Communicatiestijlen: Omgaan met dominante mensen

Omgaan met dominante mensen, aan een draadje zitten, marionet zijn

Hoe je effectief om kunt gaan met dominante mensen en hoe je beter leert begrijpen waarom dominante mensen doen zoals ze doen.

Geplaatst op zondag 17 januari 2016 door Nelly de Jong

Dominante mensen zijn veelal openhartig. Onzekere mensen zijn vaak bang voor hun eerlijke en confronterende opmerkingen en blijven vaak liever bij hen uit de buurt. Dominante mensen houden van duidelijkheid en weten waar ze aan toe zijn. Ze zeggen de dingen zoals zij ze beleven en hoe de werkelijkheid er voor hen uit ziet. Verder zijn ze gericht op het bereiken van hun doel en doen ze wat ze te doen hebben. Dominante mensen blijven niet hangen in boosheid of andere emoties zoals anderen dat wel kunnen doen. 

Krijg ik nu mijn koffie?

Mijn moeder heeft me eens over de enige ruzie die ze ooit met mijn vader gehad heeft, verteld. Mijn zeer dominante vader had zijn standpunt op zijn eigen, niets aan het toeval over te laten manier verteld. Mijn moeder had zich er nogal vervelend bij gevoeld, toen hij na vijf minuten alsof het de normaalste zaak van de wereld voor hem was aan mijn moeder om koffie vroeg. Mijn moeder ontplofte zo ongeveer van de stress en spanning. Maar voor dominante mensen is dit hun normale manier van doen. Ze bedoelen er verder niets mee en de lading die andere mensen in hun woorden leggen begrijpen ze vaak totaal niet. 

Botte bijl

Dominante mensen zoeken vaak een partner met aanvullende en tegengestelde eigenschappen. Dat leidt nogal eens tot zeer dynamische relaties waarin de partners als ze dat willen veel van elkaar kunnen leren. Het is in dit soort relaties vaak alsof de één met de botte bijl hakt en de ander onmiddellijk daarna de rotzooi gaat opruimen. Hij bedoelt het niet zo, zegt zij dan als hij weer eens op niet mis te verstane manier heeft laten weten hoe hij er over denkt.

Dominante mensen houden van confrontaties

Vriendschappen ontstaan bij dominante mensen niet zelden uit eerdere soms heftige confrontaties. Daar houden ze van. Ze meten zich graag met de ander. Is jouw partner of vriend dominant, dan zal die je wel te vuur en te zwaard verdedigen. Een aanval op jou is een aanval op hen. Soms voorzien ze het gevecht en gaan ze het al aan om je te verdedigen terwijl het gevecht nog niet eens is begonnen. 

Dominante mensen gaan graag de confrontatie aan.

Dominante mensen zoeken oogcontact

Dominante mensen zoeken het oogcontact en kunnen er een spel van maken wie het eerste zijn ogen neerslaat. Niet iedereen is echter ingenomen met de confronterende manier van doen van de dominante mens. In hun jeugd, maar ook later, kan het gemakkelijk tot een patroon van ruzies leiden tussen onder andere broers en zussen. Soms kan het om die reden nodig zijn om wat afstand te nemen en wat ruimte voor jezelf in te bouwen als je samenleeft met een dominant persoon.

Dominante mensen willen snel resultaat

Door hun hoge tempo (dominante mensen hebben altijd haast) hebben dominante mensen behoefte aan snelle resultaten. Ze lossen hun problemen doorgaans direct op. Wanneer sprake is van een patstelling zullen ze die ter discussie stellen. Ze geven de voorkeur aan directheid en duidelijkheid en willen vooral actie, actie en nog eens actie. Doen, doen, doen. En wel nu meteen.

Dominante mensen zijn doelgericht

Dominante mensen hebben de neiging hun omgeving te (willen) bepalen door hun doelgerichtheid en hun dadendrang. Ze nemen als vanzelfsprekend het initiatief en gaan de confrontatie en de strijd aan. In hun communicatie zijn ze direct, concreet en rechtstreeks. Anderen ervaren dat nogal eens als bot en overheersend. Dominante mensen hebben vaak een hoog energieniveau en zijn daarnaast ook wilskrachtig.  Ze hebben er over het algemeent geen enkele moeite mee om in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Dominante mensen zijn besluitvaardig

Dominante mensen zijn meestal zeer besluitvaardig. Ze besluiten gemakkelijk voor zichzelf en voor anderen. Ze gaan er vanuit dat als je het er niet mee eens bent, dat je dat dan wel zegt. Zullen we naar dat restaurant gaan? Het eten is er goed en de bediening snel. Als een dominant persoon uit gaat zal hij of zij waarschijnlijk zelf willen rijden. Gaat hij of zij met nog meer andere dominante mensen uit, dan kan het gebeuren dat ze samen ‘uit’ gaan, maar allemaal met hun eigen auto. Ze willen gewoon graag zelf beslissen en hebben een grote behoefte aan autonomie. 

