Assertiviteit: Successen vieren

Geplaatst op dinsdag 20 maart 2018 door Nelly de Jong

Successen vieren is iets wat de meeste mensen niet van huis uit mee krijgen. Sterker nog, we leven hier in Nederland in een Calvinistische cultuur waarin we vooral geneigd zijn om te kijken naar wat er NIET GOED gaat. Als je als kind een rapport hebt met twee tienen, drie negens, een acht en een vier, waar gaat de aandacht dan naar toe? Juist! Naar die vier! Want die moet een zes worden. Terwijl het een prachtig rapport is. In het artikel: Toe maar, je kunt het! lees je het verhaal van de Dierenschool, waarin dit mechanisme via een metafoor beeldend wordt toegelicht.

Toe maar je kunt het!

Successen vieren, doe jij dat?

Wetende dat we niet geleerd hebben onze successen te vieren, is het handig eens voor jezelf na te gaan hoe jij met je successen omgaat. Sta jij bewust stil bij wat er goed gaat in je leven? Steek je bewust tijd, aandacht en energie in het dankbaar zijn voor alles wat er mooi en goed is in je leven? Dankbaar zijn is sowieso een vaardigheid die je in veel situaties kan helpen. In het artikel over dankbaarheid lees je er meer over dankbaarheid en vind je ook een geleide visualisatie voor dankbaarheid.

Roze <a href=hart met de tekst: Ik ben dankbaar voor" width="550" height="221" />

Heb je de neiging nogal negatief over jezelf te denken? Deze oefening kan helpen:

Dagboek bijhouden

Een oefening waar je veel baat bij kunt hebben is het bijhouden van een dagboek waarin je dagelijks drie positieve dingen opschrijft die je hebt ervaren of waar je dankbaar voor bent. Het is een zeer effectieve manier om terug te kunnen zien wat er allemaal wel goed gaat en je traint je denken om je meer bewust te worden van wat er goed gaat. Het gevolg is dat je veel minder stress ervaart. Nu is de kans groot dat je meteen in een soort weerstand schiet van: Ik heb helemaal geen successen te vieren. Dat is een eerste reactie die ik van mijn klanten ook vaak krijg. Maar in de praktijk blijkt dat mee te vallen. Ook het denken dat je geen successen ervaart is een gevolg van je denken. Je maakt het veel te groot. Er zijn dagelijks kleine successen te vieren. Hieronder vind je een lijstje met voorbeelden die je op weg kunnen helpen. Simpele dingen als jezelf in de morgen voornemen bepaalde dingen te doen op een dag en die dan ook doen is een succes. Het is een succes waarmee je viert dat je jezelf serieus neemt en je de afspraken met jezelf na komt. Maar ook andere dingen als het nemen van voldoende beweging, een dag gezond eten, rust nemen als je lijf erom vraagt. Het zijn allemaal zaken die je als succes kunt zien en als zodanig kunt vieren.

Valkuil bij het successen vieren

Een van de andere valkuilen waar je in zou kunnen vallen is dat je het gevoel dat je kreeg toen je deed wat je succes veroorzaakte, beschouwt als je beloning. En dat is niet de bedoeling. Want daarme maak je je succes afhankelijk van het resultaat. En het resultaat is niet waar het in dit verband om gaat. Vieren van je successen gaat om jouw inspanning, NIET OM HET RESULTAAT. Dus als je beweging hebt genomen, maar je voelt je toch moe, dan heb je reden om je succes te vieren! 

Successen vieren en opschrijven

Schrijf daarom voor een langere periode (bv. zes maanden) in een schriftje iedere dag je successen op, maar benoem er minimaal drie. Het opschrijven ervan dient meerdere doelen. Je wordt je bewuster van wat er goed gaat in je leven en je traint je hersens om daar meer energie in te steken. Maar het opschrijven helpt je ook in periodes dat het even wat minder met je gaat. Als je dan je schriftje erbij pakt, helpt het je ook uit je sombere stemming vandaan. Omdat het je eraan herinnert dat je in staat bent om dit soort dingen te doen.

Beloon je inspanning!

Een ander aspect wat minstens zo belangrijk is, is het jezelf belonen voor je inspanning. Nogmaals laat niet het resultaat je beloning zijn, maar beloon jezelf voor wat je hebt gedaan, of juist misschien wel niet gedaan. Kleine inspanningen verdienen een kleine beloning, grote inspanningen een grote beloning. Voorbeelden van beloning vind je in het artikel: Jezelf belonen? Zo kan het!

Cadeautjes ingepakt

Successen zijn b.v.:

 Je hebt om je lijf gedacht
 Je hebt beweging genomen
 Je hebt genoten van de dag
 Je hebt een tussendoel gehaald
 Je hebt op tijd rust genomen
 Je bent iets leuks gaan doen
 Je hebt ontspanning genomen toen je moe was
 Je hebt aan je huiswerk gewerkt
 Je hebt een gewenst resultaat behaald
 Je hebt een actie waarover je eerst aarzelde toch gedaan
 Je begrijpt iets beter dan voorheen
 Je hebt een inzicht (aha gevoel) gekregen
 Je hebt een fout geïdentificeerd
 Je bent door je weerstand heen gegaan
 Je hebt een grens aangegeven
 Je hebt je kwetsbaarheid laten zien
 Je hebt dingen gedeeld
 Je hebt contact met iemand anders gezocht
 Je hebt contact gemaakt met wat je voelt
 Je hebt een beslissing genomen en ergens bewust voor gekozen
 Je hebt jezelf beloond voor iets dat je goed hebt gedaan
 Je hebt gedaan wat je met jezelf hebt afgesproken
 Je …..

Denk ook eens na over de vraag met wie je je successen wilt delen.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?

Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn 57 pagina’s tellende gratis e-book aan!

Ebook Liever Assertiever   
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Oefening in dankbaarheid
Assertiviteit: Grenzen en assertieve communicatie »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Assertiviteit: Successen vieren

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.