Assertiviteit: Bewust bouwen aan zelfvertrouwen

Ontspannen vrouw, zelfverzekerd

Bouwen aan zelfvertrouwen kan veel betekenen voor hoe je in je leven staat. Vooral daar waar dat zelfvertrouwen ontbreekt. Het vertrouwen dat je in jezelf hebt is een optelsom van alle situaties en gebeurtenissen die je hebt ervaren in je leven en de gedachten en de betekenis die je daaraan hebt gegeven. Echt zelfvertrouwen ontstaat door een gevoel van absolute zekerheid in jezelf, dat je in staat bent om alles wat het leven je brengt aan te kunnen. Mensen die echt in zichzelf vertrouwen stralen rust, beheersing, kracht en zekerheid uit. Mensen met zelfvertrouwen geven om andere mensen en ze maken dat die zich ook goed gaan voelen als ze bij hen in de buurt zijn. Ze hebben het niet nodig om op te scheppen, of om zich dominant te gedragen, want ze weten dat hun daden meer zeggen dan woorden. Mensen die over zichzelf opscheppen hebben vaak veel onzekerheid te verbergen. Opscheppen over jezelf is in de praktijk juist meestal een manier om je onzekerheid te maskeren en zeker geen teken van zelfvertrouwen.

Door naar Assertiviteit: Bewust bouwen aan zelfvertrouwen »


Relaties: Lief zijn voor elkaar

Lief zijn voor elkaar

Lief zijn voor elkaar lijkt naarmate stellen langer bij elkaar zijn niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. Als de verliefdheid over is en je elkaar inmiddels al wat langer kent, dan bestaat de kans dat je inmiddels van je roze wolk bent af gestuiterd. En dat blijkt dat hij of zij ook kanten heeft die je eerst niet zag. Of die je eerst wel leuk of grappig vond, maar die je  nu langzamerhand gaan irriteren. Zijn introvertheid vond je toen je hem leerde kennen wel mooi, want hij was zo heerlijk rustig en geduldig. En dat voelde toen heel veilig en stabiel. Maar nu moet je ieder woord uit hem trekken en vind je dat soms ontzettend vervelend. Of zij vond eerst alles leuk wat je deed, maar het lijkt nu wel alsof ze geen enkel eigen initiatief neemt en alleen maar wil wat jij wil. GRRRR.

Door naar Relaties: Lief zijn voor elkaar »


Trage schildklier zonder dat je het weet: Symptomen en wat je eraan kan doen

Veel mensen hebben zonder dat ze het weten problemen met hun schildklier. Er wordt geschat dat zo’n twintig procent van de vrouwen hier last van heeft. Dat betekent dat er meer dan 3 miljoen Nederlanders zijn die schildklier gerelateerde klachten heeft. Waarvan de helft ongeveer dit heeft zonder dat die diagnose is gesteld. Vaak is er sprake van vage klachten die ook op iets anders kunnen duiden. Dat maakt het soms lastig om vast te stellen. Daarbij liggen de bloedwaarden nog net binnen de norm. Waarbij moet worden aangetekend dat die norm wordt vastgesteld door de hoogste en de laagste waarden van een referentiegroep er af te halen en dan vast te stellen dat dat de norm is. Maar als er sprake is van een veel grotere groep mensen met klachten, dan is het goed mogelijk en zelfs waarschijnlijk dat de norm niet klopt. Dat betekent dat je bloedwaarden wel binnen de norm kunnen vallen, maar je toch problemen met je schildklier kunt hebben. Dat gegeven wordt langzamerhand op meer plekken erkend en bevestigd. Met name vrouwen die de veertig zijn gepasseerd lopen een groter risico op schildklierproblemen. Maar wat voor klachten heb je dan of kun je hebben als je schildklier niet optimaal functioneert?

Door naar Trage schildklier zonder dat je het weet: Symptomen en wat je eraan kan doen »


Gewoon moe of bijnieruitputting?

