Loslaten: Van citroenen limonade maken
Loslaten is iets dat veel mensen lastig vinden. We hebben allemaal zo onze aangeleerde patronen als gevolg waarvan we geneigd zijn vast te houden aan zaken die ons niet dienen. Aan dingen die niet voor ons werken, maar die ons ondermijnen. Zo leven nogal wat mensen in hun hoofd vooral in het verleden of in de toekomst. Als er iets gebeurt waar ze de betekenis aan geven dat ze dat vervelend vinden, dan zeggen ze in feite dat er niet had mogen gebeuren wat er is gebeurd. Dat verzet tegen wat er is levert je niks op. Sterker nog: het ondermijnt je gevoel van welbevinden.
Door naar Loslaten: Van citroenen limonade maken »
Zijn wie je bent
Het mooiste cadeau dat je jezelf en anderen kunt geven in je leven is gewoon te zijn wie je bent. Helaas zijn er in onze dagelijkse praktijk maar weinig mensen die zijn wie ze zijn. De meesten van ons zijn opgegroeid in een sfeer van aanpassen aan de omgeving. Op zich is er natuurlijk niks mis mee om rekening te houden met je omgeving. Als sociale wezens zijn we als mensen op een bepaalde manier afhankelijk van elkaar. Maar daar waar het aanpassen zo ten koste gaat van wie jij bent en waar jij voor staat, wordt het contraproductief en ga je jezelf ondermijnen.
Assertiviteit: Positief nee zeggen
Positief nee zeggen is een vaardigheid waar nogal wat vrouwen en ook sommige mannen moeite mee hebben. Nee zeggen op een positieve manier is simpel en het zijn maar twee woorden, maar ze hebben een enorme impact. Niet alleen voor de ander, maar vooral voor onszelf. En we zeggen vaak te weinig nee, terwijl we wel vaak die nee voelen. Het gevolg ja zeggen terwijl je een nee voelt is dat we onszelf soms te kort doen. We overbelasten onszelf erdoor, waardoor uiteindelijk ons lichaam stilletjes 'nee' zegt, door ons ziek te laten worden of ons een burn-out te bieden.
Door naar Assertiviteit: Positief nee zeggen »
Relaties: Problemen bij de ander laten
Problemen bij de ander laten, doe jij dat? Of neem je onmiddellijk de aap op je schouders als er zich een 'probleem' bij de ander voordoet? Herken je het volgende? Je partner, vriendin of kind vertelt je over een probleem waar hij of zij mee worstelt en je begint onmiddellijk oplossingen te bedenken. Natuurlijk met hele goede bedoelingen want je wilt hem of haar graag helpen. Bijvoorbeeld: Je kind vertelt met veel moeite omdat het zich schaamt, dat het gepest wordt op school. En jij vertelt je kind wat het zeggen moet of wat het doen kan om de pesters van zich af te houden of op hun plek te zetten.
Door naar Relaties: Problemen bij de ander laten »
Eenzaam met zijn tweeën
Soms zit je in een relatie en zou je denken, dat je je niet alleen hoeft te voelen. De harde werkelijkheid is helaas vaak anders. Veel relaties zijn niet zo liefdevol als je op het eerste oog zou denken. En ik weet uit eigen ervaring hoe ontzettend alleen en eenzaam je je voelen kunt als je niet gelukkig in je relatie bent. Voor een belangrijk deel ontstaat dat gek genoeg uit het niet verbonden zijn met jezelf. Met het feit dat we ergens (meestal vroeg) in ons leven verleerd zijn te voelen wat we voelen. We willen niet voelen wat we voelen en raken daarmee afgesneden van dat gevoel. Als je je dan door je partner niet gezien, erkend of gehoord voelt dan weerspiegeld dat je eigen niet verbonden zijn. En dat doet zeer. Erg zeer.
Door naar Eenzaam met zijn tweeën »
Uitstelgedrag en doorzettingsvermogen
Uitstelgedrag en doorzettingsvermogen, wat hebben ze met elkaar te maken? Doorzettingsvermogen is als benzine voor je auto. Natuurlijk kan het wel eens gebeuren dat je het gevoel hebt dat de wielen van je auto spinnen, maar met echt doorzettingsvermogen kom je daar altijd wel weer uit. Zonder doorzettingsvermogen is het zelfs maar de vraag of je je auto aan de praat krijgt. Of sterker nog: Of je ooit wel in de auto stapt... Het tegenovergestelde van doorzettingsvermogen is uitstelgedrag. Waar je bij doorzettingsvermogen nooit opgeeft, begin je er bij uitstelgedrag maar niet eens aan. Je komt gewoon niet van de pot... Zowel doorzettingsvermogen als uitstelgedrag hebben zo hun voor- en nadelen. En beide kan een boodschap voor je hebben over of wat je aan het doen bent of wilt gaan doen echt bij je hoort...
Door naar Uitstelgedrag en doorzettingsvermogen »
Loopbaanbegeleiding: Talenten
De kans dat er een tweede persoon is met hetzelfde karakter en talent is 1 op 50 biljoen. Dat betekent dat jij het potentieel hebt om iets unieks te doen met je leven. Iets wat niemand anders kan. De vraag is alleen? Doe je het ook?
Gemiddelde talenten
Hard aan werken
Wat bepaalt je gedrag?
Op hoog niveau functioneren
Ieder mens heeft zijn eigen talenten en bijbehorende valkuilen. Die talenten of kwaliteiten zijn voor een deel aangeboren en voor een deel aangeleerd. Het zijn die dingen die je als het ware vanzelf doet, zonder er moeite voor te hoeven doen. Iedere kwaliteit heeft ook zijn schaduwkant. Wanneer je teveel van die kwaliteit laat zien ontstaat er een vervorming. Zo wordt flexibiliteit bij een teveel grenzeloos. En creativiteit leidt bij een teveel tot chaos.
Door naar Loopbaanbegeleiding: Talenten »
Wiens leven leef jij?
Weet jij wie je bent? En wie je wilt zijn? Leef jij je eigen leven? Of leef je een flink aangepaste variant van jezelf? Een soort van tweedehands leven? Mag je van jezelf jezelf zijn? Of is er al heel vroeg in je leven een boodschap ingepompt dat je niet goed bent zoals je bent? Of dat je alleen goed bent als je je voegt naar wat de gevestigde orde oké vindt. Jezelf zijn is in deze wereld nog zo eenvoudig niet. We hebben het ook gewoon niet geleerd!
Door naar Wiens leven leef jij? »
- « Vorige
- Pagina 16 van 60
- Volgende »