Outplacement: Hoe kun je je voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

Geplaatst op vrijdag 8 mei 2009 door Nelly de Jong

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek heeft de potentiële werkgever al de nodige informatie van jou. Je c.v. en sollicitatiebrief geeft hem inzicht in je motivatie, achtergrond en eigenschappen. Misschien weet jij niet meer dan dat er in de advertentie staat. Wil je goed beslagen ten ijs komen, kun je je maar beter goed voorbereiden op dat eerste gesprek.

Grofweg gaat het om vier zaken:

Informatie verzamelen

Uiteindelijk kies je naast een baan ook een werkgever of organisatie. Je wilt dan natuurlijk wel weten waar je voor kiest. Kijk daarom hoe je zoveel mogelijk informatie over de organisatie te weten kunt komen. Veel informatie is op het internet te vinden. Relevante zaken zijn:

Als iedereen een doel in zijn leven heeft, wat is dan mijn bestemming?

Trends en ontwikkelingen

Op basis van dit onderzoek kun je relevante vragen stellen in het gesprek. De meeste organisaties hebben tegenwoordig wel een eigen website. Hebben ze die niet, dan kun je altijd nog wel branche informatie vinden bij bv. beroepsverenigingen. Hier kun je ook trends en ontwikkelingen terugvinden.

Interne sollicitaties

Solliciteer je intern binnen je eigen bedrijf, dan ken je de werkgever natuurlijk al wel. Vraag jezelf wel af of je ook voldoende weet van de betreffende afdeling of divisie. Je kunt natuurlijk gewoon een keertje langs gaan om te praten met een van de medewerkers van de afdeling.

Gebruik je netwerk

Solliciteer je bij een ander bedrijf, zoek dan naast informatie op het web ook eens in je kennissenkring naar mensen die bij het bedrijf werken of hebben gewerkt, of die er op de een of andere manier zakelijk mee te maken hebben gehad. Of praat eens met iemand met een vergelijkbare functie. Je kunt ook altijd een jaarverslag opvragen of een exemplaar van het bedrijfsblad. Eventueel kun je nog een volledige functieomschrijving opvragen.

Tip:

Maak een minidossier voor jezelf, waar je de advertentie in bewaart, de artikelen, het jaarverslag, de relevante informatie van het interent en je aantekeningen van de gesprekken. Je kunt dan vlak voor het gesprek e.e.a. nog even doorkijken. Je hebt dan ook voor een vervolggesprek alle relevante informatie bij elkaar om je voor te bereiden.

Wat willen ze van mij weten?

De mogelijke werkgever wil jou ook graag leren kennen. Hij wil weten of je in het bedrijf past en bij de mensen met wie je moet samenwerken. Verder wil hij weten of je past in de functie. Om daar achter te komen stelt hij je vragen. Door je goed op deze vragen voor te bereiden, voorkom je dat je achteraf spijt krijgt dat je je niet beter hebt gepresenteerd. Een overzicht van mogelijke vragen vind je in het artikel: Veelgestelde vragen in een sollicitatiegesprek

 

 

Talenten

Zorg ook dat je ongeveer tien tot vijftien uitgeschreven voorbeelden hebt van allerlei situaties waarin jouw talenten naar voren komen. Beschrijf deze situaties zo beeldend  mogelijk. Neem de ontvanger (de werkgever) in het verhaal mee, zodat hij je het als het ware kan zien doen. Het uitschrijven van deze voorbeelden helpt je in het gesprek om antwoorden te vinden en te geven op onverwachte en lastige vragen in het gesprek. Voorbeelden van lastige vragen en mogelijke antwoorden vind je in het artikel: Lastige vragen in een sollicitatiegesprek

Wat wil ik van hen weten?

Je hebt je inmiddels al voorbereid door informatie over de werkgever en de functie te verzamelen. Toch zijn daarmee vast niet al je vragen beantwoord. Het gesprek is ook voor jou de gelegenheid om jouw vragen te stellen. Maak niet de misser te afwachtend te zijn in het gesprek. Neem initiatief en houd je eigen doelen voor ogen. Het gesprek is immers bedoeld als een tweezijdige informatieuitwisseling. Ook jij wilt weten of deze baan een goede stap is in je loopbaan.

Als je je baan goed zat bent...

Als jouw werk niet is wat je graag wit dat het is en er om die reden een noodzaak is of je zoekt gewoon nieuwe andere mogelijkheden, besluit dan vandaag nog om controle te nemen over je leven. Om de controle in handen te nemen, moet je controle nemen over jouw vermogen om beslissingen te nemen. Als je een echt waarachtig besluit neemt, heb je de kracht om wat je ook maar wilt te veranderen. Een beslissing waar op je per definitie een onmiddellijke actie laat volgen. Want de kwaliteit van je leven wordt vooral bepaald door de kwaliteit van de beslissingen die je neemt op elk moment in tijd. Meld je daarom vandaag nog aan.

Bel of mail voor een individueel traject. Bezoekadres: Struikheide 17 te Heerenveen, Friesland.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Mindfulness: Tien tips tegen stress
Communicatie: De rover en de bijna heilige »

Vind jouw persoonlijke missie

Net als iedereen heb jij ook een doel in jouw leven en heeft het leven een doel met jou. De Persoonlijke Missie-generator helpt jou bij het vinden van de juiste woorden om jouw levensmissie aan het papier toe te vertrouwen.

Start de missiegenerator

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Outplacement en loopbaancoaching


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Outplacement: Hoe kun je je voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.