Communicatie: De rover en de bijna heilige

Geplaatst op zaterdag 25 april 2009 door Nelly de Jong

Lees eerst het bijbehorende verhaal: De helden in onszelf

 

Vanuit het perspectief van de bijna heilige:

Het was zo’n mooie ervaring daarboven. Ik kwam boven en merkte dat de ander mij niet verstond. Ik dacht: dat is geen probleem, want lichaamstaal is universeel. Dus ik ging meteen op mijn knieën in het zand en trok een cirkel om aan te geven dat wij alleen één zijn. Ik schrok wel even toen hij daar een streep doorheen trok, maar hij heeft gelijk. Natuurlijk zijn we alleen één, maar er is wel verschil. Er is wel een hemel en een aarde. Maar zijn we nu kinderen van één vader of niet? Ja toch? Hij pakte een ui en gaf die aan mij. En ik dacht toe nou, wat betekent een ui? Wat kan een ui aanduiden? Ja, ik wist het. Een ui bestaat uit verschillende lagen. Zo is de zoektocht naar de kern van ons bestaan. Laag na laag moeten we afpellen. Ik begreep het. Zonder taal nog wel, dacht ik. Ik nam een hap. Wat een geweldige man. Wat kan ik hem nu teruggeven? Oh, ja. Een ei. Eieren komen nauwelijks voor in de woestijn en eieren zijn het symbool van het begin van alle leven. Rond als de aarde, mooier is er niet. Ik gaf hem het ei. En toen gebeurde het allermooiste. Hij hoefde het niet. Ik dacht als je het niet hoeft, zo’n symbool, waarbij je zoveel geeft, dan moet je wel heilig zijn.

Vanuit het perspectief van de rover:

Ik kwam boven en dacht: wat een klein minkukeltje. Heb je geld bij je of niet? Kan ik je te grazen nemen of niet? We verstonden elkaar niet. Ik wou mijn zwaard al pakken en ik dacht: ik hak zijn kop eraf. Hij ging meteen al op zijn knieën en tekende een cirkel in het zand. Ik dacht: jakkes, we zijn omsingeld. Bah, dacht ik. Dat pik je toch niet. Jij ons omsingelen? Als jij ons omsingt, hakken wij jullie in de pan. Tjakka, dat zal hem leren. Weet wat hij deed? Hij zou ons in zijn eentje te grazen nemen. Dat pik je toch niet. Dus ik pakte een ui en dat zal hem eens ff lekker aan het huilen brengen. Maar hij was niet bang te krijgen. Hij pakte de ui en zonder tranen te krijgen nam hij er een hap uit. Ik ben niet bang voor jou, zei hij daarmee. Het werd nog erger. Hij stak zijn hand onder zijn eigen boernoes en bood me een ei aan. Ik heb er naar gekeken en dacht: oh god, één druk van die hand en weg zijn we. Of te wel, we hebben een grotere rover ontmoet dan we zelf zijn: Dus we moeten wegwezen.

Ook leren van perspectief te veranderen?

Bel of mail voor een kennismakingsafspraak.

Bezoekadres: Struikheide 17 te Heerenveen, Friesland




Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Outplacement: Hoe kun je je voorbereiden op een sollicitatiegesprek?
Communicatie: De helden in onszelf »

Gratis E-book Verbindende Communicatie



Al meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties en communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Communicatie: De rover en de bijna heilige

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.