Onderhandelen of beinvloeden?

Nadenken, twijfelen

Onderhandelen en beïnvloeden zijn twee verschillende aspecten in het proces van het bereiken van bepaalde doelen. In veel processen met andere mensen gebruik je beide of een van beide. Onderhandelen is daarbij wel een vorm van invloed uitoefenen, maar invloed uitoefenen is niet perse onderhandelen. Misschien handig om het verschil even toe te lichten.

Door naar Onderhandelen of beinvloeden? »


Mindfulness: Je bent niet wie je denkt dat je bent

Geluk, gelukkig

Als je je identificeert met wat je doet en je ontleent daar je zelfbeeld uit, dan zul je je in bepaalde situaties behoorlijk vervelend kunnen voelen. Wat ik daarmee bedoel is dat als je jezelf er ergens in je leven van hebt overtuigd dat je nu eenmaal ZO BENT, dat je je identificeert met wat er is. Het is niet meer wat je doet of juist niet doet, je bekijkt de werkelijkheid vanuit de positie van is BEN. En ik ben is statisch en onveranderlijk. Er is echt een heel groot verschil tussen: Ik BEN BOOS en ik HEB BOZE GEDACHTEN. Zolang je boos BENT, doet alles in en aan jou mee met de boosheid. Als je boze gedachten en boze gevoelens hebt, dan is dat nog steeds een vervelende staat van zijn, maar het voelt wezenlijk anders dan ik BEN BOOS. Je kunt boos uiteraard door elke andere emotie vervangen. Maar je gedachten en gevoelens zijn niet wie je bent. Je hebt gedachten, maar je bent ze niet. Je hebt gevoelens, maar je bent ze niet.

Door naar Mindfulness: Je bent niet wie je denkt dat je bent »


Grenzen stellen in relaties

Grenzen stellen is voor nogal wat mensen een heikel punt. Voor ze er erg in hebben gaan ze over hun eigen grenzen heen of laten over hun grenzen gaan zonder grenzen te stellen. Maar wat zijn grenzen? Veel grenzen bestaan slechts in je hoofd, in je gedachten. Grenzen kunnen heel verschillend zijn en ook heel verschillend worden ervaren. Jij kunt iets heel duidelijk als een grens ervaren, waar een ander zegt: waar maak je je druk om? Soms is het om die reden handig je grenzen aan de werkelijkheid te toetsen. 

Door naar Grenzen stellen in relaties »


Assertiviteit: Vijf tips om je perfectionisme aan te pakken

Ben jij een perfectionist?

Ben jij een perfectionist? Als je twijfelt of je perfectionist bent, dan kun je er vrijwel zeker vanuit gaan dat je een perfectionist bent. In ieder geval zul je een perfectionist in bepaalde situaties of op een bepaalde manier zijn. Perfectionisten hebben een innerlijke drang om grote prestaties te leveren, maar ervaren daar vaak tegelijkertijd ook flinke stress van.

Door naar Assertiviteit: Vijf tips om je perfectionisme aan te pakken »


Tien geheimen van succesvolle mensen

Drie pijlen in doel

Succesvolle mensen doen een aantal dingen anders dan mensen die niet succesvol en vaak ook onzeker zijn. De resultaten van succesvolle mensen zijn in ieder geval anders doordat ze aan de kant van de oorzaak staan en niet aan de kant van het gevolg. Aan de kant van de oorzaak staan betekent, dat je zelf je leven ter hand neemt, en datgene wat je wilt bewust creëert. Succesvolle mensen weten dat hun uitkomst wordt bepaald door hun daden. Ze weten ook dat hun daden worden bepaald door hun gevoelens en hun gevoelens weer bepaald door hun gedachten. Ze weten dat zij hun succes en hun leven creëren. Meer over dit proces kun je lezen in het artikel: De kracht van je gedachten 

Door naar Tien geheimen van succesvolle mensen »


Wat zul je succesvolle mensen niet zien doen?

Briljant idee

Succes leaves clues, zeggen bepaalde Bobo’s in trainingsland in Amerika. En ik ben het daar wel mee eens. Ik kan me er wel in vinden. Als je goed let op wat succesvolle mensen doen en niet doen, hoef je ze in feite alleen maar na te doen om hetzelfde resultaat te krijgen. Onbewust weet je dat ook allang, want toen je klein was wist je ook niet zeker of je kon lopen of fietesen. Maar doordat je zag dat andere mensen dat ook deden, ontleende je daar je vertrouwen aan dat het jou ook zou lukken. Succesvolle mensen doen andere dingen dan niet succesvolle mensen. En ze doen ook andere dingen niet. Ik neem er graag een aantal met je door.

Door naar Wat zul je succesvolle mensen niet zien doen? »


Assertiviteit: Bewust bouwen aan zelfvertrouwen

Ontspannen vrouw, zelfverzekerd

Bouwen aan zelfvertrouwen kan veel betekenen voor hoe je in je leven staat. Vooral daar waar dat zelfvertrouwen ontbreekt. Het vertrouwen dat je in jezelf hebt is een optelsom van alle situaties en gebeurtenissen die je hebt ervaren in je leven en de gedachten en de betekenis die je daaraan hebt gegeven. Echt zelfvertrouwen ontstaat door een gevoel van absolute zekerheid in jezelf, dat je in staat bent om alles wat het leven je brengt aan te kunnen. Mensen die echt in zichzelf vertrouwen stralen rust, beheersing, kracht en zekerheid uit. Mensen met zelfvertrouwen geven om andere mensen en ze maken dat die zich ook goed gaan voelen als ze bij hen in de buurt zijn. Ze hebben het niet nodig om op te scheppen, of om zich dominant te gedragen, want ze weten dat hun daden meer zeggen dan woorden. Mensen die over zichzelf opscheppen hebben vaak veel onzekerheid te verbergen. Opscheppen over jezelf is in de praktijk juist meestal een manier om je onzekerheid te maskeren en zeker geen teken van zelfvertrouwen.

Door naar Assertiviteit: Bewust bouwen aan zelfvertrouwen »


Relaties: Lief zijn voor elkaar

Lief zijn voor elkaar

Lief zijn voor elkaar lijkt naarmate stellen langer bij elkaar zijn niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. Als de verliefdheid over is en je elkaar inmiddels al wat langer kent, dan bestaat de kans dat je inmiddels van je roze wolk bent af gestuiterd. En dat blijkt dat hij of zij ook kanten heeft die je eerst niet zag. Of die je eerst wel leuk of grappig vond, maar die je  nu langzamerhand gaan irriteren. Zijn introvertheid vond je toen je hem leerde kennen wel mooi, want hij was zo heerlijk rustig en geduldig. En dat voelde toen heel veilig en stabiel. Maar nu moet je ieder woord uit hem trekken en vind je dat soms ontzettend vervelend. Of zij vond eerst alles leuk wat je deed, maar het lijkt nu wel alsof ze geen enkel eigen initiatief neemt en alleen maar wil wat jij wil. GRRRR.

Door naar Relaties: Lief zijn voor elkaar »