Communicatie: De oorzaak van alle problemen is "Ja, maar..." (Loesje)

Ja, maar...

Geplaatst op dinsdag 27 oktober 2015 door Nelly de Jong

Taal heeft een grote invloed op ons bestaan. We gebruiken haar onder andere om ons met andere mensen te verbinden en te communiceren. En niet te vergeten: Onze conditionering verloopt grotendeels via taal. Veel mensen denken in taal, anderen in beelden. Maar ook die beelden geven ze weer betekenis in de vorm van taal. Taal kan maken en taal kan breken. Taal kan verbinden en taal kan afstand veroorzaken. Maar altijd is taal belangrijk. Vooral als er dingen niet soepel lijken te gaan. 

Spiegel van de ziel

Seneca, een Romeins filosoof zei heel lang geleden al: Taal weerspiegelt de ziel. In taal liggen alle betekenissen die je geeft aan alles wat er in je leven gebeurt. Alles wat je in je leven ervaart heb je ooit via taal een betekenis gegeven. En die betekenis ben je je in het dagelijks gebruik meestal niet zo bewust. Je draait als het ware een computerprogramma af, zonder dat je daar zelf erg in hebt. En soms zit er een bug in zo'n programma en doe je iets dat niet of minder functioneel is. Het zijn zo van die alledaagse dingen waar je maar weinig bij stil staat maar die een grote impact kunnen hebben. Sommige woorden hebben meer impact dan andere. Kijk maar naar de onderstaande voorbeelden:

Vies rapport

Je twaalfjarige dochter komt thuis uit school met haar rapport. Zij heeft een dikke lach op haar gezicht terwijl zij het rapport aan je laat zien en de mooie cijfers die er in staan. Je bekijkt het rapport, glimlacht trots en zegt: “Dat is een prachtig rapport, maar er zitten jammer genoeg een paar vieze vingers op.

Je collega heeft je geholpen een rapport op te stellen. Je bladert het door en zegt: “Dat ziet er goed uit, maar ik zie wel dat ik het hier en daar wat zal moeten inkorten.”

Je hebt woorden gehad met je moeder en zegt tegen haar: “Ik hou van je mam, maar we hebben nog wel het een en ander uit te praten.”

Op welke manier weerspiegelt mijn taal wat er in mijn ziel omgaat?

Ontkennen en afwijzen

Bijna niet te missen in deze voorbeelden is de invloed van het woordje ‘maar’. Hoe vriendelijk je de woorden die er aan voorafgaan ook hebt uitgesproken, wat blijft hangen is wat er na het woordje maar komt. Maar - zinnen hebben meestal een ontkennend of afdingend effect. Meestal voel je er ook een vorm van weerstand in. Iemand die op jouw verzoek om morgen langs te komen ja, maar zegt roept bij jou geen gevoel op van een overtuigend ja. Eerder van een nee...

Ja maar, of nee?

Ja, maar wordt ook vaak als een indirecte manier gebruikt om nee te zeggen. Dat voelen we ook zo als iemand ja, maar zegt. We voelen dat het ja geen echte ja is, maar een verkapte nee. Als je een ja, maar ontvangt, dan voel je zelf ook dat de ander geen waarachtig ja inbrengt. Je voelt de weerstand, in feite de nee die in ja, maar zit. 

Verkapte nee

Misschien doe je het zelf ook wel. Ik betrap mezelf er ook nog wel eens een enkele keer op. Het is ook zomaar gezegd nietwaar? En op zich is het ook niet zo'n ramp hoor, maar.... Ha, daar is ie weer. Het is beter om je ervan bewust te zijn en als je opmerkt dat de ander moeite heeft om je reactie te ontvangen, ga dan eens bij jezelf na of je misschien in de ja, maar val bent gestapt.... En vraag jezelf dan eens af of je ja echt een ja was of eerder een verkapte nee... En als je ja, maar een nee is, zeg dan gewoon nee!

Hoe wel?

Wil je iemand bijvoorbeeld een compliment maken, laat het woordje maar dan weg. Geef je dochter het volle pond door te zeggen dat het een prachtig rapport is. Punt! Negeer de vingers. Die zijn niet belangrijk. Ook je collega kun je beter op een later tijdstip melden dat je haar werk wat wilt inkorten. Benoem eerst en alleen wat er goed is en tenzij je het echt niet kunt laten om nog iets aan te merken, doe het dan op een later tijdstip. 

Als het dan toch moet...

Mocht je in een bepaalde situatie toch nog iets willen melden let dan op je timing en vervang het woordje maar door ‘en’.  Je 'maar' vervangen door het woord 'en' laat hetgeen voor de 'maar' of 'en' werd gezegd in stand. Het ontkracht het niet, wat het woord maar wel doet. Je kunt je moeder dan bijvoorbeeld zeggen: Ik hou van je mam (‘en’ of stilte) we hebben nog iets uit te praten. Liever nog laat je als het even kan het woordje maar weg uit je gesprek. Vrijwel altijd wordt de erkenning die je wilt geven er door ontkracht.

Communicatiestijlen en communicatiekaarten

 

Communicatietraining Liever Communicatiever

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Ben jij een hoogsensitieve vrouw?
Adem tellen en volgen »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties en communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Hester op woensdag 28 oktober 2015 om 21:15
Maarrrrrr....dit woord gebruik ik nog wel eens. Vorige week kan ik me nog heel goed herinneren. Mijn moeder was met mijn dochters (2 en 4 jaar) gaan winkelen, ze hadden van oma een nieuwe jurk gekregen en mijn dames waren hartstikke blij! Toen ik hun ophaalde bij oma vandaan om naar huis te gaan, trokken ze eerst de nieuwe jurk aan deze wilden ze graag nog even showen. Ik zag allemaal vrolijke gezichten, oma en haar 2 kleindochters. En toen kwam ik met het woordje maar....Wat staat deze jurk jullie prachtig, maar mamma waarom heb je voor Elin zo'n grote jurk gekocht? Deze is veel te groot, dat staat niet mooi.

Reageer op Communicatie: De oorzaak van alle problemen is "Ja, maar..." (Loesje)

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.