Dominante man die op een vrouw wil gaan staan

Dominante mensen begrenzen

Over het algemeent zijn dominante mensen goed in het stellen van grenzen en het vaststellen en bereiken van doelen. Ze motiveren door hun drive en dadendrang andere mensen om ook in beweging te komen. Ze overzien het hele plaatje, maar hebben vaak moeite met de details en komen vooral met praktische oplossingen. Ze zijn meer van doen dan van denken. Niet dat ze niet kunnen denken, maar ze willen er niet teveel tijd aan verliezen want ze weten dat je de meeste resultaten vooral door te doen bereikt. Dominante mensen zijn uitstekend in het organiseren van hun werk. Ze kunnen delegeren en willen graag resultaten zien.

Dominante mensen en inlevingsvermogen

Voor de meeste mensen geldt dat ze meer doen om wat ze hebben te behouden, dan ze zullen doen om extra te ontvangen. Toch geldt dat niet per se voor de dominante mens. Dominante mensen hebben een sterke behoefte aan afwisseling en verandering, omdat ze zich anders gaan vervelen. De behoefte aan verandering leidt in hun omgeving vaak tot weerstand, want er zijn maar weinig mensen die hun behoefte aan verandering echt kunnen waarderen. Om echt op de lange termijn effectief te zijn zal de dominante mensen moeten leren om meer tact en inlevingsvermogen in te brengen in zijn of haar relaties. Tactloosheid en moeite om anderen aan te voelen is voor hem of haar echt een uitdaging. 

De dominante vrouw

De dominante vrouw wil het liefst op commando aardig gevonden worden. Haar onuitgesproken en soms onbewuste verwachting is dat anderen haar begrijpen. Ze is over het algemeen duidelijk en zegt wat ze te zeggen heeft. Als zij iets voor een ander heeft gedaan, verwacht ze daarvoor terug te zullen worden betaald. Dominante vrouwen hebben behoefte aan controle. Ze houden graag alles in de hand en verlangt ze tijd en aandacht van de ander.

Dominante vrouw trekt man aan stropdas

De dominante man

De dominante man wil graag met gepast respect behandeld worden. Hij wil graag bewonderd en erkend worden om wat hij heeft gepresteerd. De dominante man gaat graag fysieke uitdagingen aan. Hij heeft zijn successen nodig om zijn ego te voeden. 

Dominante mensen waarderen

Als je aan dominante mensen je waardering wilt geven, geef ze dan een compliment over hun dadendrang en hun directheid. Dat zullen ze kunnen waarderen. Bijvoorbeeld: Ik vind het fijn dat ik als het nodig is op je kan rekenen. Of: Ik heb er bewondering voor zoals jij nieuwe dingen aanpakt en voor elkaar krijgt.

Als je een dominante (zaken)partner of collega hebt kun je maar beter:

Dominante mensen beïnvloeden

Tactisch beinvloeden van dominante mensen werkt beter dan dwang. Dit geldt overigens voor alle gedragstijlen. Als dwang het enige stuk gereedschap in je gereedschapskist is, dan kom je vroeg of later voor bepaalde uitdagingen te staan. Dwang kan in het beste geval leiden tot gehoorzaamheid, maar meestal leidt het tot tegenstand.  Pas je gedragstijl daarom als dat nodig is aan om je doel te bereiken. Als je dominante mensen wilt beïnvloeden laat ze dan zo concreet mogelijk zien wat de winst op de korte termijn is. Winst in de zin van het sneller, goedkoper of adequater bereiken van hun doel. 

Ik ben vastberaden en actiegericht op mijn doel

Een afspraak met de dominante mens

Dominante mensen zijn extravert en taak- of doelgericht. Ze gebruiken als eerste stijl om de werkelijkheid tegemoet te treden hun denkvermogen en zijn niet mens- of relatiegericht. Je kunt als je een afspraak hebt met een dominant persoon het best zo to the point mogelijk zijn. Wees taakgericht en feitelijk. Een afspraak met ze maken doe je het liefst via hun agenda. Zorg dat je op tijd bent, want alles is een taak voor hen. Begroet ze kort en begin over je onderwerp en maak zo snel mogelijk je punt. Geduld is niet hun sterkste kant, dus verveel ze niet met je details als die niet strict noodzakelijk zijn voor het maken van je punt.

