Stress gewaar

Stress

Geplaatst op maandag 27 april 2015 door Nelly de Jong

Stress kun je niet altijd makkelijk herkennen, doordat er vaak sprake is van onopvallende ‘normale’ klachten. Je hebt bijvoorbeeld last van je nek, of je krijgt buikpijn of huidklachten. Als stress te lang duurt en er is weinig of geen hersteltijd, dan krijg je steeds meer vage klachten met mogelijk een bijnieruitputting en burnout als gevolg. En daar moet je niet willen zijn. Want je hebt je lijf dan in een uitputtingsslag gebracht. Een slag die je niet gaat winnen als je blijft doen wat je deed. Stress is in ieder geval een signaal dat je iets moet gaan veranderen aan je leefwijze en aan je keuzes.

De belangrijkste klachten bij stress zijn:

 • aanhoudende moeheid
 • slapeloosheid
 • spierpijn (vaak in de nek en de schouders)
 • hoofdpijn
 • rugpijn
 • maagpijn
 • darmkrampen
 • geen zin meer in eten of juist veel eten
 • slechtere weerstand waardoor je vaker ziek bent
 • hartkloppingen
 • verhoogde bloeddruk
 • opgejaagd gevoel
 • prikkelbaarheid
 • sombere buien
 • huilbuien
 • piekeren
 • angst
 • lusteloos
 • energietekort
 • het idee niet meer te kunnen genieten
 • besluiteloos
 • concentratiestoornissen
 • vergeetachtigheid
 • afname van zelfvertrouwen
 • onzekerheid
 • minder presteren en meer fouten
 • toename middelengebruik (drugs, drank, tabak, medicijnen) en
 • afname van sociale contacten.

Werking van het stressysteem

We hebben allemaal een uitgekiend stresssysteem. Dat systeem is al heel oud en nog steeds precies hetzelfde als in de oertijd toen we voor de wilde dieren moesten vluchten. Dat betekent dat in spannende situaties de hormonen (adrenaline en cortisol) door je lijf gieren. Je hartslag versnelt, je bloeddruk gaat omhoog, je ademhaling gaat sneller, de bloedtoevoer naar je hersenen stijgt en je mobiliseert de brandstof (suikers). Allerlei dingen die je anders belangrijk zou vinden, worden ineens volkomen onbelangrijk (eten, slapen, vrijen, pijn, etc.). Je weerstand neemt af net als het herstel van je weefsel.

Stress brengt je in een staat van paraatheid

In je hersenen zijn de angst en de emoties zeer actief. Andere delen van je hersenen, b.v. waar je je bezig houdt met lange termijnzaken en planning e.d. gaan op non-actief. Als er sprake is van stress gaat je lichaam in een staat van paraatheid waarin ze gericht is op het acute gevaar. Daar heb je zonder bewustzijn over hoe het in je lichaam werkt meestal weinig invloed op. Het is een mechanisme van je  autonome zenuwstelsel. Autonoom in de zin van dat je lijf, je zenuwstelsel volkomen op de automatische piloot. reageert.  Pas als het gevaar is geweken gaat je lichaam weer terug naar zijn oorspronkelijke staat. Je bloeddruk daalt weer, net als je ademhaling. Er is weer tijd om te eten, te vrijen en je kunt weer rustig nadenken. 

Stress leidt tot slijtage van je lichaam

Te vaak en te lang in een stressvolle situatie blijven leidt tot slijtage van je lichaam. Verouderingsprocessen versnellen en je hebt meer kans om ziek te worden. Dat komt omdat stress en vooral als het gaat om chronische en langdurige stress een enorme aanslag zijn op je immuunsysteem. Misschien denk je wel dat je ziek wordt van bacterien en virussen en tot op zekere hoogte is dat zo, maar uiteindelijk is het de werking van je immuunsysteem die bepaalt of je ziek wordt of niet. En je immuunsysteem heb je wel invloed op. Mensen die goed voor zichzelf zorgen (die op tijd rust nemen, een goede ademhaling hebben, genoeg water drinken, voedsel tot zich nemen wat hen voedt in plaats van vult, enz) hebben een veel kleinere kans dat ze ziek worden. Ook al komen er bacterien en virussen voorbij. Hun immuunsysteem elimineert ongewenste indringers direct en effectief. Maar in tijden van chronische stress is je immuunsysteem daar veel minder goed toe in staat. 

Doe iets aan je stress!

Doe wat aan je stress en leer om beter voor jezelf te kiezen en goed voor jezelf te zorgen! Een van de meest cruciale zaken in een het goed voor jezelf zorgen is het hebben van een goede ademhaling. Een van de manieren om stress te leren hanteren is een goede ademhaling.

E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book <a href=
Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.

Download e-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Minduflness

Als je nog moeite hebt om je aandacht op constructieve en helpende gedachten te richten, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness .

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat alitjd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 
Download gratis meditaties 

Wil je ook van je stress af?

Bel of mail nu voor het maken van een afspraak. Bezoekadres: Struikheide 17 te Heerenveen, Friesland.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« De zeven gís voor geluk en balans
Gezondheid-Energie: Denk je slank! »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress, Moeheid, mindfulness, meditatie, grenzen en balans, Gezondheid, Emoties, coaching en Angst


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Stress gewaar

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.