Assertiviteit: Vijf tips om je perfectionisme aan te pakken

Ben jij een perfectionist?

Ben jij een perfectionist? Als je twijfelt of je perfectionist bent, dan kun je er vrijwel zeker vanuit gaan dat je een perfectionist bent. In ieder geval zul je een perfectionist in bepaalde situaties of op een bepaalde manier zijn. Perfectionisten hebben een innerlijke drang om grote prestaties te leveren, maar ervaren daar vaak tegelijkertijd ook flinke stress van.

Door naar Assertiviteit: Vijf tips om je perfectionisme aan te pakken »


Tien geheimen van succesvolle mensen

Drie pijlen in doel

Succesvolle mensen doen een aantal dingen anders dan mensen die niet succesvol en vaak ook onzeker zijn. De resultaten van succesvolle mensen zijn in ieder geval anders doordat ze aan de kant van de oorzaak staan en niet aan de kant van het gevolg. Aan de kant van de oorzaak staan betekent, dat je zelf je leven ter hand neemt, en datgene wat je wilt bewust creëert. Succesvolle mensen weten dat hun uitkomst wordt bepaald door hun daden. Ze weten ook dat hun daden worden bepaald door hun gevoelens en hun gevoelens weer bepaald door hun gedachten. Ze weten dat zij hun succes en hun leven creëren. Meer over dit proces kun je lezen in het artikel: De kracht van je gedachten 

Door naar Tien geheimen van succesvolle mensen »


Wat zul je succesvolle mensen niet zien doen?

Briljant idee

Succes leaves clues, zeggen bepaalde Bobo’s in trainingsland in Amerika. En ik ben het daar wel mee eens. Ik kan me er wel in vinden. Als je goed let op wat succesvolle mensen doen en niet doen, hoef je ze in feite alleen maar na te doen om hetzelfde resultaat te krijgen. Onbewust weet je dat ook allang, want toen je klein was wist je ook niet zeker of je kon lopen of fietesen. Maar doordat je zag dat andere mensen dat ook deden, ontleende je daar je vertrouwen aan dat het jou ook zou lukken. Succesvolle mensen doen andere dingen dan niet succesvolle mensen. En ze doen ook andere dingen niet. Ik neem er graag een aantal met je door.

Door naar Wat zul je succesvolle mensen niet zien doen? »


Assertiviteit: Bewust bouwen aan zelfvertrouwen

Ontspannen vrouw, zelfverzekerd

Bouwen aan zelfvertrouwen kan veel betekenen voor hoe je in je leven staat. Vooral daar waar dat zelfvertrouwen ontbreekt. Het vertrouwen dat je in jezelf hebt is een optelsom van alle situaties en gebeurtenissen die je hebt ervaren in je leven en de gedachten en de betekenis die je daaraan hebt gegeven. Echt zelfvertrouwen ontstaat door een gevoel van absolute zekerheid in jezelf, dat je in staat bent om alles wat het leven je brengt aan te kunnen. Mensen die echt in zichzelf vertrouwen stralen rust, beheersing, kracht en zekerheid uit. Mensen met zelfvertrouwen geven om andere mensen en ze maken dat die zich ook goed gaan voelen als ze bij hen in de buurt zijn. Ze hebben het niet nodig om op te scheppen, of om zich dominant te gedragen, want ze weten dat hun daden meer zeggen dan woorden. Mensen die over zichzelf opscheppen hebben vaak veel onzekerheid te verbergen. Opscheppen over jezelf is in de praktijk juist meestal een manier om je onzekerheid te maskeren en zeker geen teken van zelfvertrouwen.

