Communicatie: De helden in onszelf

Miscommunicatie

Geplaatst op donderdag 23 april 2009 door Nelly de Jong

Vanavond een bijzondere avond beleefd op een van de regioavonden van de NOLOC, de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals waar ik regiocoördinator voor ben. Marcel van der Pol liet ons met behulp van verhalen en theatertechniek naar onszelf en de ander kijken. We moesten ons nadat hij een verhaal verteld had van een rover en een bijna heilige in groepjes verplaatsen in het verhaal dat hij verteld had. Daarin werd pijnlijk duidelijk dat één en het zelfde verhaal voor beide personages een compleet andere betekenis had. Lees maar. Het verhaal ging zo:

De rover en de heilige

Het is een oud Iraans verhaal van meer dan 2000 jaar oud waarin twee hoofdpersonen een rol spelen. Een heilige en een rover.

Er woonde een man in Teheran. Hij stond erom bekend dat hij zo goed mogelijk wilde leven. Als mensen hem tegenkwamen dan zeiden ze tegen hem: goedemorgen Goeroe. En dan zei hij: Fijn dat jullie me zo waarderen, maar ik ben geen heilige. Ik ben een bijna heilige. Weet je wat als je een heilige wilt ontmoeten ga dan met me mee de woestijn in want daar leven de heiligen. Er is een klein groepje mensen dat bereid is met hem mee te gaan. Ze trekken door de woestijn op zoek naar andere heiligen. Ze komen van alles en nog wat tegen in de woestijn. En het is al meer dan veertig dagen en veertig nachten, maar een heilige vinden ze niet.

Maar dan op de vijftigste dag is er een enorme zandstorm. Ze schuilen achter een zandheuvel om te wachten tot de storm is overgewaaid. Dan zien ze ergens in de verte hele kleine zwarte pitjes. Een van de volgelingen roept: Oh meester, kijk daar. Daar komen mensen aan. Is dat misschien een heilige? De bijna heilige antwoord: Ik weet het niet. We zullen moeten wachten tot de zandstorm voorbij is. Dan zal ik gaan kijken. Zo gezegd, zo gedaan. Stap voor stap gaat hij de heuvel op en als hij boven komt ontdekt hij daar een andere man.

Hij kijkt de ander aan en vraagt: Ben jij….? Hij ontdekt dat de ander een totaal andere taal spreekt. Ze kunnen elkaar niet verstaan. Maar ze lijken zo erg op elkaar dat je niet kunt zeggen wie of wat de ander is. De bijna heilige denkt: Lichaamstaal is universeel. Hij gaat direct door de knieën om met zijn vinger een cirkel in het zand te trekken. Hij kijk naar de rover. En met een fors gebaar, tjakka, trekt de rover daar een streep doorheen. De heilige steekt vervolgens een vinger in de lucht. Waarop de rover hem met grote ogen aankijkt om vervolgens zijn hand onder zijn boernoes te steken. Hij haalt daar een ui uit en biedt de ui aan de bijna heilige aan. De bijna heilige pakt de ui en neemt een hap, waarna hij zijn hand onder zijn eigen boernoes steekt en er een ei uit te voorschijn haalt. Hij biedt de rover het ei aan. De rover schudt zijn hoofd, doet een stap achteruit, draait zich om en beëindigt het gesprek.

Welke betekenis geven de rover en de bijna heilige aan de situatie? >>>

Betekenis geven aan een situatie

Moraal van het verhaal: het blijkt vaak best lastig om je helemaal te verplaatsen in de ander. Om je eerst helemaal te identificeren met wat de ander ervaart. Kijken vanuit het perspectief van de ander. Als je dat kunt en doet, wordt het een stuk gemakkelijker om te communiceren en vooral om het doel dat je nastreeft te bereiken. Wat is jouw betekenis die je aan de situatie geeft. Welke interpretatie geef je eraan? Kun je in je communicatie even naast de ander gaan staan, zonder jezelf los te laten en te ervaren wat de ander ervaart? Om er van daaruit achter te komen wat iemands drijfveer is om te doen wat hij doet.

Wat is je drijfveer?

In dit verhaal is de drijfveer van de heilige: erachter komen of de ander heilig is of niet? De drijfveer van de rover is valt er iets te halen, kan ik hem te grazen nemen of niet. De conclusie is dan voor de heilige: We hebben ‘m wel gevonden of we hebben hem niet gevonden. Voor de rover: Er valt wel iets te halen of er valt niets te halen. Wat zijn jouw drijfveren? Ken je ze? Weet je wat de reden is dat je doet wat je doet?

Oog met tekst Waarnemen en Concluderen

Doe de test: Waarnemen en concluderen en word je bewust hoe jij interpreteert

Ook leren van perspectief te veranderen?

Bel of mail voor een kennismakingsafspraak.

Bezoekadres: Struikheide 17 te Heerenveen, Friesland
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Communicatie: De rover en de bijna heilige
Coaching: Jezelf belonen? Zo kan het! »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Communicatie: De helden in onszelf

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.