorzaak ook is voor het gevoel van eenzaamheid, het gevoel is er. En het gevoel van eenzaamheid heeft ook een bepaalde signaalfunctie dat er een behoefte aan contact is die niet of te weinig wordt ingevuld. De basisbehoefte aan verbinding, aan contact krijgt te weinig invulling.

Eenzaamheid overwinnen door goed voor jezelf te zorgen

In de loop van de jaren ben ik me wel steeds bewuster geworden van hoe ik zelf die eenzaamheid creeerde en ook dat ik zelf verantwoordelijk was in het beter zorgen voor mezelf. Wat ik daar ook lastig in vond was dat ik toen ik pas in Friesland woonde ook de wegen nog niet zo goed kende naar sociale contacten en uitjes. Dat maakt het dubbel lastig om eruit te stappen. Toch is dat wel gelukt. Ik heb nu een fijn leven, met een zorgzame en misschien ook wel ouderwets degelijke man. Dat wil niet zeggen dat er nooit eens iets is in onze relatie, maar eenzaam voel ik me daar allang niet meer in. Ook als hij wel eens een paar dagen op pad is, is er geen eenzaamheid. Ik ben gelukkig met mezelf en de ander voegt iets toe. Volgens mij is dat ook de juiste basis voor een goed werkende relatie. En ik zeg wel vaker tegen klanten: Als ik het kan leren, kan jij het ook leren.

Hieronder vind je tips wat je aan je gevoel van eenzaamheid kunt doen:

Stappen

Stap uit het eenzame gevoel vandaan

Je kunt altijd je eigen innerlijke staat veranderen, door je fysieke staat (de manier waarop je je lichaam gebruikt), je mentale focus (waar is je aandacht op gericht) en je gedachten veranderen. In plaats van je aandacht te richten op het vervelende eenzame gevoel stel je jezelf de vraag: Wat kan ik nu doen om me beter te voelen? Lees in het artikel: Recept om je goed te voelen, hoe je je innerlijke staat kunt veranderen.

Relativeer je eenzaamheid

Houd voor ogen dat we allemaal soms eenzaam zijn.  Er is niets mis met je en je hoeft ook niet voor altijd eenzaam te blijven. Vaak hebben we vooral de neiging ons eenzaam te voelen als we in een veranderingsproces zitten, zeker in een groeiproces. Als je in een groeiproces zit en allerlei nieuwe alternatieven en nieuwe wegen aan het ontdekken bent, ben je geneigd je een beetje eenzaam te voelen als je op zoek gaat naar mensen die al hebben wat jij wilt of die dezelfde interesse als jij hebben. Heb een beetje geduld met jezelf. Jouw tijd komt echt. 

Zoek contact om je eenzaamheid te doorbreken

Zoek contact met de mensen die je kent, zelfs als je op dit moment eigenlijk liever geen contact met ze zou willen hebben. Contact met mensen maakt het contact met andere mensen leggen makkelijker. Je moeder en de knul van de broodjeswinkel meegerekend. Praat tot het gevoel afneemt en bel zo vaak als nodig is. 

Sluit je aan bij een of andere groep 

Ga iets doen waar je mensen tegenkomt. Als je erg verlegen bent, sluit je dan aan bij een club voor verlegen mensen of iets dergelijks of ga een assertiviteitstraining volgen. Als je dit niet durft kun je altijd nog op zoek naar een online community (beter is natuurlijk face to face contact). Kijk in de gemeentegids, de gratis huis aan huis bladen of op internet voor mogelijkheden. Ook vrijwilligerswerk kan helpen.

Neem initiatieven

Daag jezelf uit om zo mogelijk het initiatief te nemen in je sociale relaties. JIJ vraagt de ander of hij of zij zin heeft in een praatje, een bakkie koffie, of wat dan ook. Houd goed voor ogen hoe leuk je het vindt als mensen jou aantrekkelijk vinden.

Wat kan ik doen om me weer goed te voelen als ik me eenzaam voel?

