Pijn en plezier, de sturende kracht in je leven

Pijn en plezier, angst en verlangen

Geplaatst op woensdag 8 februari 2012 door Nelly de Jong

Je staat er misschien versteld van, maar alles, maar dan ook echt echt alles wat we in ons leven doen, wordt bepaald door twee fundamentele behoeften. Het wordt ook wel het pijn en plezier principe genoemd. Want het is enerzijds de behoefte om pijn of angst te vermijden en anderzijds de behoefte om plezier te hebben of je verlangen te leven. Je kunt het zo gek niet bedenken maar alles wat je doet of juist niet doet, kun je terugvoeren op een van beide behoeften.

Pijn en plezier als biologisch principe

Deze beide behoeften zijn biologisch aangestuurd en ze zijn ook een sturende kracht in jouw en mijn leven. Uiteindelijk neem je echt iedere beslissing die je neemt op basis van dit principe. Je kunt misschien wel denken dat je heel rationeel beslissingen neemt, maar vaak heb je je beslissing onbewust al genomen en ga je nadien redenen bedenken om je beslissing te rechtvaardigen. Zo weet je vaak al precies: Ik wil die auto of dat jurkje hebben, zonder dat je dat direct verstandelijk kunt onderbouwen. Integendeel. Soms koop je dat jurkje zelfs terwijl je weet dat je portemonnaie zegt: Niet doen. Maar het gevoel, het verlangen een mooi jurkje te hebben is dan groter en je luistert niet naar je angst voor een lege portemonnaie. Wat betekent het en wat is het gevolg van zo onder invloed te staan van deze twee basale principes?

Pijn betekent: hier is iets mis

Voor je zenuwstelsel betekent pijn: Hier is iets mis. En chronische en intensieve pijn betekent beschadiging. Is die beschadiging groot genoeg, dan is het gevolg dat er iets afsterft. Je zenuwstelsel is daarom ook van oudsher getraind om zoveel mogelijk pijn te vermijden. Het resultaat daarvan  is dat veel mensen blijven zitten waar ze zitten. Dat lijkt misschien raar, maar je went over het algemeen snel aan een situatie die minder confortabel of plezierig is.

In de val zitten

Stel je komt een paar kilo aan, dan denk je wellicht: Nou ja, het is niet zo goed dat ik twee kilo ben aangekomen, maar ik zie wel, ik begin maandag wel met lijnen. Maar maandag is er iemand jarig op je werk en dat gebakje is dan toch wel weer erg lekker. Of er gebeurt iets naars en als gevolg daarvan heb je spanning en stress en dan is het toch wel fijn als dat eten je kan troosten. En voordat je het weet ben je nog weer verder aangekomen. In het begin kun je je dat bijna niet voorstellen, maar over een langere periode van weken of maanden zeg je tegen jezelf: Ach het valt ook wel mee. Mijn broeken passen nog, ze zitten misschien een beetje strakker, maar nou ja, toe maar. Ik ben ook wel weer eens toe aan een nieuwe broek. En dan zit je in de val.

Gebruik ik pijn en plezier in mijn voordeel in plaats van dat zij mij gebruiken?

Pijn sterker dan plezier

Over het algemeen is van deze twee sturende krachten pijn en plezier of angst en verlangen, pijn en/of de angst een sterkere motivator dan plezier en/of verlangen. Als je bij jezelf ontdekt dat je vooral gedreven wordt door pijn zul je daarom in de praktijk veel meer doen en beslissingen nemen om pijn te vermijden, dan je ooit zult doen om plezier te hebben. Vaak doen we ook meer om een tientje te houden of terug te krijgen, dan we ooit zullen doen om duizend euro te krijgen.

