Loopbaanbegeleiding: Hoe werkt een kennismakingsgesprek?

Hoe werkt een kennismakingsgesprek?

"Hoe werkt een kennismakingsgesprek en moet ik ook wat meenemen?" 

Als je naar aanleiding een sollicitatie wordt uitgenodigd of misschien benaderd bent voor een kennismakingsgesprek heeft de potentiële werkgever al de nodige informatie van jou. Je c.v. en sollicitatiebrief of je online sollicitatie geeft hem inzicht in je motivatie, achtergrond en eigenschappen. Misschien weet jij niet meer dan wat er in de advertentie staat. Wil je goed beslagen ten ijs komen, kun je je maar beter goed voorbereiden op dat eerste kennismakingsgesprek.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Hoe werkt een kennismakingsgesprek? »


Veelgestelde vragen in een sollicitatiegesprek

Veelgestelde vragen in een sollicitatiegesprek

In de tijd dat ik op personeelszaken werkte heb ik veel selectiegesprekken gevoerd. Leuk werk en ik heb er veel van geleerd. Zowel over hoe werkgevers omgaan met sollicitanten als hoe sollicitanten omgaan met hun sollicitaties. Veel sollicitanten die ik in die gesprekken meemaakte waren niet of slecht voorbereid op hun gesprek. En daarmee ontnamen ze zichzelf de kans op die voor hen zo vaak gewilde baan of functie. Veel werkgevers waren overigens ook niet altijd goed voorbereid. Een valkuil die ik regelmatig bij hen tegenkwam was de vraag: Wat zou je doen als... Dit soort fictieve vragen worden regelmatig gesteld, maar leveren hen niet op wat ze verwachten. Vooral mensen met een grote fantasie zullen dit soort vragen 'goed' kunnen beantwoorden. Alleen is de praktijk weerbarstiger. Of je ook daadwerkelijk in de praktijk zo zult reageren is namelijk meestal niet te voorspellen. Het is daarom veel beter om naar praktijkervaring te vragen. En voor de sollicitant ook veel sterker om met praktijkvoorbeelden te komen.

Door naar Veelgestelde vragen in een sollicitatiegesprek »


Kun jij het laten regenen?

Meer informatie »


Ruzie in relatie

Ruzie in relatie

In vrijwel iedere relatie komen en vroeg of later problemen en ruzie in de relatie voor. Of het nu om liefdesrelaties of om vriendschappen gaat. Vaak komt er een punt waarop er hetzij sluipend hetzij ineens gedoe is. De meeste mensen hebben als ze langer bij elkaar zijn niet de meest geweldige toprelatie die ze zouden willen en ervaren regelmatig ruzie in hun relatie. En wat ik vaak zie is dat ze zich daar op een gegeven moment ook bij hebben neergelegd.

Door naar Ruzie in relatie »


Oefening in dankbaarheid

Oefening in dankbaarheid

Ik ben een groot voorstander van het oefenen van dankbaarheid. Met mij doen andere coaches en therapeuten dat ook. Het dagelijks bijhouden van drie positieve dingen waar je dankbaar voor bent, blij mee bent of trots op bent werkt in veel situaties heel heilzaam.  Door je te focussen op wat er werkt in je leven en waar je blij van wordt zul je ervaren dat er meer dingen goed dan niet goed gaan in je leven. 

Door naar Oefening in dankbaarheid »


Assertiviteit: Successen vieren

Successen vieren is iets wat de meeste mensen niet van huis uit mee krijgen. Sterker nog, we leven hier in Nederland in een Calvinistische cultuur waarin we vooral geneigd zijn om te kijken naar wat er NIET GOED gaat. Als je als kind een rapport hebt met twee tienen, drie negens, een acht en een vier, waar gaat de aandacht dan naar toe? Juist! Naar die vier! Want die moet een zes worden. Terwijl het een prachtig rapport is. In het artikel: Toe maar, je kunt het! lees je het verhaal van de Dierenschool, waarin dit mechanisme via een metafoor beeldend wordt toegelicht.

Door naar Assertiviteit: Successen vieren »


Assertiviteit: Grenzen en assertieve communicatie

Grens, lijn met twee paar voeten

Rekening houden met je grenzen is een sleutel om balans in je leven te kunnen ervaren. Als je te veel en te lang over je grenzen heen gaat of laat gaan, dan raak je jezelf kwijt. Je raakt niet alleen je jezelf kwijt, maar ook je energie. Je begint stress te ervaren en je wordt prikkelbaar en gespannen. Grenzen zijn essentieel voor het krijgen en houden van balans in jezelf. Kijk maar naar wat er om je heen in de wereld gebeurt rondom het thema grenzen. Grenzen worden al eeuwen lang bevochten en verlegd. Essentieel bij het trekken van grenzen is de manier waarop je die grenzen communiceert en hoe absoluut de grens is. Als je grens niet zo vast is, dan ervaart de ander en jij zelf dat ook als een uitnodiging om er ook gemakkelijker over heen te gaan. Wist je dat er drie soorten grenzen zijn? Je hebt fysieke grenzen, emotionele grenzen en mentale grenzen.

Door naar Assertiviteit: Grenzen en assertieve communicatie »


Effectiviteit: Tips voor tijdmanagement

Tijd is voor ons allemaal het meest schaarse wat we in ons leven hebben. Ieder uur, iedere minuut, iedere seconde die voorbij tikt komt nooit maar dan ook nooit meer terug. Voorbij is voorbij.  En misschien is het je opgevallen, misschien ook niet, maar het tempo waarin de veranderingen elkaar opvolgen is de afgelopen decennia flink verhoogd. We leven in een periode van versnelling zou je kunnen zeggen. En daarnaast moeten we van alles van onszelf en van elkaar. We 'moeten' en willen allemaal steeds meer.... Studeren, een goede baan, een leuke relatie, kinderen, een eigen huis, twee keer per jaar op vakantie, en ga zo maar door. Dat houdt nooit op. Ieder moment dat je een behoefte hebt ingevuld is er al weer een nieuwe behoefte ontstaan. Behoeften die allemaal tijd kosten. Maar ja die tijd, die is dus beperkt. Daarom is het handig om slimme keuzes te maken zodat je zoveel mogelijk geniet en kunt halen uit die beperkte hoeveelheid tijd die we ter beschikking hebben. Ik heb hier wat tips in voor je.  

Door naar Effectiviteit: Tips voor tijdmanagement »