Laat jezelf zien

Neem het risico en laat je zelf  'zien'. Zeg wat je denkt en voelt als je ook maar enigszins het idee hebt dat de ander daar ontvankelijk voor is. Het kan pijn doen als je wordt afgewezen, maar het is oneindig veel meer waard als het wel werkt en zoals je je nu voelt is ook niet alles.

Zoek iemand die nog eenzamer is dan jij

Door iemand te zoeken en te vinden die eenzamer is dan jij zul je ervaren dat jouw gevoel vermindert. Het kan altijd erger. Door wederzijds contact hef je elkaars eenzaamheid op en vul je elkaars behoefte in.

Iedereen is eenzaam

Wees je ervan bewust dat we in ons hoofd allemaal alleen zijn. We worden alleen geboren en gaan alleen dood. Daar is niets bijzonders aan. Elk levend wezen is ooit eenzaam geweest. Liefde zou niet bestaan zonder haar eenzame tegendeel als inspiratie. Beschouw je eenzaamheid als intrisiek onderdeel daarvan.

Alleen is niet eenzaam

Realiseer je het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn. Stel je maar eens voor dat dit je laatste dag is dat je alleen zult zijn. Wat zou je dan doen?

Alleen ik kan mezelf gelukkig maken. Het is helemaal mijn eigen verantwoordelijkheid.

Sluit je aan bij een internetcommunity

Meld je aan op facebook, instagram of een andere internetcommunity. Hoewel het het fysieke contact niet kan vervangen is het wel een laagdrempelige manier om contact krijgen en te onderhouden. En vanuit dat online contact kan ook fysiek contact makkelijker ontstaan.

Doe iets!

Als je je eenzaam voelt, verdrink jezelf er dan niet in. Ga iets doen!!! Ga wandelen, fietsen, zwemmen, het maakt niet uit wat, als je maar iets doet.

Wees gelukkig

Leef je leven optimistisch. Geluk komt van binnenuit, los van je situatie. Verschuil je dus niet achter excuses als alleen zijn. Vraag jezelf af waar je dankbaar voor bent. Als dat moeilijk voor je is, dan zet je er zou kunnen voor. Bestel kanskaarten als geheugensteun!

Ga er op uit

Doe alles wat je normaal gesproken met een partner of een vriend(in) zou doen. Meestal is het niet zozeer de partner of de vriend(in) die je mist als wel het (samen) bezig zijn. Neem jezelf mee uit. Als je normaal gesproken naar de film of uit eten zou gaan, ga dan nu zelf naar de film of uit eten. Blijf niet thuis!

Niets doen betekent dat ik alles had kunnen doen

Tips

Pas op!

Eenzaam met zijn tweeën

Lees ook eens mijn artikel: Eenzaam met zijn tweeën. Want eenzaam zijn is iets anders dan alleen zijn. Je kunt je heel eenzaam voelen in een relatie waarin je je niet gezien, gehoord of erkend voelt.

Man en vrouw die elkaar negeren 

Hulp nodig bij het oplossen van je eenzaamheid?

Eenzaamheid kan een sluipmoordenaar zijn. Als je er alleen niet uitkomt, zoek dan hulp. En zorg ervoor dat je een absoluut ja-gevoel hebt bij de hulpverlener.  Dat is de beste voorspeller dat de hulp je gaat brengen wat je ervan verwacht.

Coaching bij eenzaamheid
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Eenzaam of alleen?
Moeilijke mensen, ik begrijp ze niet »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties, Moeheid, Emoties, Eenzaamheid, Depressie, Denken (positief en negatief), Behoeften en Angst


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Janke op maandag 5 december 2016 om 13:48
Wat weer een mooi stukje Nelly, ik ben blij dat zoveel voor mij al verleden tijd is en dat ik nog elke dag werk,aan hetgeen wat goed is voor mij. Heb je zelf lief en voel wat je hart je te zeggen hebt want dan hoef je je nooit eenzaam te voelen.

Liefs, Janke

Reageer op Mindfulness: Omgaan met eenzaamheid

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.