Mindfulness: Macht en onmacht

Macht en onmacht

Geplaatst op maandag 27 januari 2014 door Nelly de Jong

Van tijd tot tijd komen we allemaal in situaties terecht waarin waar we ons vevelend in voelen. Dan is belangrijk om pas op de plaats te maken. En het is van belang om:   Zonder oordeel, zonder goed of fout leren kijken naar de feitelijke werkelijkheid, maar ook accepteren van wat is. Goed en fout zijn het oordeel of etiket dat je zelf op de situatie of persoon plakt. We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien de dingen zoals wij zijn. Meestal ook zoals wij willen dat de dingen zijn.

Allemaal oordelen

Door de werkelijkheid niet te accepteren zoals hij is, en door oordelen op onszelf en anderen te plakken, doe je de realiteit, de daarbij betrokken personen, maar ook jezelf geweld aan. Al vroeg in ons leven leren we allemaal normen aan over wat goed en fout is. Die normen over wat goed en fout is zorgen er samen met je verwachtingen ten aanzien van de werkelijkheid voor dat je de bestaande situatie in stand houdt. Je verzet je tegen wat er is en wat er volgens jouw normen in de werkelijkheid zou moeten zijn, maar niet is.... 

Twee kanten van dezelfde medaille

Veranderen wordt er lastig door omdat je het goede als positief en energie gevend ervaart en het foute als slecht en energienemend. Maar wat je je misschien niet realiseert is dat goed en fout twee kanten zijn van dezelfde medaille. Wat fout is zegt niet zoveel over wat fout is, maar over wat wij als fout beoordelen. De werkelijkheid wordt van onze beoordeling niet anders. Maar hoe we hem beleven wel. Als je een ander negatief oordeelt, zeg je in feite dat je jezelf in die situatie beter vindt dan die ander. Het gevolg daarvan is dat je jezelf afsluit voor de ander en zijn beeld van de werkelijkheid. Je zoekt dan alleen nog naar bewijzen voor je eigen gelijk en bent niet meer bereid te luisteren en te kijken naar de versie van de ander. Bovendien sluit je jezelf af van een belangrijke energiebron.

Als ik het probleem niet kan veranderen, verander ik mijn kijk op het probleem

Wat kost je energie?

Wat geeft je energie?  

Acceptatie

Je krijgt dus energie van wie of wat jij accepteert en van wie of wat jou accepteert; Oftewel als jij gewoon mag zijn wie je bent en de ander ook gewoon mag zij wie hij of zij is. Alles wat je afwijst en niet accepteert, of wie jou afwijst en niet accepteert kost je energie. Dat is een plek waar je niet wilt zijn. Een situatie waar je zo snel mogelijk weer uit vandaan wilt. Je lijf zit er in en je hoofd wil  eruit. Dit soort tegengestelde krachten bezorgen je spanning en stresss en maken je moe. Je mobiliseert negatieve energie die geen kant uit kan en daarmee beperk je  je innerlijke ruimte.

Geen berusting

Gelukkig is het niet de situatie zelf, maar jouw negatieve oordeel over de situatie die voor energieverlies en spanning zorgt. Accepteren dat de situatie is zoals hij is, is voorwaarde voor verandering. Het gaat je niet lukken om dat wat je niet accepteert, te veranderen. Accepteren is iets anders dan berusten. Accepteren is de erkenning van de gegeven situatie waarmee je het moet doen. Je zegt JA tegen dat wat er NU is. Pas dan maak je de weg en energie vrij naar een verandering, naar iets nieuws. Wat je niet accepteert, wijs je af en duw je weg en juist door die beweging krijg je er geen greep op. Zonder acceptatie van de situatie, kun je hem nooit meester worden en blijf je er slachtoffer van. Je wijst af wat er is en je accepteert alleen jouw denkbeelden daarover. Door iets als negatief te bestempelen bestendig je de negatieve situatie. Want waar je energie in stopt wordt groter.

Hoe dan wel?