Betere resultaten bieden

Als je dominante mensen op jouw hand wilt krijgen kun je ze meekrijgen als je ze een beter resultaat kunt bieden. Wil je ze aanspreken op een vergissing? Doe dat dan kort en duidelijk met de mogelijkheid voor onmiddellijke correctie. Kritiek lever je zo snel en direct mogelijk en zonder enige vorm van sympathie. Zorg dat je je afspraken nakomt en wees altijd op tijd. Dominante mensen hebben een hekel aan laatkomers.

Boosheid als instrument

Dominante mensen zijn niet bang voor boosheid en de confrontatie. Sterker nog: Ze houden van de confrontatie en boosheid zullen ze soms gebruiken als een instrument om iets voor elkaar te krijgen. Zijn ze echt boos dan laat je ze beter maar even met rust. Benader ze bij boosheid met zachtheid en raak ze liever niet aan. Wil je je waardering kenbaar maken? Doe dat dan concreet voor de klus die geklaard is. De lichaamstaal van dominante mensen is stil en hun bewegingen zijn kort, staccato.

Meer lezen over het omgaan met dominante mensen en andere communicatiestijlen?

Download dan mijn gratis E-book Communicatiestijlen

Gratis E-book over communicatiestijlen

Communicatiestijlen en communicatiekaarten 

Assertiviteitstraining Liever Assertiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de training Liever Assertiever 

 

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Communicatiestijlen: De invloedrijke gedragstijl
Dualiteit: De winst van het verlies »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties, communicatiestijlen en communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Dennis op woensdag 15 november 2017 om 20:09
Ik ben zelf dominant en het koste de relatie tussen mij en mijn partner. Het gaat er met name om dat ik aan haar gevoel voorbij ben gegaan. Dit is een harde leerschool en ik heb daarvan geleerd, al is het aard van het beestje moeilijk in bedwang te houden. In een relatie dien je samen tot besluiten te komen en zelfbelevenis te combineren met die van je partner of in ieder geval te kijken naar zijn/haar belevenis en niet te negeren. We zijn geneigd om eigen visie te beoordelen als de absolute waarheid en dat is vaak een misvatting. Als je nadien de voorbeelden gepresenteerd krijgt besef je pas wat de impact was of is. Werk aan de winkel, verbeter jezelf door dit in te zien. Besef is de eerste stap!

Nelly op woensdag 27 januari 2016 om 22:57
Beste Ria,

Dominante mensen kunnen emotioneel chanteur zijn, maar dat kunnen alle andere communicatiestijlen ook zijn. De onderliggende intentie van mensen is niet hetzelfde als hun communicatiestijl. Als mensen gebruik maken van emotionele chantage en hier niet op aanspreekbaar zijn, dan kun je ze beter als dat kan vermijden. Dominante mensen zijn over het algemeen goed aanspreekbaar op hun gedrag. Ook al lijkt dat vaak niet zo omdat het vaak niet gebeurt. Onzekere en wat meer introverte mensen houden zich vaak in als gevolg waarvan de dominante persoon ook geen feedback krijgt op zijn of haar gedrag. We hebben allemaal zo onze voorkeusstijl van communiceren en die is op zich niet goed of fout. Het is alleen maar wat het is. Een voorkeursstijl. In het artikel: Als jij nou maar... kun je daar meer over lezen. Ik heb de link aan het artikel toegevoegd. Emotionele chantage is overigens een kenmerk van een aantal persoonlijkheidsstoornissen, hetgeen al aangeeft dat het niet om een communicatiestijl gaat. Kun je hier iets mee?

Mijn reactie heeft even geduurd omdat het spamfilter om de een of andere duistere reden steeds blokkeerde als ik een reactie wilde plaatsen. Gelukkig is dat nu opgelost.

Tammie op maandag 18 januari 2016 om 11:42
Grrrm..grrr...heb veel te doen gehad met dominante mensen. ik geef erg om mijn privacy maar ze gaan met de botte bijl tekeer om me info te ontfutselen. Niet goedschiks dan kwaadschiks. Heb nooit toegegeven hun zin te doen want ik ben dominant passief....hahaha...mij krijgen ze niet klein, Uiteindelijk geven ze het op en lach IK in mijn vuistje. Er is voor de halve wereld ruimte voor niet brutale mensen. Victory!!!