Pijn en plezier als motivator in je beslissingen

Op ieder moment in je leven, in wat voor situatie je dan ook bent en waar je ook maar bent, is datgene waar je je aandacht op richt het meest werkelijk voor je. Waar je je aandacht op richt bepaalt hoe jij je werkelijkheid ervaart. Wil je dus je gedrag veranderen, dan moet je je aandacht richten op:

  1. Hoe het niet veranderen van je gedrag uiteindelijk meer pijn zal brengen dan het wel veranderen
  2. Hoe het veranderen van je gedrag je onmiddellijk en meetbaar plezier brengt

Aandacht is de sleutel

Om je gedrag te kunnen veranderen, moet je datgene waar jij pijn en plezier aan verbindt veranderen. Je kunt dat als volgt bekijken: Als je in een situatie waar je last van hebt, vooral kijkt naar de winst die de situatie je brengt, dan zul je niet snel in beweging komen om het anders te maken. Je focust dan meer op het voordeel dan op het nadeel. Je kunt dat proces ook omkeren. Door meer je aandacht te richten op de last en minder op het voordeel, zul je meer noodzaak in jezelf ervaren om er iets aan te doen. 

Voorbeeld:

Als je te zwaar bent en je blijft tegen jezelf zeggen: Ik moet afvallen, maar het eten is zo lekker, dan gaat afvallen 'm niet worden. Maak je in gedachten dat eten minder lekker en de gevolgen van het eten groter en zwaarder, dan voel je meer innerlijke noodzaak om af te vallen en houd je het ook beter en langer vol. Of vraag jezelf af wat er gebeurt als je niets verandert in een situatie waar je last van hebt. Hoe ziet je leven er over een jaar uit? Hoe over vijf jaar en hoe over tien en twintig jaar. Breng jezelf in de pijn die het je brengt, zodat je de noodzaak letterlijk voelt om in beweging te komen en je situatie aan te pakken en te veranderen. 

Ik heb altijd twee keuzes: Accepteren wat er is, of de moed hebben te veranderen

Pak de regie!

Besluit om controle te nemen in plaats van je door pijn en plezier te laten regeren. Om de controle over je leven in handen te nemen, moet je controle nemen over jouw vermogen om beslissingen te nemen. Als je een echt waarachtig besluit neemt, heb je de kracht om wat je ook maar wilt te veranderen. Een beslissing waar op je per definitie een onmiddellijke actie laat volgen. Want de kwaliteit van je leven wordt vooral bepaald door de kwaliteit van de beslissingen die je neemt op elk moment in tijd.

Ook gecoacht worden?

Leer hoe je snel je droom kunt realiseren! Heb je bepaalde doelen of verlangens die je wilt realiseren? Meld je dan nu aan voor coaching!

Coaching

Bel 058-266 33 49 of mail info@confront.nl. Bezoekadres: Zuidvliet 292 A in Leeuwarden, Friesland 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Mindfulness: Ik ben
Relaties: Wat kijk je chagrijnig »

Gratis E-book 100 Vragen van VerlangenAl meer dan 3.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer coaching en Behoeften


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Sander op donderdag 12 april 2012 om 09:45
Hoe neem je een echt waarachtig besluit? Ik maak vaak besluiten, bijvoorbeeld het stoppen met roken of mijn focus houden etc. ik neem dit ook mee in mijn bestellingen voor de dag, echter het besluit wordt wel genomen en op dat moment voelt het ook heel waarachtig, alleen er is altijd (gelukkig steeds minder) valt de waarde van het besluit weg als sneeuw voor de zon wanneer ik in een situatie kom wanneer ik op proef wordt gesteld. Even uitstellen met roken bijvoorbeeld en dan kan ik het praktisch een hele dag volhouden, mar dan in een klein moment in de drukte van de dag, stap ik er zo overeen en ga weer roken. Net alsof de wens nooit is uitgesproken of bekrachtigd... dit is een terugkerend patroon. Dus zodra de situatie kritiek word en ik op proef wordt gesteld aan mijn eerder gestelde doel... geloof ik het zelf nog niet helemaal dat ik het ook echt kan... zucht hoe kom ik over dit 'dode' moment heen?

Reageer op Pijn en plezier, de sturende kracht in je leven

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.