Naast accepteren dat het nu is zoals het nu is, is het stellen van een constructieve vraag in de richting van een verandering voorwaarde voor verbetering. Bijvoorbeeld: Wat kan ik doen om een door mij als negatief ervaren situatie te veranderen? En niet: Wat moet de ander, wat wil ik dat de ander…..Die laatste vraag is een negatieve energie opleverende denkbeeldige situatie die je niet verder brengt. De ander is best bereid om te veranderen, maar hij wil niet veranderd worden. Het is al lastig genoeg om je eigen gedragspatronen te veranderen. Wat je wel kunt doen is door je eigen gedrag te veranderen een zodanige situatie creëren dat de ander als het meezit met jou mee verandert.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Coaching?

Soms is het lastig om uit deze in een grijs verleden ontstane patronen te stappen. Als je daar een handje hulp bij nodig hebt, bel je gewoon of mail je voor een vrijblijvende kennismaking. De gesprekken vinden plaats op de Struikheide 17 in Heerenveen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Leef jij je eigen verhaal?
Wie is er de baas? »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness, meditatie en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Winny op dinsdag 9 januari 2018 om 11:51
Als vrouw van 60 ben al vele malen in mijn leven geconfronteerd met mijn kritische persoonlijkheid. En net zoveel keer ben ik 'aan de slag gegaan' om het te duiden en te keren. Hierbij ben ik geholpen door therapieŽn met en zonder therapeut. Het is jammer en verdrietig, voor mijn omgeving en mijzelf, dat ik ondanks die inzet steeds weer terugval in oude patronen.
Dit artikel geeft me gelukkig weer een positieve drive om dmv mindfulness tot nieuwe inzichten te komen. Een fijne handreiking dus, die me weer de moed (en hoop) geeft om niet op te geven.
Hartelijk dank voor al deze vrij toegankelijke informatie.

Karin Krijnen op dinsdag 25 september 2012 om 13:24
Ik moest in het begin erg wennen aan het idee een add-er te zijn en verzet heb ik allang niet meer gedaan,nee kan niet zeggen dat het minder of verergert is op het moment,ben nu met ritalin bezig en sinds gisteren is het verhoogt naar 1 1/2 ,maar er schuilt een heel verleden aan/in me,dit is niet de eerste depressie die ik heb,ben 55 en heel creatief dat klopt als een bus,vind het reuze lief dat je me een mailtje stuurt,en laat me gelukkig niet in een hokje stoppen,dus dat komt wel goed, al gaat het langer duren dan ik had gehoopt,
Dank voor je mail ,ja dat zal ik zeker proberen te leren,(terwijl ik weet dat ik lief ben).
Ook vriendelijke groet van deze kant,Karin.

Nelly op dinsdag 25 september 2012 om 13:03
Helpt het je Karin, om het etiket van ADD opgeplakt gekregen te hebben? Brengt je dat rust en geeft het je het idee dat je nu anders met je klachten om kunt gaan? Of ontstaat er juist meer verzet en verergeren je klachten daardoor?
Weet je het zijn maar labels die mensen elkaar opplakken. Misschien helpt het je meer om te kijken wat de eigenschappen jij hebt je ook opleveren. Veel mensen die de diagnose ADD hebben gekregen zijn ook erg creatief. Ieder nadeel heeft zoals dat gezegd wordt zijn voordeel. En dat waar je aandacht aan schenkt groeit. Kijk je vooral naar wat het je brengt, dan heb je een ander leven, dan wanneer je kijkt naar wat het je kost...
Karin, ik wens je veel rust en acceptatie toe dat jij bent wie je bent, ongeacht welke diagnose dan ook maar. En kijk of je kunt leren te houden van die geweldige persoon die je bent!
Lieve groeten,
Nelly

Karin Krijnen op dinsdag 25 september 2012 om 12:46
Ik heb net deze test gedaan,misschien is de uitkomst nu toch wat anders daar ik depressief ben en daarvoor onder behandeling,en er is geconstateerd dat ik een ADDer ben,kan er nog maar moeilijk mee omgaan.Wie weet dat lezen hier me ook goed doet,je weet het maar nooit.Groetjes Karin..

Reageer op Mindfulness: Macht en onmacht

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.