Je beste jaar?

Geplaatst op dinsdag 27 november 2018 door Nelly de Jong

Het jaar loopt weer ten einde en dat is meestal wel een mooie tijd voor een terugblik. Ik heb zelf ook al weer even terug gekeken op een heerlijk jaar (al was het alleen al om het fantastische weer :-)), waarin ik flinke stappen in de richting van mijn meerjarenplannen heb gezet, maar ook concrete doelen heb bereikt. 2018 was voor mij een meer dan geweldig jaar. Hoe was dat voor jou? Heeft het leven je vooral laten genieten? Of had ze je te vertellen dat het nodig is in beweging te komen en bepaalde zaken te veranderen?

Met de dag leven

Er was een tijd dat ik geen concrete doelen stelde en erg leefde met de dag. Niet vooruit keek, wel soms achteruit. Inmiddels is dat anders. Wat nog hetzelfde is, is dat ik nog steeds met de dag leef. Ik neem iedere dag zoals hij komt en doe mijn best te accepteren dat er is wat er is, want mijn hart weet dat dat het beste werkt. Maar een enkele keer neemt mijn hoofd het over en heb ik dat te laat in de gaten. Dan zit ik in oude verhalen en creeer ik net als iedereen een herhaling van oude programma's. Gelukkig heb ik dat wel steeds eerder in de gaten en ben ik steeds beter in staat daar uit te stappen.

Vooruit kijken

Maar het is nu weer de tijd om vooruit te kijken. Niet om daar heel lang in te 'hangen', maar wel om te dromen en intenties neer te zetten van wat ik wil gaan bereiken voor 2019 en de jaren erna. Misschien schiet je net als ik vroeger in een kramp, omdat er weer iemand is die je probeert te vertellen dat je doelen moet stellen. Waarom zou je dat uberhaupt moeten willen? Waarom kun je niet gewoon lekker zoals ik ook lang heb gedaan je kunnen verhouden met wat er is en daar tevreden mee zijn? 

Wat vind ik vervelend aan mijn leven? Wat weerhoudt me om er wat aan te doen?

Niet verder lezen

Nou eerlijk gezegd vind ik daar nog steeds niks mis mee. Dus als dat is wat je wilt en je voelt je er helemaal happy bij, blijf dat dan vooral zo doen en stop nu met het lezen van dit artikel, want dat is dan niet voor jou bestemd. Maar mochten er dingen in je leven zijn waar je toch niet helemaal blij mee bent, dan is het misschien wel goed om even verder te lezen om te kijken of je daar misschien verandering in aan kunt brengen.

Waarom doelen stellen?

Wat is het effect of het gevolg van het stellen van doelen? Het stellen van doelen zet een intentie neer. En daar kun je op twee (en misschien wel meer) manieren naar kijken. De eerste is vanuit de kwantumfysica. De nieuwe natuurkunde zeg maar. De kwantumfysica gaat er vanuit dat alles wat we in onze werkelijkheid waarnemen energie en informatie is. Energie en informatie die vorm krijgt. Die vorm is sterk verdichte energie en kunnen wij waarnemen als materie. En die materie ontstaat (even heel kort door de bocht) door een intentie in het veld van energie te brengen, zodat de materie verdicht kan worden. Vanuit dat principe hebben je gedachten en gevoelens effect in het veld van energie van waaruit alles ontstaat. 

Zo binnen zo buiten

Dat betekent dat als je vooral negatieve gedachten en intenties hebt, je die informatie in het veld hebt gebracht, waardoor je dat terug gaat zien in je werkelijkheid. Zo binnen zo buiten en zo boven zo beneden. De werkelijkheid weerspiegelt op die manier wat er in jou is. Wat is daar nu geweldig aan?

Zo binnen, zo buiten, zo boven, zo beneden

Het leven praat tegen je

Het betekent dat niet alles wat zich aandient in jouw werkelijkheid je zomaar overkomt. Hoewel de werkelijkheid zoals ik het zie niet een een op een vertaling is, van je gedachten, hebben ze wel degelijk een grote invloed. Naast wat zich aandient is vooral ook bepalend voor hoe je leven eruit ziet, hoe jij omgaat met wat jou overkomt. Steek je vooral negatieve energie in wat je overkomt, dan heeft dat de neiging groter te worden. Net als het omgekeerde. Steek je vooral positieve energie in iets, dan wordt dat ook groter. Wat betekent dat hetgeen waar je energie in steekt bepalend is voor wat je ervaart in jouw werkelijkheid. En dan wordt het wel interessant om te kijken naar wat je ervaart in je leven. 

