Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Oog jonge vrouw

Weet je hoe gek het eigenlijk is dat we soms allemaal naar hetzelfde kijken en denken dat we hetzelfde zien? Het klopt namelijk helemaal niet. Al kijken we allemaal naar hetzelfde, toch zal iedereen iets anders waarnemen. Vraag vijf mensen om vijf woorden op te schrijven waar ze aan denken bij het woord bloemkool of bijvoorbeeld het woord vakantie en je zult ontdekken dat ze hooguit een woord gemeenschappelijk noemen.  

Door naar Ik zie ik zie wat jij niet ziet


Relaties: Opgesloten in je hart

sleutel naar het hart

Als je in de liefde vaak teleurgesteld of gekwetst bent geworden bestaat de kans dat je je hart op een gegeven moment afsluit. Je besluit dan als het ware om een muurtje om je hart te bouwen, in de hoop niet meer geraakt te zullen worden. Wat je met deze onbewuste manier van omgaan met pijn beoogt is dat je achter dat muurtje een veilig heenkomen denkt te hebben. Pijn en plezier zijn de driving forces achter ons gedrag. Ze bepalen in feite alles wat we doen. Dus ook hoe we omgaan met pijn, verdriet en teleurstelling. De achterliggende gedachte van je denken om een muurtje rond je hart te bouwen is dat het denkt dat je je daar relatief veilig en gelukkig voelt in je eigen hart. In die zin is het een beschermingsmechanisme van je denken en is de intentie positief. En het kan best zijn dat je je daar een poosje goed bij voelt. Het lijkt er op een bepaalde manier in ieder geval wel lekker veilig. Maar er is ook een prijs die je er voor betaalt….

Door naar Relaties: Opgesloten in je hart


Hoe je je verleden los kunt laten

Loslaten vingerafdruk die oplost in vogels vrijlaten

Wat is de reden dat we zo vasthouden aan ons verleden? En wat maakt het zo lastig om dat verleden los te laten? Om al die ervaringen die ons feitelijk alleen maar een gevoel van pijn, angst, verdriet, machteloosheid of… bezorgen te laten daar waar ze horen: In het verleden. Wat maakt dat we onszelf het aandoen om zo te lijden onder iets dat voltooid verleden tijd is. We doen onszelf daarin nogal wat aan en tegelijkertijd: Er is een reden voor. Meerdere zelfs.

Door naar Hoe je je verleden los kunt laten


Loslaten: Van citroenen limonade maken

Van citroenen limonade maken

Loslaten is iets dat veel mensen lastig vinden. We hebben allemaal zo onze aangeleerde patronen als gevolg waarvan we geneigd zijn vast te houden aan zaken die ons niet dienen. Aan dingen die niet voor ons werken, maar die ons ondermijnen. Zo leven nogal wat mensen in hun hoofd vooral in het verleden of in de toekomst. Als er iets gebeurt waar ze de betekenis aan geven dat ze dat vervelend vinden, dan zeggen ze in feite dat er niet had mogen gebeuren wat er is gebeurd. Dat verzet tegen wat er is levert je niks op. Sterker nog: het ondermijnt je gevoel van welbevinden.

Door naar Loslaten: Van citroenen limonade maken


Zijn wie je bent

Zijn wei je

Het mooiste cadeau dat je jezelf en anderen kunt geven in je leven is gewoon te zijn wie je bent. Helaas zijn er in onze dagelijkse praktijk maar weinig mensen die zijn wie ze zijn. De meesten van ons zijn opgegroeid in een sfeer van aanpassen aan de omgeving. Op zich is er natuurlijk niks mis mee om rekening te houden met je omgeving. Als sociale wezens zijn we als mensen op een bepaalde manier afhankelijk van elkaar. Maar daar waar het aanpassen zo ten koste gaat van wie jij bent en waar jij voor staat, wordt het contraproductief en ga je jezelf ondermijnen.

Door naar Zijn wie je bent


Assertiviteit: Positief nee zeggen

Wat is je ja?

Positief nee zeggen is een vaardigheid waar nogal wat vrouwen en ook sommige mannen moeite mee hebben. Nee zeggen op een positieve manier is simpel en het zijn maar twee woorden, maar ze hebben een enorme impact. Niet alleen voor de ander, maar vooral voor onszelf. En we zeggen vaak te weinig nee, terwijl we wel vaak die nee voelen. Het gevolg ja zeggen terwijl je een nee voelt is dat we onszelf soms te kort doen. We overbelasten onszelf erdoor, waardoor uiteindelijk ons lichaam stilletjes 'nee' zegt, door ons ziek te laten worden of ons een burn-out te bieden.

Door naar Assertiviteit: Positief nee zeggen


Relaties: Problemen bij de ander laten

Handen die elkaar vasthouden, verbondenheid

Problemen bij de ander laten, doe jij dat? Of neem je onmiddellijk de aap op je schouders als er zich een 'probleem' bij de ander voordoet? Herken je het volgende? Je partner, vriendin of kind vertelt je over een probleem waar hij of zij mee worstelt en je begint onmiddellijk oplossingen te bedenken. Natuurlijk met hele goede bedoelingen want je wilt hem of haar graag helpen. Bijvoorbeeld: Je kind vertelt met veel moeite omdat het zich schaamt, dat het gepest wordt op school. En jij vertelt je kind wat het zeggen moet of wat het doen kan om de pesters van zich af te houden of op hun plek te zetten. 

Door naar Relaties: Problemen bij de ander laten


Eenzaam met zijn tween

Soms zit je in een relatie en zou je denken, dat je je niet alleen hoeft te voelen. De harde werkelijkheid is helaas vaak anders. Veel relaties zijn niet zo liefdevol als je op het eerste oog zou denken. En ik weet uit eigen ervaring hoe ontzettend alleen en eenzaam je je voelen kunt als je niet gelukkig in je relatie bent. Voor een belangrijk deel ontstaat dat gek genoeg uit het niet verbonden zijn met jezelf. Met het feit dat we ergens (meestal vroeg) in ons leven verleerd zijn te voelen wat we voelen. We willen niet voelen wat we voelen en raken daarmee afgesneden van dat gevoel. Als je je dan door je partner niet gezien, erkend of gehoord voelt dan weerspiegeld dat je eigen niet verbonden zijn. En dat doet zeer. Erg zeer. 

Door naar Eenzaam met zijn tween