Door naar Assertiviteit: Bewust bouwen aan zelfvertrouwen »


Relaties: Lief zijn voor elkaar

Lief zijn voor elkaar

Lief zijn voor elkaar lijkt naarmate stellen langer bij elkaar zijn niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. Als de verliefdheid over is en je elkaar inmiddels al wat langer kent, dan bestaat de kans dat je inmiddels van je roze wolk bent af gestuiterd. En dat blijkt dat hij of zij ook kanten heeft die je eerst niet zag. Of die je eerst wel leuk of grappig vond, maar die je  nu langzamerhand gaan irriteren. Zijn introvertheid vond je toen je hem leerde kennen wel mooi, want hij was zo heerlijk rustig en geduldig. En dat voelde toen heel veilig en stabiel. Maar nu moet je ieder woord uit hem trekken en vind je dat soms ontzettend vervelend. Of zij vond eerst alles leuk wat je deed, maar het lijkt nu wel alsof ze geen enkel eigen initiatief neemt en alleen maar wil wat jij wil. GRRRR.

Door naar Relaties: Lief zijn voor elkaar »


Trage schildklier zonder dat je het weet: Symptomen en wat je eraan kan doen

Veel mensen hebben zonder dat ze het weten problemen met hun schildklier. Er wordt geschat dat zo’n twintig procent van de vrouwen hier last van heeft. Dat betekent dat er meer dan 3 miljoen Nederlanders zijn die schildklier gerelateerde klachten heeft. Waarvan de helft ongeveer dit heeft zonder dat die diagnose is gesteld. Vaak is er sprake van vage klachten die ook op iets anders kunnen duiden. Dat maakt het soms lastig om vast te stellen. Daarbij liggen de bloedwaarden nog net binnen de norm. Waarbij moet worden aangetekend dat die norm wordt vastgesteld door de hoogste en de laagste waarden van een referentiegroep er af te halen en dan vast te stellen dat dat de norm is. Maar als er sprake is van een veel grotere groep mensen met klachten, dan is het goed mogelijk en zelfs waarschijnlijk dat de norm niet klopt. Dat betekent dat je bloedwaarden wel binnen de norm kunnen vallen, maar je toch problemen met je schildklier kunt hebben. Dat gegeven wordt langzamerhand op meer plekken erkend en bevestigd. Met name vrouwen die de veertig zijn gepasseerd lopen een groter risico op schildklierproblemen. Maar wat voor klachten heb je dan of kun je hebben als je schildklier niet optimaal functioneert?

Door naar Trage schildklier zonder dat je het weet: Symptomen en wat je eraan kan doen »


Gewoon moe of bijnieruitputting?

Stress en bijnieruitputting

Een paar jaar geleden ben ik met buikklachten die ik al wat langduriger had naar de Vrouwenpoli in Boxmeer geweest. Waar de huisarts niks kon vinden en de maag/darm/leverspecialist me na een scopie waar niks op te zien was ook ‘gezond’ verklaarde, liet Barbara Havenith een aantal andere onderzoeken doen. Het eerste waar ze gezien mijn klachten aan dacht was een bijnieruitputting. En daar had ik nog nooit van gehoord….

Door naar Gewoon moe of bijnieruitputting? »


Ik grensbewustzijn. Over je innerlijke ruimte en grenzen

Ik grensbewustzijn? Mijn innerlijke ruimte? Wat moet ik me daar bij voorstellen?, vraag je je misschien af. Nou dat zal ik je vertellen. Maar dat betekent wel dat ik eerst een beetje een technisch stukje achtergrond ga geven, voordat je de link misschien begrijpt met je ik grensbewustzijn, je innerlijke ruimte en grenzen. Want je ik grensbewustzijn, of ook wel je innerlijke mentale ruimte genoemd en je ik grens hebben alles met elkaar te maken. Het is belangrijk dat je je bewust bent van de betekenis en de waarde van grenzen. En dan vooral je eigen ik grens. De grens van jouw eigen innerlijke ruimte. Want bewustzijn over jouw ik-grens geeft je meer zicht op en handvaten om beter voor jezelf te zorgen. Wat die innerlijke ruimte is leg ik je verderop hieronder uit mede aan de hand van voorbeelden. Maar ik begin met een voorbeeld uit de biologie waarmee ik het een en ander ga verduidelijken.

Door naar Ik grensbewustzijn. Over je innerlijke ruimte en grenzen »