Alles is met alles verbonden

We zijn geen los van elkaar staande wezens. We wisselen elk moment van de dag energie uit met anderen. En we zijn cocreatoren van ons leven en werkelijkheid. Als je die link ziet en de verantwoordelijkheid neemt voor wat er in je leven is, dan wordt het een leuke uitdaging om van tijd tot tijd jezelf de vraag te stellen wat het is dat je hier in dit leven wilt ervaren. En dan is het stellen van een doel ineens niet zo'n gek idee.

Een doel zonder plan is slechts een wens

70% negatief geladen gedachten

Maar je kunt er ook op een andere manier naar kijken. Binnen de neuropsychologie kijken ze vooral naar de hersenen en de hersenverbindingen. Ook in die wetenschap wordt geconstateerd dat bepaalde gedachtepatronen die je vaak hebt, dus gedachten die je vaak denkt, zorgen voor een heel sterke verbinding in je hersenen. En die sterke hersenverbindingen zorgen dat je die gedachten ook blijft herhalen. Zolang de helpende, positieve gedachten zijn helemaal prima uiteraard, maar bij de meeste mensen is 70% van hun gedachten negatief geladen. Wat betekent dat je meer negatieve gedachten hebt en daarmee ook een negatieve werkelijkheid zult ervaren. 

Stop! volgende gedachte

Je kunt deze gedachtepatronen/hersenverbindingen niet rechtstreeks veranderen. Want we hebben niet rechtstreeks invloed op onze gedachten. Maar waar we wel invloed op hebben is waar we energie in steken. Wat betekent dat als je je bewust wordt of bent dat je een negatieve gedachte denkt, dat je kunt besluiten daar geen energie (meer) in te steken. Door bijvoorbeeld tegen jezelf te zeggen: Stop! volgende gedachte. Of door bewust je aandacht te richten op iets waar je blij van wordt. Door dat te doen, raakt het negatieve gedachtepatroon en de daarbij behorende hersenverbinding steeds meer in onbruik en verliest daarmee langzamerhand zijn kracht. Het gebruik maken van affirmaties kan je hierin overigens ook helpen.

Wat wil jij in 2019 gaan manifesteren?

Ben je nog steeds aan boord? Pak dan als je hem al eerder hebt gemaakt je 100 wensenlijst er eens bij. En besluit voor jezelf wat je voor komend jaar op de agenda wilt zetten. Wat wil je gaan manifesteren in 2019? Welke wensen worden volgend jaar een doel? Waar ga je voor? Ga je eindelijk werk maken van een nieuwe baan? Energie steken in je relatie? Bungeejumpen? Naar de Noordkaap? Leren duiken of crawlzwemmen? Heb je nog geen 100 wensenlijst, begin dan vandaag nog met het maken ervan. Het is leuk om te doen en geeft je veel positieve energie! Meer over het maken van een 100 wensenlijst kun je lezen in het artikel: 100 wensen

100 wensen 

Moodboard maken

Als je voor jezelf hebt bepaald wat je komend jaar wilt bereiken, dan is de volgende helpende stap om daar een moodboard van te maken. Geef dat moodboard vervolgens een pontificale plek in je huis, zodat het je hersens er op dagelijkse basis aan worden herinnerd waar je naartoe onderweg bent. Wat een moodboard is en hoe het werkt lees je in: Ver beeld ing met een moodboard

Zo concreet mogelijk 

Wat wel belangrijk is, is dat je je doelen zo concreet mogelijk formuleert. En ook dat je er een planning achter zet. Wanneer wil je wat hebben gerealiseerd. En wie heb je daarvoor nodig? Door aan het papier toe te vertrouwen creëer je een soort commitment met jezelf. Je zet daarmee een wilsbesluit in het veld, een echte intentie. Niet Ik wil afvallen, maar de chocola is zo lekker. Dat is hetzelfde als zeggen: Ik wil links af en ik wil rechts af. Dan gebeurt er niet zo veel. Ja, je blijft zitten waar je zit...

