Ruzie in relatie

Ruzie in relatie

In vrijwel iedere relatie komen en vroeg of later problemen en ruzie in de relatie voor. Of het nu om liefdesrelaties of om vriendschappen gaat. Vaak komt er een punt waarop er hetzij sluipend hetzij ineens gedoe is. De meeste mensen hebben als ze langer bij elkaar zijn niet de meest geweldige toprelatie die ze zouden willen en ervaren regelmatig ruzie in hun relatie. En wat ik vaak zie is dat ze zich daar op een gegeven moment ook bij hebben neergelegd.

Door naar Ruzie in relatie »


Oefening in dankbaarheid

Oefening in dankbaarheid

Ik ben een groot voorstander van het oefenen van dankbaarheid. Met mij doen andere coaches en therapeuten dat ook. Het dagelijks bijhouden van drie positieve dingen waar je dankbaar voor bent, blij mee bent of trots op bent werkt in veel situaties heel heilzaam.  Door je te focussen op wat er werkt in je leven en waar je blij van wordt zul je ervaren dat er meer dingen goed dan niet goed gaan in je leven. 

Door naar Oefening in dankbaarheid »


Assertiviteit: Successen vieren

Successen vieren is iets wat de meeste mensen niet van huis uit mee krijgen. Sterker nog, we leven hier in Nederland in een Calvinistische cultuur waarin we vooral geneigd zijn om te kijken naar wat er NIET GOED gaat. Als je als kind een rapport hebt met twee tienen, drie negens, een acht en een vier, waar gaat de aandacht dan naar toe? Juist! Naar die vier! Want die moet een zes worden. Terwijl het een prachtig rapport is. In het artikel: Toe maar, je kunt het! lees je het verhaal van de Dierenschool, waarin dit mechanisme via een metafoor beeldend wordt toegelicht.

Door naar Assertiviteit: Successen vieren »


Assertiviteit: Grenzen en assertieve communicatie

Grens, lijn met twee paar voeten

Rekening houden met je grenzen is een sleutel om balans in je leven te kunnen ervaren. Als je te veel en te lang over je grenzen heen gaat of laat gaan, dan raak je jezelf kwijt. Je raakt niet alleen je jezelf kwijt, maar ook je energie. Je begint stress te ervaren en je wordt prikkelbaar en gespannen. Grenzen zijn essentieel voor het krijgen en houden van balans in jezelf. Kijk maar naar wat er om je heen in de wereld gebeurt rondom het thema grenzen. Grenzen worden al eeuwen lang bevochten en verlegd. Essentieel bij het trekken van grenzen is de manier waarop je die grenzen communiceert en hoe absoluut de grens is. Als je grens niet zo vast is, dan ervaart de ander en jij zelf dat ook als een uitnodiging om er ook gemakkelijker over heen te gaan. Wist je dat er drie soorten grenzen zijn? Je hebt fysieke grenzen, emotionele grenzen en mentale grenzen.

Door naar Assertiviteit: Grenzen en assertieve communicatie »


Effectiviteit: Tips voor tijdmanagement

Tijd is voor ons allemaal het meest schaarse wat we in ons leven hebben. Ieder uur, iedere minuut, iedere seconde die voorbij tikt komt nooit maar dan ook nooit meer terug. Voorbij is voorbij.  En misschien is het je opgevallen, misschien ook niet, maar het tempo waarin de veranderingen elkaar opvolgen is de afgelopen decennia flink verhoogd. We leven in een periode van versnelling zou je kunnen zeggen. En daarnaast moeten we van alles van onszelf en van elkaar. We 'moeten' en willen allemaal steeds meer.... Studeren, een goede baan, een leuke relatie, kinderen, een eigen huis, twee keer per jaar op vakantie, en ga zo maar door. Dat houdt nooit op. Ieder moment dat je een behoefte hebt ingevuld is er al weer een nieuwe behoefte ontstaan. Behoeften die allemaal tijd kosten. Maar ja die tijd, die is dus beperkt. Daarom is het handig om slimme keuzes te maken zodat je zoveel mogelijk geniet en kunt halen uit die beperkte hoeveelheid tijd die we ter beschikking hebben. Ik heb hier wat tips in voor je.  

Door naar Effectiviteit: Tips voor tijdmanagement »


Communicatie: Waarnemen en beoordelen

Intuitie, waarnemen, oordelen

Veel van de 'problemen' zoals mensen ze betitelen ontstaan als gevolg van een bepaalde en aangeleerde manier van waarnemen en beoordelen. Het zit ons zo ingebakken om situaties te bekijken vanuit ons oordelende denken/ego. Je ego/denken heeft de neiging zichzelf groot te willen maken. Zichzelf op te blazen en te vergelijken met anderen. Zonder daarmee te willen zeggen dat het ego slecht is, is het wel handig je bewust te zijn van het feit dat je ego/denken dat doet. Je ego/denken is de hele dag door aan het waarnemen en beoordelen en maakt daarvan de hele dag door verhalen. Het zal je misschien vreemd overkomen, maar als mens ben je feitelijk niet in staat om de werkelijkheid waar te nemen zoals die is. Dat betekent ook dat het begrip waarnemen een enigszins verwarrende indruk wekt. Waarnemen lijkt de indruk te wekken dat het objectief is, iets wat je feitelijk waarneemt.

Door naar Communicatie: Waarnemen en beoordelen »


Loopbaanbegeleiding: Ik wil iets anders maar ik weet niet wat

Vraagteken, Ik wil iets anders maar weet niet wat

Een veel voorkomende loopbaan coachvraag van mijn klanten is: Ik wil iets anders, maar ik weet niet wat. Vaak heb je in dit soort gevallen een vaag of soms ook wat meer manifest gevoel van onrust. Want je weet wel wat je niet wilt, maar niet wat je wel wilt... En zoals de situatie nu is, daar krijg je geen energie van. Maar zomaar je baan opzeggen als je niet weet wat je wel wilt, dat is ook zo wat. Misschien loop jij daar ook tegenaan... In een aantal gevallen is dat probleem vrij snel opgelost als je jezelf de vraag stelt: Wat is mijn droom in het leven? Of: Wat ga ik doen als ik de staatsloterij (de postcodeloterij mag ook) win? Of: Wat wens ik als er een engel voorbijkomt en ik mag alles wensen wat ik wil? Het zijn allemaal vragen die je kunnen leiden naar jouw levensdoel. Maar helaas werkt die vraag niet voor iedereen.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Ik wil iets anders maar ik weet niet wat »


Mijn schaduw en ik

Vrouwelijk schaduwbeeld

Je schaduw en de mijne dus ook bestaat uit die delen van jezelf die je in jezelf ontkent. Het zijn die dingen in jezelf die je jezelf niet toestaat te zijn. Je verstoot ze als het ware ergens op reis in je leven. Je mag bijvoorbeeld niet stom zijn van jezelf en je mag niet te veel eten, je mag niet lui zijn, je mag niet vloeken of hard praten, etc. Net als iedereen heb je eigenschappen in jezelf waar je niet blij mee bent en die je liever niet wilt zijn. En vreemd genoeg zijn het ook de dingen die je niet bent, maar wel wilt zijn. Zo kun je je bijvoorbeeld ergeren aan iemand die dominant is omdat je zelf nog te leren hebt om goed voor jezelf te zorgen. Het stoort je dan dat de ander dat wel goed kan en jij niet. Maar meestal zijn dit nog onbewuste processen, die ik hier wat bewuster ga maken.

Door naar Mijn schaduw en ik »