Stress en bijnieruitputting

Een paar jaar geleden ben ik met buikklachten die ik al wat langduriger had naar de Vrouwenpoli in Boxmeer geweest. Waar de huisarts niks kon vinden en de maag/darm/leverspecialist me na een scopie waar niks op te zien was ook ‘gezond’ verklaarde, liet Barbara Havenith een aantal andere onderzoeken doen. Het eerste waar ze gezien mijn klachten aan dacht was een bijnieruitputting. En daar had ik nog nooit van gehoord….

Door naar Gewoon moe of bijnieruitputting? »


Ik grensbewustzijn. Over je innerlijke ruimte en grenzen

Ik grensbewustzijn? Mijn innerlijke ruimte? Wat moet ik me daar bij voorstellen?, vraag je je misschien af. Nou dat zal ik je vertellen. Maar dat betekent wel dat ik eerst een beetje een technisch stukje achtergrond ga geven, voordat je de link misschien begrijpt met je ik grensbewustzijn, je innerlijke ruimte en grenzen. Want je ik grensbewustzijn, of ook wel je innerlijke mentale ruimte genoemd en je ik grens hebben alles met elkaar te maken. Het is belangrijk dat je je bewust bent van de betekenis en de waarde van grenzen. En dan vooral je eigen ik grens. De grens van jouw eigen innerlijke ruimte. Want bewustzijn over jouw ik-grens geeft je meer zicht op en handvaten om beter voor jezelf te zorgen. Wat die innerlijke ruimte is leg ik je verderop hieronder uit mede aan de hand van voorbeelden. Maar ik begin met een voorbeeld uit de biologie waarmee ik het een en ander ga verduidelijken.

Door naar Ik grensbewustzijn. Over je innerlijke ruimte en grenzen »


Wat voor weer is het in jouw tuin?

Zonovergoten tuin

Je lichaam is het voertuig van je emoties. We staan er niet zo vaak bij stil, maar ons lichaam is een geweldig precisie instrument dat ons haarscherp laat weten hoe het met ons en met onze grenzen is. Je herkent vast wel dat je zoiets als een eigen ‚ruimte’ hebt. Als in bepaalde situaties iemand net iets te dichtbij komt, dan geeft je lichaam een signaal af, dat iemand in jouw ruimte binnen komt. 

Door naar Wat voor weer is het in jouw tuin? »


Assertiviteit: Wat is jouw basispakket aan ruimte?

Ruimte, vrijheid

Iedereen is uniek en heeft zijn eigen grenzen. Dat betekent ook dat iedereen andere behoeften heeft. De een kan bijvoorbeeld toe met vijf uur slaap, de ander is na negen uur nog moe. Een heel belangrijke behoefte die iedereen in een andere mate nodig heeft is ruimte. Ruimte voor jezelf en ruimte voor de dingen die jij graag wilt doen. In de tijd die jij daarvoor nodig hebt en op het moment dat jij dat wilt. Als je in balans en en helemaal yinyang wilt blijven is het essentieel  deze behoefte aan ruimte concreet te maken en vast te stellen. Dat is je ‘basispakket aan ruimte’. 

Door naar Assertiviteit: Wat is jouw basispakket aan ruimte? »


Gezondheid-Energie: Zorg voor jezelf

Zorg jij voor jezelf? Of is de zorg die je aan een ander geeft groter dan de zorg aan jezelf? Voor nogal wat vrouwen is dat hun realiteit. Ze hebben een goede opleiding, een behoorlijke drive en een goede baan. Toch worden ze ziek van hun werk. Vooral veel vrouwen haken af met een burnout, rugpijn of bv. rsi waar mannen gewoon carrière maken; Vrouwen hebben een groter risico uit te vallen, omdat veel vrouwen werken in zowel geestelijk als lichamelijk zware beroepen. Denk bijvoorbeeld maar aan de zorg of onderwijs.

Door naar Gezondheid-Energie: Zorg voor jezelf »