Loopbaanbegeleiding: Doel en actie

Waarom ben ik hier op aarde? Wat is mijn levensdoel?

Geplaatst op maandag 27 december 2010 door Nelly de Jong

Hoe bewust leef jij?

Leef je bewust of leef je je leven voor een groot deel (zoals ik dat ook vele jaren heb gedaan) volkomen onbewust. Kies je bewust voor wat jij wilt of laat je je door je conditionering van huis uit leiden. Als dat laatste het geval is dan is het resultaat dat vooral je omgeving of de situatie bepaalt hoe je je voelt. En waarschijnlijk heb je van huis uit ook meegekregen dat je goed je best moest doen op school en vooral een goede baan moest zien te bemachtigen. Misschien hoorde een gezin en kinderen er ook nog wel bij, maar dan...

Geluk blijft uit

Dan 'heb' je alles en voel je je nog niet gelukkig. Je hebt netjes voldaan aan het maatschappelijk ideaal, maar het bijbehorende geluk wat je verwachtte blijft vaak uit. Misschien heb je inmiddels geen echte doelen meer of durf je je wens of ideaal niet te leven. Misschien leef je vanuit angst en denk je dat het voor jou toch niet is weggelegd. Toch hoeft dat niet. Het kan ook anders.

Levensdoel

Misschien weet jij ook diep van binnen wel wat je levensdoel is. Als ik je vraag wat je zou gaan doen als je de staatsloterij zou winnen, wat komt er dan in je op (na dat huis, die auto en die reizen en misschien een boot)? Welk beeld van wat je dan zou gaan doen komt er in je op? Maar wat misschien wel belangrijker is: Wat weerhoud je om daar nu al mee aan de slag te gaan?

Geconditioneerde angst

Herken je dat er allemaal (geconditioneerde) bezwaren en angsten waarom het allemaal niet zou (kunnen) lukken, bij je naar boven komen? En daarmee zet je jezelf klem. Want angst is niet echt een plezierige basis om vanuit te bouwen. Vooral niet als er veel energie op die angst zit. Het resultaat is dat je niet in beweging komt. Toch kun je die aangeleerde angsten ook weer afleren. Net als ik en zovele anderen die het juk van hun opvoeding en conditionering van zich af hebben gelegd, kun jij dat ook.

Doelloos

Hoe is het om doelloos te leven? Niet te weten waar je naartoe onderweg bent in je bestaan?

“Kunt u me a.u.b. vertellen welke kant ik van hieruit op moet?
“Dat hangt voor een belangrijk deel af van waar je naar toe wilt,” zei de kat.
“Het maakt me niet zoveel uit”, ging Alice verder.
”Dan maakt het ook niet uit welke kant je opgaat,” zei de kat.
“Zolang ik maar ergens komt,” voegde Alice er als een verklaring aan toe.
“Oh, dat zal zeker gebeuren,” zei de kat, “als je maar lang genoeg loopt”.

Van wens naar doel

Als je het plezieriger vindt om meer sturing aan je leven te geven. Als je liever de kapitein op je eigen schip wilt zijn. Als je zelf wilt bepalen welke koers jouw schip vaart, dan kun je maar beter je wens omzetten in een concreet doel. Iets waar je volgende week, maand of jaar wilt zijn. Hoe concreter hoe beter.

Hoe wel: nodig is:

1.       Weet wat je werkelijk wilt.
2.       Zorg dat je in actie komt door te besluiten in actie te komen.
3.       Doen, doen, doen!!!
4.       Merk op wat het resultaat van je actie is.
5.       Kijk of wat je doet werkt en zo niet, verander dan je aanpak en doe iets anders.

Rolmodellen

Wil je energie besparen en je resultaat versnellen gebruik dan rolmodellen (mensen die al hebben wat jij wilt).
1.       Vind iemand die heeft wat jij wilt
2.       Ga na wat die persoon daarvoor doet
3.       Doe hetzelfde en je zult dezelfde resultaten hebben
 
Het is beter te handelen en misschien fouten te maken, dan niet te handelen. Door fouten te maken kun je veel leren.

