Hoe ontstaan negatieve gedachten?

We hebben allemaal en de meeste mensen zelfs op dagelijkse basis last van een negatieve gedachten. Maar hoe ontstaan negatieve gedchten? Negatieve gedachten zijn de optelsom van alles wat je in je leven hebt ervaren en de betekenis die je daaraan hebt gegeven. Waarbij sterk emotioneel gekleurde gebeurtenissen een grotere impact hebben dan gebeurtenissen met weinig emotionele lading. We zijn de hele dag door met onszelf in gesprek. Gedurende de dag praten we met en tegen onszelf. Hetzij in gedachten hetzij soms en sommigen hardop. En of je het nu leuk vindt of niet, gedurende de dag komen er zo ongeveer 60.000 gedachten voorbij. Waarbij bij de meeste mensen zo'n 70% negatief geladen is.

Door naar Hoe ontstaan negatieve gedachten? »


Invloed

Invloed

Invloed uitoefenen is een van de belangrijkste voorwaarden voor persoonlijk leiderschap. Om een adequate leider van jezelf en anderen te zijn, moet je in staat zijn om anderen te kunnen beïnvloeden jouw standpunt over te nemen. Als jij in daar toe in staat bent, kun je het beste uit jezelf en anderen halen (en uit je bedrijf). En het beste uit jezelf en uit anderen halen maakt de wereld steeds een beetje mooier :-). Dit veronderstelt uiteraard wel dat je bereid bent om je invloed uit te oefenen ten dienste van het grotere geheel en niet slechts ten nutte van jezelf. Dan heet invloed eerder manipulatie of mindcontrol.

Door naar Invloed »


Onderhandelen of beinvloeden?

Nadenken, twijfelen

Onderhandelen en beïnvloeden zijn twee verschillende aspecten in het proces van het bereiken van bepaalde doelen. In veel processen met andere mensen gebruik je beide of een van beide. Onderhandelen is daarbij wel een vorm van invloed uitoefenen, maar invloed uitoefenen is niet perse onderhandelen. Misschien handig om het verschil even toe te lichten.

Door naar Onderhandelen of beinvloeden? »


Mindfulness: Je bent niet wie je denkt dat je bent

Geluk, gelukkig

Als je je identificeert met wat je doet en je ontleent daar je zelfbeeld uit, dan zul je je in bepaalde situaties behoorlijk vervelend kunnen voelen. Wat ik daarmee bedoel is dat als je jezelf er ergens in je leven van hebt overtuigd dat je nu eenmaal ZO BENT, dat je je identificeert met wat er is. Het is niet meer wat je doet of juist niet doet, je bekijkt de werkelijkheid vanuit de positie van is BEN. En ik ben is statisch en onveranderlijk. Er is echt een heel groot verschil tussen: Ik BEN BOOS en ik HEB BOZE GEDACHTEN. Zolang je boos BENT, doet alles in en aan jou mee met de boosheid. Als je boze gedachten en boze gevoelens hebt, dan is dat nog steeds een vervelende staat van zijn, maar het voelt wezenlijk anders dan ik BEN BOOS. Je kunt boos uiteraard door elke andere emotie vervangen. Maar je gedachten en gevoelens zijn niet wie je bent. Je hebt gedachten, maar je bent ze niet. Je hebt gevoelens, maar je bent ze niet.

Door naar Mindfulness: Je bent niet wie je denkt dat je bent »


Grenzen stellen in relaties

Grenzen stellen is voor nogal wat mensen een heikel punt. Voor ze er erg in hebben gaan ze over hun eigen grenzen heen of laten over hun grenzen gaan zonder grenzen te stellen. Maar wat zijn grenzen? Veel grenzen bestaan slechts in je hoofd, in je gedachten. Grenzen kunnen heel verschillend zijn en ook heel verschillend worden ervaren. Jij kunt iets heel duidelijk als een grens ervaren, waar een ander zegt: waar maak je je druk om? Soms is het om die reden handig je grenzen aan de werkelijkheid te toetsen. 

Door naar Grenzen stellen in relaties »


Assertiviteit: Vijf tips om je perfectionisme aan te pakken

Ben jij een perfectionist?

Ben jij een perfectionist? Als je twijfelt of je perfectionist bent, dan kun je er vrijwel zeker vanuit gaan dat je een perfectionist bent. In ieder geval zul je een perfectionist in bepaalde situaties of op een bepaalde manier zijn. Perfectionisten hebben een innerlijke drang om grote prestaties te leveren, maar ervaren daar vaak tegelijkertijd ook flinke stress van.

Door naar Assertiviteit: Vijf tips om je perfectionisme aan te pakken »


Tien geheimen van succesvolle mensen

Drie pijlen in doel

Succesvolle mensen doen een aantal dingen anders dan mensen die niet succesvol en vaak ook onzeker zijn. De resultaten van succesvolle mensen zijn in ieder geval anders doordat ze aan de kant van de oorzaak staan en niet aan de kant van het gevolg. Aan de kant van de oorzaak staan betekent, dat je zelf je leven ter hand neemt, en datgene wat je wilt bewust creëert. Succesvolle mensen weten dat hun uitkomst wordt bepaald door hun daden. Ze weten ook dat hun daden worden bepaald door hun gevoelens en hun gevoelens weer bepaald door hun gedachten. Ze weten dat zij hun succes en hun leven creëren. Meer over dit proces kun je lezen in het artikel: De kracht van je gedachten 

Door naar Tien geheimen van succesvolle mensen »


Wat zul je succesvolle mensen niet zien doen?

Briljant idee

Succes leaves clues, zeggen bepaalde Bobo’s in trainingsland in Amerika. En ik ben het daar wel mee eens. Ik kan me er wel in vinden. Als je goed let op wat succesvolle mensen doen en niet doen, hoef je ze in feite alleen maar na te doen om hetzelfde resultaat te krijgen. Onbewust weet je dat ook allang, want toen je klein was wist je ook niet zeker of je kon lopen of fietesen. Maar doordat je zag dat andere mensen dat ook deden, ontleende je daar je vertrouwen aan dat het jou ook zou lukken. Succesvolle mensen doen andere dingen dan niet succesvolle mensen. En ze doen ook andere dingen niet. Ik neem er graag een aantal met je door.

Door naar Wat zul je succesvolle mensen niet zien doen? »