Houd je doel vast

Wat ik steeds weer ervaar is dat als je je plannen aan het papier toevertrouwt  dat je ook gaat doen wat je zegt dat je wilt gaan doen. Hoe concreter je plannen zijn hoe groter de kans dat het realiteit wordt. Dat maakt het maken van concrete plannen dus heel cruciaal voor het bereiken van je doelen. Dan is er nog wel iets wat een beetje tegenstrijdig lijkt, maar wat ook nodig is. Je hebt dan dus je intentie. Je zet hem op papier. En vervolgens laat je los dat het ook zo gebeuren moet. Door dat loslaten open je de deur om het naar je toe te laten komen. Als je te krampachtig bent in het willen bereiken, mis je kansen en ga je het leven in de weg zitten. Je vertelt dan dat het zo moet zoals jij het wilt. Je laat daarmee geen ruimte dat het misschien wel beter komt dan jij kon bedenken. Oftewel: 

Ik houd mijn doel vast, maar laat het resultaat los

Het komt zoals het komt

Komt het niet, wanhoop niet. Soms word je ergens voor behoed. Zo heb ik lang verlangd naar een tweede kind. Maar ik ben achteraf heel blij dat het niet is gelukt. In de crises waar ik destijds regelmatig in zat, had een tweede kind voor mij niet te doen geweest en het kind had zelf ook een verschrikkelijk leven gehad. Maar dat wist ik uiteraard destijds niet. Dergelijke dingen kun je altijd achteraf pas constateren. Toen was ik vooral teleurgesteld en verdrietig dat het niet lukte.

Visualiseren helpt

Heb je al zin om met je plannen aan de slag te gaan? Heb je al een plaatje in je hoofd hoe je de dingen die je anders wilt in je leven aan gaat pakken? Ik schrijf niet voor niets een plaatje in je hoofd. Want het visualiseren van wat je wilt, helpt je om het voor elkaar te krijgen. Lees verder over hoe je kunt visualiseren in het artikel: Visualiseren: Hoe doe je dat?

Inspiratievragen

Komt de inspiratie niet meteen? Dan heb ik hieronder een aantal vragen die je inspiratie kunnen geven en kunnen helpen richting aan jouw leven te geven:

Als alles waar ik naar verlang aan mij gegeven zal worden, verlang ik dan naar het beste en het hoogste?

Visualisatie/dagdroom

Wat ook een krachtige manier is om je te helpen vorm te geven aan het komende jaar is de volgende visualisatie of dagdroom. Stel jezelf voor in december 2019. Het is december 2019 en je kijkt terug op het jaar dat voorbij is. Wat heb je in dat jaar (2019) allemaal gedaan? Wat heb je geleerd? Welke beslissingen heb je het afgelopen jaar genomen? Wat heb je gedaan wat je eigenlijk niet wilde om je doel te bereiken? Welke tijger heb je in de ogen gekeken? Wat heb je allemaal gedaan en gezegd om jouw wensen in vervulling te laten gaan en je doelen allemaal te bereiken? Hoe voelt het om te voelen dat je dit hebt kunnen bereiken?

Van wens naar doel

Heb je al zin gekregen een of meerdere doelen te formuleren? Met onze wenskaarten kun je ervoor zorgen dat je je wensen en doelen steeds goed voor ogen houdt. Bestel ze daarom vandaag nog. En in het artikel Van wens naar doel kun je lezen wat je verder kunt doen om jouw dromen uit te laten komen of download het Ebookje: Van Wens naar werkelijkheid.

 

 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Attributie: Jouw schuld of mijn schuld?!
Hoe ontstaan negatieve gedachten? »

Gratis E-book Van Wens Naar WerkelijkheidAl meer dan 6.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Oefeningen en Doelen


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Essie op dinsdag 27 november 2018 om 07:25
Dit ga ik zeker doen, samen met de kinderen. Een mooi en heel interessant artikezeil. Op naar 2019!

Reageer op Je beste jaar?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.