Genieten van de reis

Het tegenstrijdige van het stellen van doelen is, dat het leven niet om het doel draait. Het leven draait uiteindelijk om de reis. En daar kun je maar beter van genieten. Dus stel vooral doelen. Leef er je passie in uit en geniet ervan. Maar wees niet teleurgesteld als je je doel uiteindelijk niet bereikt omdat er iets beters op je pad is gekomen. Houd daarom je doel voor ogen, maar laat het resultaat los.

Als je je baan goed zat bent....?

Meld je dan nu aan voor Loopbaancoaching 

Loopbaancoaching

Gratis e-book Van Wens naar Werkelijkheid downloaden?

Meer informatie over hoe je doelen stelt en hoe ze moeiteloos te bereiken? 

Vraag dan mijn gratis e-book Van Wens naar werkelijkheid aan!

 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Bemoediging
Mindfulness: Druk hebben, doen of zijn »

Gratis E-book Van Wens Naar WerkelijkheidAl meer dan 6.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer loopbaancoaching en Doelen


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Nelly op maandag 23 april 2012 om 14:26
Ja Sander, alles wat je schrijft klopt en wat ook waar is, is dat het als je je baan kwijt bent, soms gewoon ook zo is, dat het spannend voelt. En je kunt deep down wel weten dat het goed komt, maar je hoofd is het daar niet altijd mee eens. Je hoofd houdt er van om 'verhalen' van angst te maken. En die angst mag er ook gewoon zijn. Hoe spannend dat soms ook is. En vertrouwen en loslaten is inderdaad waar het om gaat. Vertrouwen dat wat er op je pad komt, precies datgene is wat jij nodig hebt. En natuurlijk mag je dat ook een beetje 'sturen' door middel van het positief en constructief formuleren van doelen. Veel sterkte de komende tijd en wees lief voor jezelf!

Sander op maandag 23 april 2012 om 12:48
Doel en Actie
Dit artikel is heel waardevol voor me, net als vrijwel het meest wat je schrijft. Ik kom straks in een situatie terecht dat ik zonder werk kom te zitten. Ik ben recentelijk ontslagen. Toen ik het hoorde had ik er geen moeite mee, nog steeds niet: ik zie het als een nieuwe weg die zich aandient. Maar goed onlangs kwam een oude angst van vroeger weer langs zeilen. Ik heb vroeger een tijd thuis gezeten en in die zelfde periode ging het ook niet goed met me. Ik trok me terug sociaal gezien en overleefde, kreeg weinig gedaan. Al hoewel ik veel plannen maakte, kwam daar weinig van terecht. Je zou kunnen zeggen dat ik depressief was in die periode. Wat mij beangstigd is de gedachte weer thuis te zitten, ik noem het ook weleens mijn valkuil. Omdat die associatie zo sterk is, kruipt bij mij de gedachte binnen: "zie je wel, straks zit ik weer thuis en verval ik in mijn oude gedrag... Tegelijkertijd weet ik dat ik nu anders tegen dingen aankijk (een visie van hoe ik naar de wereld kijk, had ik vroeger ook niet zo sterk), een doel heb > mijn eigen bedrijf (had ik toen niet) ik ben ouder en wijzer en toch... het gevoel van wegzakken in een put beheerst mijn denken. Hier kom ik mijzelf tegen, dit is ook het leerproces naar mezelf... er op toekijken en loslaten, ik denk terug aan de woorden die je ooit eens zei: "ik heb vertrouwen en laat los" die affirmatie pas ik nu toe en laat de beperkende gedachten los.

Nelly op dinsdag 28 december 2010 om 19:23
Dag Eveline,
Dank je wel voor je compliment. Grappig hoe het universum aan het werk is. Ja, een van de veranderingen die voor het komende jaar gepland staat is het geven van trainingen op andere locaties. Amsterdam staat daarbij hoog op het lijstje omdat ik er een deel van mijn roots heb. Je zult er tzt meer over kunnen lezen op de website en de nieuwsbrieven.

Eveline op dinsdag 28 december 2010 om 19:17
Echt leuke trainingen. Jammer dat ze in Leeuwarden zijn.
Komen ze ook in Amsterdam?

Reageer op Loopbaanbegeleiding: Doel en actie

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.