Trage schildklier zonder dat je het weet: Symptomen en wat je eraan kan doen

Veel mensen hebben zonder dat ze het weten problemen met hun schildklier. Er wordt geschat dat zo’n twintig procent van de vrouwen hier last van heeft. Dat betekent dat er meer dan 3 miljoen Nederlanders zijn die schildklier gerelateerde klachten heeft. Waarvan de helft ongeveer dit heeft zonder dat die diagnose is gesteld. Vaak is er sprake van vage klachten die ook op iets anders kunnen duiden. Dat maakt het soms lastig om vast te stellen. Daarbij liggen de bloedwaarden nog net binnen de norm. Waarbij moet worden aangetekend dat die norm wordt vastgesteld door de hoogste en de laagste waarden van een referentiegroep er af te halen en dan vast te stellen dat dat de norm is. Maar als er sprake is van een veel grotere groep mensen met klachten, dan is het goed mogelijk en zelfs waarschijnlijk dat de norm niet klopt. Dat betekent dat je bloedwaarden wel binnen de norm kunnen vallen, maar je toch problemen met je schildklier kunt hebben. Dat gegeven wordt langzamerhand op meer plekken erkend en bevestigd. Met name vrouwen die de veertig zijn gepasseerd lopen een groter risico op schildklierproblemen. Maar wat voor klachten heb je dan of kun je hebben als je schildklier niet optimaal functioneert?

Door naar Trage schildklier zonder dat je het weet: Symptomen en wat je eraan kan doen »


Gewoon moe of bijnieruitputting?

Stress en bijnieruitputting

Een paar jaar geleden ben ik met buikklachten die ik al wat langduriger had naar de Vrouwenpoli in Boxmeer geweest. Waar de huisarts niks kon vinden en de maag/darm/leverspecialist me na een scopie waar niks op te zien was ook ‘gezond’ verklaarde, liet Barbara Havenith een aantal andere onderzoeken doen. Het eerste waar ze gezien mijn klachten aan dacht was een bijnieruitputting. En daar had ik nog nooit van gehoord….

Door naar Gewoon moe of bijnieruitputting? »


Ik grensbewustzijn. Over je innerlijke ruimte en grenzen

Ik grensbewustzijn? Mijn innerlijke ruimte? Wat moet ik me daar bij voorstellen?, vraag je je misschien af. Nou dat zal ik je vertellen. Maar dat betekent wel dat ik eerst een beetje een technisch stukje achtergrond ga geven, voordat je de link misschien begrijpt met je ik grensbewustzijn, je innerlijke ruimte en grenzen. Want je ik grensbewustzijn, of ook wel je innerlijke mentale ruimte genoemd en je ik grens hebben alles met elkaar te maken. Het is belangrijk dat je je bewust bent van de betekenis en de waarde van grenzen. En dan vooral je eigen ik grens. De grens van jouw eigen innerlijke ruimte. Want bewustzijn over jouw ik-grens geeft je meer zicht op en handvaten om beter voor jezelf te zorgen. Wat die innerlijke ruimte is leg ik je verderop hieronder uit mede aan de hand van voorbeelden. Maar ik begin met een voorbeeld uit de biologie waarmee ik het een en ander ga verduidelijken.

Door naar Ik grensbewustzijn. Over je innerlijke ruimte en grenzen »


Wat voor weer is het in jouw tuin?

Zonovergoten tuin

Je lichaam is het voertuig van je emoties. We staan er niet zo vaak bij stil, maar ons lichaam is een geweldig precisie instrument dat ons haarscherp laat weten hoe het met ons en met onze grenzen is. Je herkent vast wel dat je zoiets als een eigen ‚ruimte’ hebt. Als in bepaalde situaties iemand net iets te dichtbij komt, dan geeft je lichaam een signaal af, dat iemand in jouw ruimte binnen komt. 

Door naar Wat voor weer is het in jouw tuin? »


Assertiviteit: Wat is jouw basispakket aan ruimte?

Ruimte, vrijheid

Iedereen is uniek en heeft zijn eigen grenzen. Dat betekent ook dat iedereen andere behoeften heeft. De een kan bijvoorbeeld toe met vijf uur slaap, de ander is na negen uur nog moe. Een heel belangrijke behoefte die iedereen in een andere mate nodig heeft is ruimte. Ruimte voor jezelf en ruimte voor de dingen die jij graag wilt doen. In de tijd die jij daarvoor nodig hebt en op het moment dat jij dat wilt. Als je in balans en en helemaal yinyang wilt blijven is het essentieel  deze behoefte aan ruimte concreet te maken en vast te stellen. Dat is je ‘basispakket aan ruimte’. 

Door naar Assertiviteit: Wat is jouw basispakket aan ruimte? »


Gezondheid-Energie: Zorg voor jezelf

Zorg jij voor jezelf? Of is de zorg die je aan een ander geeft groter dan de zorg aan jezelf? Voor nogal wat vrouwen is dat hun realiteit. Ze hebben een goede opleiding, een behoorlijke drive en een goede baan. Toch worden ze ziek van hun werk. Vooral veel vrouwen haken af met een burnout, rugpijn of bv. rsi waar mannen gewoon carrière maken; Vrouwen hebben een groter risico uit te vallen, omdat veel vrouwen werken in zowel geestelijk als lichamelijk zware beroepen. Denk bijvoorbeeld maar aan de zorg of onderwijs.

Door naar Gezondheid-Energie: Zorg voor jezelf »


Stemmingsstoornis of slaapgebrek?

slapende vrouw

Wie kent er niet het irritante geluid van een wekker? Met zijn soms indringende signaal en de boodschap dat het tijd is om wakker te worden en je bed uit te komen. Het is een signaal dat er voor zorgt dat een van de belangrijkste dingen in je leven stopt… Je slaap. Als je het eens even snel uitrekent, dan slaap je bij een gemiddelde leeftijd van 90 jaar iets meer dan 30 jaar van je leven.  30 jaar slaap, dat is een hele tijd. Vroeger, toen Edison het licht nog niet had uitgevonden, werd aan slaap een veel positiever betekenis gegeven dan tegenwoordig. We hebben het tegenwoordig te druk, druk, druk om te slapen. Want we moeten zoveel van onszelf... Maar er was een tijd dat daar echt heel anders naar gekeken werd.

Door naar Stemmingsstoornis of slaapgebrek? »


Gezondheid-energie: Tips bij slaapproblemen

Moeheid, slapen

Soms gaat slapen niet vanzelf en zijn er slaapproblemen. De redenen slaapproblemen kunnen velerlei zijn. Of de slaapproblemen nu komen omdat je in een stressvolle periode zit, omdat de overgang je parten speelt of omdat je kleine kinderen hebt die je uit je slaap houden… Ik kan me nog goed herinneren dat mijn dochter klein en een huilbaby was: Ik voelde me compleet 'gesloopt' zo moe. Hoewel niet optimaal heb ik in de periodes dat ik last had van slaapproblemen nog redelijk door kunnen functioneren. Hoewel mijn omgeving daar waarschijnlijk anders over dacht. Ik was namelijk niet de meest gezellige persoon toen...

Door naar Gezondheid-energie: Tips bij slaapproblemen »