Gezondheid-Energie: Vakantiestress

Geplaatst op maandag 22 juni 2009 door Nelly de Jong

Zomertijd en leve de lol, zou je denken? Niet altijd. Zomers verwachten we dat alles net wat relaxter is dan anders. En natuurlijk heeft de zomer mooie kanten. En toch ervaren ook veel mensen juist in de zomer stress. Kijk maar naar de volgende verborgen stressfactoren:

Je kinderen zijn altijd aanwezig

Hoewel het fijn is dat je je kinderen wat vaker ziet en het misschien lekker is om even geen voorleesmoeder te zijn en de vergaderingen van de schoolmedezeggenschapsraad of andere vergelijkbare dingen ook even niet hoeven, heeft deze periode zijn eigen eisenpakket. Grote schoonmaak, met de kinderen op pad naar allerlei activiteiten en pretparken, schipperen tussen verveling bij je kinderen en voor de werkende ouders, alternatieve kinderopvang vinden, zijn een paar onderwerpen die naar voren komen, met elk hun eigen oplossingen. En aangezien er geen standaardoplossing voor iedereen en elke situatie is, kan het vinden van het beste antwoord toch weer bijdragen aan de ervaren stress.

Vakantieverwachtingen

Vakantie zijn belangrijk en nodig voor je gezondheid en geluk. Toch brengt ook vakantie toegevoegde en onverwachte stress. Het plannen en  uitvoeren van je vakantie, de mogelijke financiële druk, je werk overdragen zijn een paar van de mogelijke stressfactoren (net als het stoppen van je mail, een oppas voor de hond en iemand die je planten water geeft, etc.) Het gebeurt tegenwoordig zomaar dat je op je vakantie een belletje van de zaak of iemand anders krijgt, waar dat in het tijdperk van voor de mobiele telefoon en de laptops toch een stuk minder was. Dat maakt het een stuk lastiger echt los van je werk te komen. En dat was natuurlijk nu net wel waar die vakantie voor bedoeld was. En als je met kleine kinderen op vakantie gaat… Je snapt ‘m wel.

Hier en nu: Laat ik alle stress en spanning los en richt mijn aandacht op waar ik me goed bij voel

Je collega’s vervangen

Ook als je niet op vakantie gaat (zoals ook veel mensen doen) kun je toch stress ervaren door de vakanties van je collega’s. Als er veel collega’s op vakantie zijn kun je uit je gewone doen raken. Ook als er geen vakantiedagen worden opgenomen raken mensen in een andere staat door het plezier van de zomer en gaat het werktempo vaak omlaag.

Te leuk?

Net als de vakantie kan de zomertijd veel opwinding en plezier brengen, allerlei kansen op sociaal gebied en die hoge verwachtingen brengen naast opwinding ook weer stress. Doordat het langer licht is plannen we de avonden ook helemaal vol met allerlei leuke dingen. Dat kan zorgen voor een leuke gezellige tijd, maar ook voor een overvolle agenda, die weer tot meer stress leidt. We zijn geneigd om als we aan stress denken eerder aan allerlei traumatische, frustrerende of andere negatieve dingen te denken. Toch kunnen ook positieve ervaringen die inspanning of een verandering met zich meebrengen voor stress zorgen.

Badpakkenweer, hitte en muggebeten

Naast stress met een grotere impact van zomerstress zijn er ook verschillende kleine bronnen van stress als gevolg van de verandering van het seizoen. De stress van slecht slapen als het te warm is. De muggen die je uit je slaap houden. Het vinden van een badpak dat aan de ene kant prettig zit en je er ook nog een beetje toonbaar uit laat zien. Geconfronteerd worden met je overgewicht, dat meer opvalt doordat je minder kleding draagt. Al dit soort kleine dingen kunnen stress op hun eigen manier veroorzaken.

Wat kun je eraan doen? 

Houd je kinderen bezig

Tenzij je je kinderen in een zomerkamp zitten kun je ze maar beter een beetje bezig houden als je niet wilt dat ze uit verveling allerlei rottigheid uithalen. Stimuleer ze met  allerlei creatieve spelletjes en activiteiten, zoals schat zoeken, bordspelletjes, verstoppertje, flesvoetbal en tikkertje. Op deze manier kun je iedereen bezig houden op een positieve constructieve manier.

Gas terugnemen

Hoewel de zomer de kans biedt voor allerlei mogelijkheden en leuke activiteiten, mag je gerust af en toe nee zeggen. Ook leuke dingen leiden soms tot stress als je agenda te vol is. Dus kies zorgvuldig tussen alle barbeques, stranddagen, dansavonden en andere activiteiten en doe waar je echt van houdt. Zorg goed voor jezelf. En houd jezelf kalm en in balans met technieken als meditatie, hartcoherentie en EFT.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat alitjd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 
Download gratis meditaties 

Stel grenzen

Misschien stel je je grenzen in je sociale leven al. Ook op je werk is het misschien nodig grenzen te stellen. Laat de zomer je niet zo in je bol schieten, dat je te weinig aandacht aan je werk besteedt. Maar pas ook goed op dat je niet teveel hooi op je vork neemt omdat anderen op vakantie zijn. Samenwerken is prima, binnen bepaalde grenzen. Je hoeft je niet te overladen met het werk van een ander. 

E-book Liever Assertiever 

Gratis E-book Liever Assertiever

Ontdek hoe ook jij beter voor jezelf kunt zorgen zonder de ander over het hoofd te zien. Hoe je je perfectionisme te lijf kunt gaan, hoe je grenzen kunt stellen en positief nee kunt zeggen!
Download e-book Liever Assertiever

Thuisvakantie

Als je geen geld of tijd hebt om op vakantie te gaan kun je er thuis ook iets leuks van maken. Thuisblijven en toch loskomen van je werk: De volgende dingen kunnen daarbij helpen: 

Boek een minivakantie

Als je het geld, de tijd of de mogelijkheid niet hebt om er een volledige vakantie tussenuit te gaan, kun je toch veel voordeel halen uit een minivakantie thuis. Het idee erachter is dat je de hectiek even helemaal stopt. Even helemaal in de rust komt, uit de maalstroom en gekte van het dagelijks leven. Ga bv. eens een dagje lekker naar de sauna.

Heb je echt veel last van stress, zoek dan hulp!

Bel of mail voor een kennismakingsafspraak
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Mindfulness: Grenzen en je lijf
Assertiviteit: Denkpatroon veranderen »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress en grenzen en balans


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Gezondheid-Energie: Vakantiestress

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.