Ria op maandag 18 januari 2016 om 07:56
Beste Nelly,
Ik begrijp niet goed het verschil tussen een dominante persoon en een emotionele chanteur
Je kan er wel blijven mee omgaan, doch ik heb het gevoel dat je dan zelf als enige gekwetst wordt? Ik vind een dominant persoon meestal iemand die geen rekening houdt met de gevoelens van de ander . Ik denk dat je deze mensen beter kunt mijden alsvorens hierzelf onder door te gaan.
Kan je het verschil aan me uitleggen hoe ik weet of iemand gewoon dominant is of je emotioneel chanteert met zijn gedrag?
Mvrg

Duke slik op maandag 18 januari 2016 om 07:38
Een dominante vrouw is ook een onderdrukker, zo werd ze Door een collega uitgescholden, vaak schiet hun opleiding te kort en Empathies vermogen is beperkt, ze werken ook met macht en verdeel en heers technieken, ik kan en wil niks met deze mensen verwijder ze het liefst uit mijn omgeving,
Dear drama im breking up with you !

Frank op maandag 2 november 2015 om 22:38
Hoi Nelly,
Interessant informatief stuk! Ik zou graag een stuk zien over hoe je als dominant persoon met anderen om moet gaan. Misschien aan de hand van het enneagram?

Met vriendelijke groet,

Tammie op maandag 26 augustus 2013 om 22:15
ik blijk volgens de omschrijving hierboven ineens dominant te zijn. In het stukje; als zo iemand iets voor een ander doet verwacht zij iets terug, herken ik dit. Maar...ik rijm niet waarom ik een eveneens dominante partner had uitgekozen en hij mij. 2 botte dominante mensen bij elkaar is als 2 porties kruit in het vat en dus volgt algauw een explosie...kaboem. Het knetterde dan ook behoorlijk tussen ons. Wat te zeggen dat hier geschetst wordt hoe je met dominante mensen omgaat? Ik vind dat nogal aanmatigend. Botte mensen zetten al zo vaak de toon en nu mogen we dus leren hoe daarmee om te gaan? No way...laat hen maar leren hoe ze sociaal aanvaard gedrag moeten vertonen. Dat is me nogal wat. Het moet niet gekker worden. ook al blijk ik nu ineens dus zelf dominant te zijn...pfff

Jerry op dinsdag 14 augustus 2012 om 23:54
Pas vandaag ben ik wakker geschud door oa mijn partner dat ik dominant ben. Na het lezen van dit artikel schaam ik mij voor de vervelende trekjes van mijn dominante gedrag. Gelukkig hoeft dominant zijn niet altijd negatief te zijn. Ik heb geleerd van dit artikel en zal mij meer proberen in te leven in anderen. Dank!

Margriet op dinsdag 7 augustus 2012 om 21:18
Ik vind de opsomming 'Als je een dominante (zaken)partner of collega hebt kun je maar beter:' erg handig om te weten hoe je dominante mensen het beste kan benaderen. Maar hoe zit het dan met mij? De opsomming die genoemd wordt is niet hoe ik me normaliter gedraag... Moet ik me aanpassen aan het gedrag van een ander? Of kan een dominant persoon zich niet aanpassen aan een ander?

Jonathan op zondag 17 juni 2012 om 23:05
Dit was een zeer informatieve tekst nu weet ik hoe de dominante persoon in elkaar zit
ik ken zo een persoon en ik ben benieuwd om te zien hoe ik al deze info op hem ga toepassen
ps:ik ben mentalist

Nelly op zondag 18 maart 2012 om 22:22
Hi Tineke, op de een of andere manier heb ik je reactie gemist... Bedoel je daarmee dat je graag dominant wilt zijn? Of wil je graag op een effectieve manier met dominante mensen omgaan?

Nelly op zondag 18 maart 2012 om 22:22
Hi Tineke, op de een of andere manier heb ik je reactie gemist... Bedoel je daarmee dat je graag dominant wilt zijn? Of wil je graag op een effectieve manier met dominante mensen omgaan?

Tineke hooijsma op dinsdag 13 maart 2012 om 11:31
Hoi Nelly, ik heb net een training gehad waarbij het enneagram aan de orde kwam. Dit zijn volgens mij duidelijke 8-en, wat je zo omschrijft. ik herkenhierin feilloos een tweetal collega's en ook mijn buurman/kennis. Geweldig om te lezen. Zo wil ik ook zijn!

Hilda op maandag 7 december 2009 om 10:42
Nelly,
Ken je het boek van Rolf. W. Schirm, Sleutel tot zelfkennis?
Het verhelderde destijds een heleboel voor mij en ik wist beter met bepaalde kleuren-mensen om te gaan.
grt Hilda

Anna op vrijdag 4 december 2009 om 13:04
Dit is een heel zakelijke omschrijving over hoe om te gaan met een dominante mensen maar sluit niet echt aan op de thuissfeer. En daar lag nou juist mijn interesse ;)

Hartelijke groet,

Anna

Reageer op Communicatiestijlen: Omgaan met dominante mensen

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.