Eenzaam met zijn tweeėn

Soms zit je in een relatie en zou je denken, dat je je niet alleen hoeft te voelen. De harde werkelijkheid is helaas vaak anders. Veel relaties zijn niet zo liefdevol als je op het eerste oog zou denken. En ik weet uit eigen ervaring hoe ontzettend alleen en eenzaam je je voelen kunt als je niet gelukkig in je relatie bent. Voor een belangrijk deel ontstaat dat gek genoeg uit het niet verbonden zijn met jezelf. Met het feit dat we ergens (meestal vroeg) in ons leven verleerd zijn te voelen wat we voelen. We willen niet voelen wat we voelen en raken daarmee afgesneden van dat gevoel. Als je je dan door je partner niet gezien, erkend of gehoord voelt dan weerspiegeld dat je eigen niet verbonden zijn. En dat doet zeer. Erg zeer. 

Door naar artikel »Uitstelgedrag en doorzettingsvermogen

Uitstelgedrag: Van de pot komen

Uitstelgedrag en doorzettingsvermogen, wat hebben ze met elkaar te maken? Doorzettingsvermogen is als benzine voor je auto. Natuurlijk kan het wel eens gebeuren dat je het gevoel hebt dat de wielen van je auto spinnen, maar met echt doorzettingsvermogen kom je daar altijd wel weer uit. Zonder doorzettingsvermogen is het zelfs maar de vraag of je je auto aan de praat krijgt. Of sterker nog: Of je ooit wel in de auto stapt...  Het tegenovergestelde van doorzettingsvermogen is uitstelgedrag. Waar je bij doorzettingsvermogen nooit opgeeft, begin je er bij uitstelgedrag maar niet eens aan. Je komt gewoon niet van de pot... Zowel doorzettingsvermogen als uitstelgedrag hebben zo hun voor- en nadelen. En beide kan een boodschap voor je hebben over of wat je aan het doen bent of wilt gaan doen echt bij je hoort...

Door naar artikel »Loopbaanbegeleiding: Talenten

Ieder mens heeft zijn eigen kwaliteiten en bijbehorende valkuilen. Die kwaliteiten zijn voor een deel aangeboren en voor een deel aangeleerd. Het zijn die dingen die je als het ware vanzelf doet, zonder er moeite voor te hoeven doen. Iedere kwaliteit heeft ook zijn schaduwkant. Wanneer je teveel van die kwaliteit laat zien ontstaat er een vervorming. Zo wordt flexibiliteit bij een teveel grenzeloos. En creativiteit leidt bij een teveel tot chaos.

Door naar artikel »Wiens leven leef jij?

Weet jij wie je bent? En wie je wilt zijn? Leef jij je eigen leven? Of leef je een flink aangepaste variant van jezelf? Een soort van tweedehands leven? Mag je van jezelf jezelf zijn? Of is er al heel vroeg in je leven een boodschap ingepompt dat je niet goed bent zoals je bent? Of dat je alleen goed bent als je je voegt naar wat de gevestigde orde oké vindt. Jezelf zijn is in deze wereld nog zo eenvoudig niet. We hebben het ook gewoon niet geleerd!

Door naar artikel »Effect van stress op je lichaam

Het effect van stress op je lichaam

Stress is een bijzonder iets. Daarbij is het effect van stress op je lichaam groot. Stress is om te beginnen een containerbegrip voor allerlei dingen die je systeem uit balans brengen. Die verstoring van je balans ontstaat niet alleen als je letterlijk in de stress schiet. Er zijn veel, heel veel dingen die stress in je systeem kunnen veroorzaken. Zelfs als je het bewust niet als stress ervaart (omdat je er bv. al zolang aan gewend bent en niet meer anders weet), maar bijvoorbeeld ook een griep of andere ziekte geeft stress in je systeem. Dus of je het in de gaten hebt of niet dan nog brengen veel factoren stress in je systeem en kunnen daarmee enorme impact hebben op je lichaam. Wat doet stress in je lijf?

Door naar artikel »Hoe denken doen wordt

Verantwoordelijkheid nemen

Een hele ont-dekking vond ik het, toen ik me bewust werd dat (vrijwel) alles wat ik in mijn leven meemaakte in twee werelden bestond. Twee werelden, omdat er in jouw leven, en ook mijn leven twee werelden zijn. Je hebt namelijk je binnenwereld en je hebt je buitenwereld. En alles wat je meemaakt in je buitenwereld, maak je op de een of andere manier ook mee in je binnenwereld. 

Door naar artikel »Hoogsensitief personen HSP, de ene is de andere niet

Naast hoe je blauwdruk en je zelfvertrouwen is, zijn er een aantal dingen die voor verschillen tussen hoogsensitief personen kunnen zorgen. Een verschil is bijvoorbeeld ook of je meer introvert of meer extravert bent. Of je meer of juist minder nieuwsgierig bent. Of je van nature meer verlegen of juist vrij bent. Of je meer een ochtendmens of meer een avondmens bent.

Door naar artikel »Dat komt echt nooit meer goed!

Het gebeurt regelmatig dat een klant bij me komt en me (onder andere) vertelt dat de relatie die hij of zij met een of beide ouders heeft niet meer goed komt. Dat kan overigens ook met iemand anders dan de ouders zijn. Hoewel een verstoorde relatie met de ouders vaak de meest impactvolle is, omdat je de bloedband nu eenmaal nooit compleet zult kunnen doorknippen. Hoewel ik in een dergelijke situatie aangeef te begrijpen hoe dat moet voelen (ik heb het zelf ook aan den lijve ervaren in een ver verleden) geef ik ook heel duidelijk aan dat dat in mijn beleving niet zo hoeft te zijn.

Door naar artikel »